Новите правила на Брюксел: Свобода на движение в ЕС срещу бустерна доза

Заради четвъртата вълна и заплахата от новия вариант на коронавируса Европа ще опита да ускори масовата реимунизация и ще въведе нови правила за сертификатите

Ако новите правила се приемат, отделните страни няма да могат да налагат допълнителни ограничения като тестове и карантини на притежателите на валидни зелени сертификати
Ако новите правила се приемат, отделните страни няма да могат да налагат допълнителни ограничения като тестове и карантини на притежателите на валидни зелени сертификати
Ако новите правила се приемат, отделните страни няма да могат да налагат допълнителни ограничения като тестове и карантини на притежателите на валидни зелени сертификати    ©  European Union 2021
Ако новите правила се приемат, отделните страни няма да могат да налагат допълнителни ограничения като тестове и карантини на притежателите на валидни зелени сертификати    ©  European Union 2021
Темата накратко
  • Заради четвъртата вълна и заплахата от новия вариант на коронавируса Европа обяви нови координирани действия за ускоряване масовата реимунизация и нови правила за сертификатите.
  • От 10 януари те ще важат 9 месеца и ще са безсрочни само за поставилите си бустерна доза.
  • Притежателите на сертификати обаче ще могат да пътуват в ЕС свободно без допълнителни национални ограничения като тестове и карантини.

Изправена пред не една, а две актуални заплахи - поредната ковид вълна, която доведе до рекорден брой заразени дори в някои от най-ваксинираните държави в Европа, и неясната още заплаха от новооткрития вариант омикрон, Европейската комисия променя спешно правилата, така че да ускори масовата реваксинация, но в същото време и да улесни вътрешната мобилност в съюза. Очакванията са от 10 януари 2022 г. валидността на ваксинационния сертификат да стане 9 месеца, а поставянето на бустерна доза ще удължава безсрочно (засега) валидността на документа.

За сметка на това се предлага за пътуващите със зелен сертификат да отпаднат всички допълнителни ограничения за свободно движение - като тестове или карантина, каквито в момента някои държави изискват за влизане в териториите им дори от ваксинирани граждани на ЕС заради новата вълна и новия вариант. Така - използвайки схемата мека принуда срещу полза, Брюксел се надява, че новите правила ще подобрят защитата срещу новите заплахи и в същото време ще улеснят безопасното пътуване в ЕС, което пък ще е от полза за икономиките.

Предложението, което трябва да бъде одобрено от всички страни членки, засяга европейските граждани над 12 години и се очаква да бъде прието от лидерите на страните в средата на декември.

Само сертификат не е достатъчен

За година и половина битка с пандемията ЕС отбеляза няколко много добри точки в своя полза - като пакета от 750 млрд. евро за справяне с последиците от кризата и общите поръчки за ваксини, и до голяма степен спечели доверие сред европейските граждани. В същото време обаче - както припомня пред "Капитал" и Скот Маркус, старши сътрудник в базирания в Брюксел икономически мозъчен тръст Bruegel, "държавите членки носят основната отговорност за здравеопазването в рамките на собствените си граници и могат да преустановят правилата на Шенген в отговор на национална извънредна ситуация". Некоординираните национални ограничения при пресичането на граници обаче водят до хаос и недоволство от страна на бизнеса и гражданите - най-силно това се усети в началото на пандемията, когато много държави едностранно затвориха границите си, но дори в момента има хаотични и силно ограничаващи мерки за влизане в различните държави - задължителни PCR тестове, карантини и т.н.

На този фон ЕК, изглежда, иска да има по-важна роля поне в този аспект на политиките на държавите спрямо пандемията, като направи предложение как да засили координацията на безопасното пътуване в рамките на съюза. Накратко, идеята е валидността на ваксинационния сертификат за пътуване да бъде фиксирана на 9 месеца. След изтичането на този срок гражданите на ЕС ще могат да удължат безсрочно валидността на сертификатите си с бустерна доза. Ако не го направят, ще трябва да пътуват с отрицателен PCR тест.

За сметка на това ЕК предлага също притежателите на зелен сертификат да не подлежат на допълнителни ограничения за свободно движение като тестове или карантина. Целта на това предложение е да се синхронизират политиките на държавите членки и да се улесни вътрешната мобилност в съюза.

Тези мерки ще важат и за всички деца над 12 години, за които вече има одобрени ваксини, а някои случаи - например пътуващи от тъмночервени зони, ще засегне и по-малките.

В картата на заболеваемостта в ЕС, обновявана всяка седмица от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, предстои пък да се вземат предвид нивото на ваксинация в комбинация с процента на заболеваемост и процента на тестване. Картата ще има основно информационна цел, но ще служи и за координиране на мерките за райони с ниско (зелено) или особено високо (тъмночервено) ниво.

Независимо дали ни харесва

Макар предложението на ЕК да предизвика смесени реакции, по всичко изглежда, че то ще влезе в сила скоро. По информация от Съвета на ЕС, с която "Капитал" разполага, представители на страните членки вече са участвали в работни групи по темата. По-голямата част от държавите (14 от тях) са изразили подкрепа за предложението, а 6 други са предпочели да изчакат резултати от изследванията на новия вариант омикрон, за да преценят доколко ваксините, с които разполагаме в момента, могат да му се противопоставят. Те смятат, че валидността на ваксинационния сертификат може да бъде удължена до 12 месеца вместо 9.

Въпреки това нагласите са, че на 14 декември, когато европейските лидери се срещнат, те ще дадат зелена светлина на първоначалното предложение и промените ще влязат в сила от 10 януари 2022 г.

Бустерната доза ли е новият коз

Новите мерки целят и да ускорят бустерната ваксинация, въпреки че все още не е ясно дали настоящите ваксини ще са ефективни срещу омикрон. В разгара на четвъртата вълна на континента обаче подобряването на защитата е важно. "Нова вълна ни връхлита и трябва да засилим допълнително ваксинацията", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен миналата седмица, като подчерта, че ЕС е получил над 1 млрд. дози и се очакват допълнително 360 млн. РНК ваксини да достигнат до държавите членки през първата четвърт на 2022г..

"Деветмесечният период на валидност е разумен вариант, но може да бъде труден за прилагане в момента. За да проработи, държавите членки ще трябва да ускорят кампаниите си за ваксинация и за поставяне на бустерни дози. Може да станем свидетели как те ще приемат този стандарт с различни скорости", споделя пред "Капитал" Хелена Хан, изследовател в програмата за миграция и многообразие на Европейския център за политики (EPC) в Брюксел.

Досега повечето страни в ЕС бяха регламентирали реваксинация само за възрастните, уязвимите групи и медицинските лица. Сега ЕС призова да започне процесът за всички над 18 години с предимство на тези над 40 години. Някои страни вече го задействаха.

Белгийската обществена здравна комисия (GGC) обяви в понеделник, че всички над 18 години имат право на бустер, като времето за изчакване варира: два месеца след еднодозовата Johnson & Johnson, четири месеца след Oxford/AstraZeneca и шест месеца след BioNTech/Pfizer и Moderna.

Във Франция 6 млн. възрастни вече са получили бустерни ваксини, а още 19 млн. предстои да получат по новите правила - за всички над 18 години, поне 5 месеца след завършен начален ваксинационен цикъл.

В Австрия 1.3 млн. души от деветмилионното население вече са получили бустерна доза, а в Германия с трета доза е 8% от населението. Новосформираното правителство изрази твърдо намерение да промени това. За сравнение - във Великобритания с бустер са 23%.

В България кампанията за бустерните дози стартира в края на септември с показания за възрастни хора и уязвими групи, макар че неофициално процесът бе отворен за всички желаещи. Заради традиционните проблеми в страната - липса на добра информационна кампания и изключително високото недоверие на хората във ваксините и институциите, трета доза до момента са си поставили едва около 100 хил. души от общо 1.77 млн. напълно ваксинирани.

Омикрон и ново раздаване на картите

Вариантът омикрон подтикна страните да прибързат с нови ограничения за пътуване. Освен прекъсване на полетите от и до Южна Африка някои членки въведоха задължителни карантини и тестове за пристигащи извън Шенген или ЕС и дори за пристигащи от определени държави в ЕС, в които бе засечен новият вариант. Тези стъпки бяха критикувани от СЗО - още повече че вариантът вече е засечен в половин Европа. Това дава още една причина за уеднаквяване на правилата за пътуване в ЕС.

Какво предлага ЕК срещу новия вариант

По-рано тази седмица комисията излезе с позиция за координирана реакция на държавите членки срещу омикрон. Тя включва:

  • Допълнителни превантивни мерки - достъпно тестване и проследяване на контакти.
  • Подновени ваксинационни кампании, насочени към неваксинирани хора във всички допустими възрастови групи и прилагане на бустери (като се започне от най-уязвимите групи).
  • Спазване на валидността на цифровия сертификат за CVID-19 от 9 месеца.
  • Прилагане на одобрените от ЕС три терапевтични средства и предстоящи информационни кампании за антивирусните хапчета, разработени от Merck и Pfizer, и ваксината Novavax, за които предстои разрешение.
  • Прилагане на процедурата "аварийна спирачка", т.е. координирано затваряне на граници при поява на нови варианти, оценени като "представящи безпокойство" или "представляващи интерес" (която бе активирана за омикрон); въвеждане на формуляри за регистрация и локализация на пътници; преглед на списъка на отговарящите на условията трети държави, от които се допускат пътуващи по несъществени причини (основно туризъм) въз основа на епидемиологична ситуация и др.


"Бързото затваряне на вратата все пак вероятно купува време за ЕС, което ще ни е необходимо, за да разберем дали разрешените ваксини са ефективни срещу омикрон, казва Скот Маркус от Bruegel. "Важно е обаче ограниченията за пътуване да не остават в сила ненужно дълго. Освен да генерират значителни разходи, скоро те вероятно ще бъдат и безсмислени, защото омикрон ще циркулира достатъчно широко в ЕС", допълва той.

Щети обаче със сигурност ще има. "От гледна точка на икономиката вече видяхме, че новият вариант причинява смущения в ежедневието на много европейци. Секторите, които започнаха да се нормализират заради непрекъснато подобряване на ситуацията (например авиокомпаниите и туризмът), пък вероятно ще претърпят значителни удари през следващите месеци", казва и Хелена Хан от EPC в Брюксел.

Все още няма коментари
Нов коментар