Антикризисните идеи за икономиката на опозицията

Сред тях са необлагаем минимум за данък общ доход, повече държавна намеса, субсидирана заетост

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какви икономически мерки предлагате за справяне с COVID кризата и колко ще струват те. С този въпрос се обърнахме към няколко опозиционни политически формации, които според социолозите имат шанс да бъдат в следващия парламент. По-надолу ще видите отговорите на проф. Румен Гечев от името на БСП, както и на Владислав Панев от името на "Демократична България". От платформата "Изправи се.Бг" на Мая Манолова изпратиха до редакцията откъси от предизборна програма, но се постарахме да подберем няколко момента от нея, които имат отношение към темата. От ДПС заявиха, че не могат да отговорят в срок поради здравословни проблеми на експерта им, който отговаря за този ресор. От партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" също не върнаха отговор.

БСП: Да се приложи европейският опит

Критерият за ефективността от мерките на българското правителство трябва да бъде един - практиката на нашите партньори от ЕС, казва Румен Гечев. Според него България заделя от два до четири пъти по-малък дял от своя БВП за борба с последиците от COVID-19. Второ, помощта, особено тази за малки и средни фирми, е твърде закъсняла. Безсмислено е да се помага на фирми, които чакат повече от пет-шест месеца спасителни помощи и повечето от тях вече са във фактически фалит. Трето, в предоставянето на помощите, за разлика от повечето страни от ЕС, няма никаква система от приоритети. Даже високоразвити пазарни икономики като тези на Франция и Германия посочиха кои отрасли и производства с висока добавена стойност и особено високотехнологичните фирми ще бъдат запазени на всяка цена. С други думи, БСП счита, че трябваше своевременно да се приложи европейският опит, нищо повече.

На въпрос, ако се приложи по-активна държавна помощ, колко ще струва тя и откъде може да се осигури финансиране, Гечев отговаря, че когато се харчат бюджетни пари, "първо трябва да се прецени не само колко, но и къде да се харчат". Според него все пак ресурсите ни са ограничени и е редно правителството да посочи как и защо са избрани съответните сектори и фирми, на които да се помогне. И още: средства има достатъчно на този етап. Ако е вярно, че фискалният резерв е над 11 милиарда лева, значи ресурс има. Безсмислено и неефективно е да се държат излишъци над минимума (4.5-5 милиарда лева). Тези излишъци са вложени в чужди ценни книжа с отрицателна лихва, вместо да спасяват и стабилизират ключови производства на стоки и услуги. Всички други страни от ЕС увеличиха значително бюджетните си разходи дори с цената на удвояване и утрояване на дефицитите си. Ние действително имаме достатъчно нисък държавен дълг и прилагането на европейския опит нямаше да промени съществено нашите позиции по отношение на финансовата стабилност.

"Демократична България": Необлагаем минимум и временно по-ниски осигуровки

Намаляване на данък общ доход с необлагаем минимум от 500 лв. месечно, както и намаляване с едната трета на дължимите осигурителни вноски до края на 2021 г. за всички малки и средни предприятия са две от основните мерки на формацията, казва Владислав Панев. Сред предложенията им е и помощната мярка 80/20 да обхване всички средни предприятия с преустановена заради пандемията дейност, а за микро- и малките предприятия тя да се разшири до 90/10. Освен това предлагаме Българската банка за развитие да спре да кредитира всички фирми, които не са малки и средни, и да се върне към това, за което е създадена.

"Смятаме, че сега е моментът да се мисли и отвъд кризата. За това как българските компании да растат и да завладяват нови пазари. Като оставим повече пари в тях, ще им помогнем в точния момент да бъдат по-успешни, което ще ускори ръста на икономиката. Предпочитаме простите и ясни решения, които да се отнасят за всички. По-ниски данъци, без да е необходимо да кандидатстваш, да се редиш на опашка, да подаваш заявления, да плащаш на консултанти", твърди Панев.

Според него въвеждането на необлагаем минимум ще струва 1.6 млрд. лв. годишно. Намаляването на осигурителните вноски за малките и средните предприятия е 700 млн. лв. "Амбицията ни е да спрем кранчетата на клиентелата на властта, което може да спести поне 3 милиарда лева само до края на годината. Отделно дигитализирането на обществените поръчки ще доведе до огромно спестяване на ресурси, а на администрацията - и на време."

"Изправи се.Бг": Субсидирана заетост и помощ за земеделски стопани

- Държавата да плаща минимална работна заплата и осигуровки на всяко допълнително новооткрито работно място за срок от 19 месеца и със задължение работникът да бъде запазен на работа още поне 6 месеца след това. Общ бюджет 2.5 млрд. лв. "Програмата ще се захрани от ресурса от 2/3 за заетост, който правителството призна към май 2020 г., че не може да оползотвори."

- Ще се предоставя земя от държавния поземлен фонд на домакинства за зеленчукопроизводство, традиционни култури и животновъдство. Държавата ще заплаща възнаграждение и осигуровки на всяко новооткрито работно място за срок от 19 месеца и със задължение работникът да остане на работа още поне 12 месеца след това. Създаване на държавно предприятие за изкупуване на селскостопанската продукция от дребните производители.

- Въвеждане на уведомителен режим за стартиране на нов бизнес, премахване на изискването микропредприятията да изготвят годишни отчети.

- Намаляване със 75% на патентния данък. Намаляване на данък върху ЕТ, данък върху застрахователни премии, данък върху доход от лихви и срочни банкови депозити, данък наследство, без да се посочи с колко. Въвеждане на такса върху сделките с луксозни стоки.

- Въвеждане на временни мораториуми при безконтролен ръст на цените на ток, парно, вода, както и върху някои от действията на частните съдебни изпълнители и колектори, когато касаят безработни лица и домакинства с един или повече безработни членове.

По темата работиха Деян Димитров и Велина Господинова

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-|
    Селофия

    Учудващо е каква е причината в Капитал да де появяват дописки, разпространяващи твърденията на провалени политтрупове като Гумен Речев... Може да се обясни само с възрастта на дописника и сумите получени от медията за ПР.
    Тодор Вълчев и гуменРечев за едни от главните причинители на хиперинфлацията през 1996/7 г. , както и виновници за настоящия мутро-олигархичен обществен модел...
    Вместо 6год. деца да ги целят с камъчки - вдигате им усещането за нов шанс... омерзително!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#1] от "Селофия":

    Гумен Речев трябва да се чете и изучава, както и Сидеров. По една основна причина - ако не ставаш за нищо, ставаш за пример. С една дума - превенция.

    Поздравявам капитал да покаже всички гледни точки и съжелявам, че Речев не се е изложил, както само той може. Не ми харесва, че икономическата политика на ДБ се коментира от Панев. Като потенциален гласоподавател го казвам. За Слави - нямам думи. Явно ще разчита на концерти, вместо на идеи. Друго не съм и очаквал, от друга страна Бойко си проси смяна.

    Нередност?
  • 3
    alexpp avatar :-?
    alexpp

    Единственото необходимо е да управляват парите коректно и няма да има нужда от увеличаване на данъчни ставки и тем подобни глупости. Как пък в никоя програма не казаха, че ще направят ревизия на предходните бюджети и да видят къде неправомерно са пръснати парите... Всякаш не е видно колко пари отидоха за безсмислени самолети, за скъпи магистрали, къщи за тъщи и т.н. В едно домакинство всеки си прави бюджет и си преценява разходите. Държавата нали е обща - що да правят сметка? По-добре пак да одрусаме суверена. Та той е свикнал ... 500 години време е имал за това.

    Нередност?
Нов коментар