По-старите сертификати с две дози ще важат само за България

От 1 февруари за пътуване в чужбина ще се приемат само документите за ваксиниране, издадени преди по-малко от девет месеца

Европейските цифрови ковид сертификати за ваксинация на 93 хил. българи изтичат на 1 февруари и няма да важат при пътуване в ЕС, съобщиха от здравното министерство. Постепенно това число ще се разширява с първите ваксинирани в началото на 2021 година.

Сертификатите за поставени ваксини обаче ще важат на територията на България при посещения в заведения, театри, молове и други обществени места, където те се изискват. Срокът на валидност на документа на имунизираните през миналата година засега няма да се променя, освен ако здравните експерти настояват ваксинационните документи да започнат да важат и в страната само девет месеца.

Защо се случва промяната

Причината за промяната във валидността на ЕС сертификата е европейски регламент, който влиза в сила от тази дата и според който сертификатите ще бъдат валидни 270 дни, или девет месеца, след последната поставена доза. Регламентът е задължителен за всички страни членки и засега ще се прилага само при пътуване в границите на съюза. Всяка страна ще решава отделно дали да скъси срока на валидност на своята територия.

Как може да се пътува?

Онези, при които са минали повече от девет месеца от завършването на пълния ваксинационен курс и от 1 февруари сертификатите им ще бъдат невалидни, могат да си поставят бустерна доза ваксина по всяко време и ще получат сертификат за ваксинация, който има неограничен срок на валидност, напомнят от здравното министерство. Поставилите бустерна доза ще продължат да бъдат с валиден сертификат за целия Европейски съюз. Остава и сегашната алтернатива на ваксинацията - тестове (PCR, или антигенни), които да доказват липса на зараза. Валидна е и опцията за сертификат след преболедуване, стига заразата да е доказана с официален тест в лаборатория.

Колко хора ще бъдат засегнати?

Според данните от националния регистър на ваксинираните към 1 февруари изтича деветмесечният срок на валидност в Европа за сертификатите на 93 хил. души.

При въвеждането на зелените сертификати беше изрично казано, че те няма да важат завинаги. Ефективността им в момента, при разпространението на Омикрон варианта, не е особена голяма. Научният консенсус е категоричен, че ваксинирането предпазва в голяма степен от тежко протичане на ковид и в много голяма от смърт, но наличието на ваксина не предпазва напълно от разпространение, макар и да намалява силно риска.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Бооооц ...

    Нередност?
  • 2
    MIROSLAV avatar :-|
    MIROSLAV
    • + 1

    Защо не се пише, че тези сертификати са до 30.06.2022 г., по силата на Европейски регламент.

    Нередност?
Нов коментар