България не признава собствените си ваксинационни сертификати

Влизането на българи в страната все още става с отрицателен PCR или изисква 10-дневна карантина

До 13 април общо 580 хил. дози ваксини срещу COVID-19 са поставени на български граждани според единния информационен портал coronavirus.bg. Имунизираните с две дози са над 113 хил. души. Те вече разполагат с (или могат да си извадят) ваксинационен сертификат, който да може да им позволи да пътуват по-спокойно. Но не навсякъде. Общоевропейската система за "зелен сертификат" (ваксинационен паспорт) все още не е задвижена и много европейски страни не признават българския (и на други страни) сертификат, а изискват отрицателен PCR тест при влизане и/или задължителна карантина.

Самата България обаче също не признава собствените си ваксинационни сертификати и принуждава прибиращите се ваксинирани българи да си правят тестове в съответната държава от ЕС или да остават под десетдневна карантина след пристигне у дома. Такъв пример например е Полша, която признава българските ваксинационни сертификати и няма никакъв проблем на нейната територия да се влезе свободно с документ за две поставени дози. На връщане обаче българските власти изискват отрицателен PCR или поставят пътника под 10-дневна карантина.

Кога ще има промени

От здравното министерство не отговориха на въпроса дали и кога здравният министър ще измени заповедите си така, че напълно имунизираните да могат свободно да пътуват от и до страната или поне да признава за валидни собствените имунизационни сертификати.

Според информация на "Капитал" промените се бавят по няколко причини. Все още не се знае до каква степен ще бъдат отпуснати мерките във всяка държава от ЕС. От друга страна, здравните експерти се притесняват, че имунизираните могат и да не прекарват тежко болестта, но не е напълно сигурно дали не пренасят вируса.

Европейската комисия се очаква да въведе зелени сертификати от 1 юни, чрез които преболедувалите коронавирус и ваксинираните ще могат свободно да пътуват. Дотогава обаче множество страни приемат туристи на базата на двустранни споразумения. Най-посещаваната от българите съседна страна - Гърция, приема например туристи със сертификат за имунизация от Израел и Великобритания, но България няма двустранно споразумение за вече ваксинираните граждани. Засега остава неясно дали такива разговори се водят, но ако това продължава да е факт, българите едва ли ще могат да посетят страната по великденските празници, тъй като в момента Гърция изисква и PCR на влизане и карантина, а при прибирането България изисква същото.

Липсата на промяна е особено демотивираща за активните хора, които са имунизирани и искат да пътуват и при които се оказва, че много страни в ЕС не признават нито сертификата за поставени ваксини, нито резултатите от PCR тестове, направени в България. Такава държава например е Германия.

Вчера австрийските медии съобщиха, че се водят преговори как да се спаси туристическият сезон и ваксинираните да могат да пътуват свободно между 13 държави - Австрия, България, Хърватия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения и Испания.

Къде може да се пътува свободно

Точна информация на сайтовете на здравното и външното министерство къде може да се пътува свободно (със сертификат) все още липсва. Външно министерство актуализира всекидневно информацията в кои държави какви ограничителни мерки се въвеждат и от сайта може да се научи, че в Германия се изисква отрицателен PCR тест не само за пристигащите, но и за пътниците с транзитни полети през нейна територия. Португалия пък въвежда задължителна 14-дневна карантина на влизащите в държавата пътници и задължителна предварителна регистрация от 1 април. По великденските празници Италия също въведе петдневна карантина за всички пристигащи, след чието изтичане пак трябва да се представи отрицателен PCR тест.

Според сайта на "България ер" ваксинираните срещу COVID-19 свободно могат да пътуват със сертификатите си до Кипър. Естония допуска не само ваксинирани, но и преболедували, и то не само от ЕС, но и от трети държави. Дания признава сертификати не само за одобрените до момента от ЕС ваксини, но и руските и китайските, както и документи за прекаран коронавирус. Грузия също признава като единствен документ за влизане в страната сертификат за поставени две дози ваксина. Исландия също приема без тестове и карантини имунизирани пътници от ЕС, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Както стана ясно, между държавите, свободно приемащите ваксинирани, е и Полша, както и Румъния. В Румъния се изисква втората доза да е направена поне 10 дни преди пристигането. Свободно се приемат ваксинирани и на Сейшелските острови.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 10

    Това със сертификатите изначално е доста нескопосана идея.

    Едно защото ограничава цивилизационни права (за свободно придвижване), второ - имунизираните продължават да са потенциални разпространители на САРС Ков-2 и трето - "разрешителни" сертификати въвеждат единствено ЕС и Израел. Никоя друга от останалите над 170 държави по света не го прави. Но вероятно ще го направи като ответна мярка за граждани на ЕС, ако Брюксел роди това недомислие.

    Хайде да посмятаме: да приемем, че 20% от населението на дадена държава от ЕС е имунизирано, а още 20% е преболедувало и има антитела.
    Но това съвсем не означава, че всички те ще получат бленувания сертификат, защото :
    а) нерегистрирани преболедували (безсимптомно или изкарали го без да си направят ПСР тест) колкото и антитела да имат, не се водят никъде в статистиката;
    б) имунизираните или преболедувалите имат антитела към определен момент от трансформациите на вируса и най-вероятно не са защитени от новите му щамове.

    Както се вижда само от тия два казуса, "сертифицирането" на европейците е откровен политически ход, който няма нищо общо с медицинската експертиза. И явно не цели прекъсване на разпространението на вируса, както се тръби, защото разпространението ще продължи чрез придвижването на ваксинираните.

    Но за това не се говори толкова обилно в медиите, колкото обилно се агитира, че всеки ваксиниран ще може да пътува където пожелае и въобще - ваксината е ключът към живота такъв, какъвто го помним.

    Това е измама.

    Нередност?
  • 2
    lubomirgavrilov avatar :-|
    Любо
    • - 8
    • + 6

    Ти недей да разсъждаваш с идеологеми. Като не щеш да се ваксинираш, това си е твое решение, не е мое. Ще си правиш ПСР тестове когато ти ги искат, иначе ще стоиш в къщи. Това е твоят цивилизационен избор. А какъв е моят, това нито те засяга, нито ти ограничава правата. Моят избор е да се ваксинирам. Нещо против ?
    До коментар [#] от "":

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Статията, ако че от в НЙТ, си струва:

    https://www.nytimes.com/2021/03/22/opinion/covid-vaccine-passport-problem.html?action=click&module=RelatedLinks&pgtype=Article

    Нередност?
Нов коментар