🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проблеми в рая: защо ковид удари най-ваксинираната страна в света - Сейшелите

Малката нация, която е силно зависима от туризма, имунизира 70% от населението си основно с китайската Sinopharm

Прочутите Сейшелски острови не губиха време и за да защитят основното си препитание - туризма, бързо ваксинираха вече 70% от близо 100-хилядното си население си срещу коронавируса (62% са с втора доза) - основно с китайската ваксина Sinopharm и по-малко с AstraZeneca. На практика в момента те са най-имунизираната нация в света и първата на прага на т.нар. колективен имунитет.

От началото на май обаче архипелагът изненадващо регистрира рязко нарастване на случаите на коронавирус. Заразените вече надхвърлят средно 400 на ден, при положение че през изминалите месеци островната нация не е надвишавала и 100 случая дневно дори в най-активните фази на епидемията. Стигна се и до по-тежки ограничителни мерки - забрана за събирания, затваряне на училища и т.н.

Освен че създава проблеми за малката държава, чиято икономика разчита основно на чуждите посетители, случващото се е удар и по програмата за "ваксинна дипломация" на Китай. Азиатската икономика предлага своята лесна за транспорт и достъпна като цена ваксина на Sinopharm на над 50 страни в развиващия се свят - например Зимбабве, Индонезия, Венецуела, като по този начин печели влияние в тях. В Европа тази ваксина поръчаха и страни като Унгария, Сърбия и Македония.

Сега затвърждаващите се съмнения, че ефективността й е много по-ниска от обявените над 78%, e лоша новина за развиващия се свят, който ще разчита масово на по-евтините продукти. Проблемът обаче има и глобални измерения, защото липсата на ресурси в развиващите се страни може да задържи активна пандемията там и да окаже ефект върху възстановяването на световната икономика.

Евтиното е скъпо

Изборът на ваксина има значение и последствията на Сейшелските острови са най-яркият дотук пример. Малката островна държава в Индийския океан, североизточно от Мадагаскар, ваксинира близо 60% от желаещите да се имунизират с продукта на Sinopharm, а останалите с AstraZeneca.

От 1 май обаче случаите започнаха видимо да растат и в последната седмица отбелязаха голям пик (виж графиката).

Данните за заразените от последните две седмици сега сочат, че над една трета (37%) от случаите са на хора, които са напълно ваксинирани, според здравното министерство. Оттам обаче не разкриват каква част от тях са имунизирани с китайската ваксина и каква с британско-шведската. За много експерти обаче изводът, че ваксината на Sinopharm не е така ефективна, както бе обявено от компанията, е видим. "На пръв поглед това е тревожно откритие", казва пред NYTimes д-р Ким Мълхоланд от институт "Мърдок" в Мелбърн, Австралия, който участва в контрола на много разработки на ваксини. Според него първоначалните доклади от Сейшелските острови корелират с 50% степен на ефикасност на ваксината вместо 78%. "След една високоефикасна ваксина, приложена толкова масово в една страна, очакваме да видим топяща се пандемия, а не това, която се случва на Сейшелите", добавя той.

Принципно "пробивните" инфекции дори сред ваксинирани общности според учените са нормални, тъй като никоя ваксина не е 100% ефективна. Но случващото се на Сейшелските острови контрастира ярко с реалността в Израел, който има второто най-високо ниво на ваксинация в света и използва основно ваксината на Pfizer. Наблюденията там показват, че тя е 94% ефективна. В страната, която през есента и зимата отчете едни от най-високите нива на зараза спрямо населението в света, сега има средно около 3.8 случая на 1 млн. души. Великобритания, която ваксинира дотук над 50% от населението си, основно с AstraZeneca, има 34 случая на милион, а Сейшелите - над 4000 случая на милион.

По-добре от нищо

Вавел Рамкалаван, президентът на Сейшелските острови, все пак защити програмата за ваксинация в страната, заявявайки, че ваксините Sinopharm и AstraZeneca "послужиха на нашето население много добре". Той посочи, че ваксината Sinopharm се дава на активните хора на възраст между 18 и 60 г. и в тази възрастова група над 80% от пациентите, които са хоспитализирани, не са ваксинирани.

"Хората може да са заразени, но не са болни. Само малък брой имат по-тежки симптоми", казва той.

Това наистина е добра новина, която сочи, че дори по-нискоефективните ваксини са високоефективни за предотвратяването на жертви и претоварване на здравните системи. Но не са достатъчни, за да защитят страните от икономически последици. Зависимата от туризма държава отвори границите си на 25 март за повечето пътници без карантина, а ръстът на епидемията сега отблъсква туристите.

Много хора сред местното население са ядосани на правителството и го обвиняват, че е направило лош избор, а също и че не е предупредило хората, че има висок шанс въпреки ваксината да се заразят. Това пък разрушава доверието и във ваксинационната кампания и медицински представители в страната се притесняват, че мнозина няма да се явят за втората игла и занапред ще е трудно да се привлекат нови желаещи за ваксинации изобщо.

Удар по китайския имидж

Компанията Sinopharm така и не отговори на поискания от международни медии коментар. Говорител на китайското външно министерство обаче обвини западните медии след публикации за случващото се на Сейшелите в опит да дискредитират китайските ваксини.

На пресконференция тази седмица Кейт О'Брайън, ваксинолог от Световната здравна организация, нарече ситуацията "сложна". Според нея СЗО преразглежда данните за случаите, както и щамовете, които в момента циркулират в страната, и едва след тази оценка ще може да направи категоричен извод дали случващото се е свързано с ефективността на ваксините. По думите й "някои от случаите, за които се съобщава, се случват или скоро след първа доза, или скоро след втора доза, или между първата и втората доза".

Предпазливостта на СЗО за бързи изводи е разбираема на фона на факта, че миналата седмица организацията одобри ваксината на Sinopharm за спешна употреба и потвърди ефективност от 78.1% две седмици след втората доза, поставена в интервал от 21 дни след първата. Това решение породи надежди за прекратяване на глобалната криза на доставките. В същото време детайлните данни от фаза 3 на проучванията на продукта все още не са публикувани в научен журнал.

Не е изключено в страната наистина да се разпространява и различен от класическия вариант на вируса, внесен от туристите. Но дори и да е така, то това също би било негатив за китайската ваксина, тъй като ефективността й при други варианти не е ясно проучена. През февруари 2021 г китайски изследователи посочиха, че имунният отговор на ваксината е само малко по-нисък при смятания за по-смъртоносен бразилски вариант, но и това проучване още не е публикувано в медицински журнал.

И все пак според мнозина учени става все по-ясно, че ваксината на Sinopharm не предлага ясен път към колективен имунитет, особено в контекста на множащите се варианти на коронавируса по света. Правителствата, използващи ваксината Sinopharm, "трябва да приемат значителен процент неуспех и да планират съответно ефекта. Трябва и да предупредят обществеността, че все пак ще има достатъчно голям шанс да се заразят", каза Джон Мур, експерт по ваксини в университета "Корнел", пред NYTimes.

Месеци наред световни експерти по обществено здраве полагат усилия да намалят неравенството в достъпа до ваксини между богатите и по-бедните нации. Сега обаче се виждат и рисковете - развиващите се страни, които избират да използват китайските ваксини с относително по-ниски нива на ефикасност, могат в крайна сметка да изостанат от страните, които могат да си позволят по-скъпите продукти. Това за съжаление може да позволи на пандемията да продължи в страни, които разполагат с по-малко ресурси за борба с нея.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 6

    За китайското менте стана ясно ! Сега вече могат смело да тестват и Спутника ...

    Нередност?
  • 2
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 2
    • + 1

    Всичко е в неразбирането какво означава ваксиниране на кръвтта за инфекция, която прониква през носа. Не може да се забрани вируса да влезе в носа ти с инжекция на рамото.

    Както каза един специалист, не на власт, всички ще го изкараме. Въпроса е как. И с какви последствия за здравето. Ваксините няма да ни предпазят от прекарването. Нито китайската, нито американската, нито руската. РНК васкините атакуват само 3 белтъка от около 60 белтъка на вируса и то на 5-6 места. всичко останало не е защитено. Затова възникват варинатте. Това са частични вакснини. Отслабените вируси са по-пълни, защото са против всички белтъци на вируса. Но нито едните нито другите предпазват от заразяване. Предпазват само от проникване на вируса в кръвтта. Лигавицата на носа по никакъв начин не е защитена. Затова ваксинираните могат да заразяват. Ваксинираният трябва да преболедува. Васксината му дава по-големи шансове да преболедува по-леко. Едва след като преболедува е напълно ваксиниран и носа му не може да се зарази. Едва след това не пренася заразата.
    Изобщо, колко случая има не е важно. Важно е колко са тежките случаи и колко години живот са се загубили от заболяването. Ако умре някой на смъртен одър с ковид не е все едно като да умре някой млад в разцвета на силите си.

    Нередност?
  • 3
    ishamael avatar :-|
    Elan Morin
    • - 1

    До коментар [#2] от "knb":

    Двойка и по биология и тройка по милост по български език и литература за това съчинение.

    Нередност?
Нов коментар