Бюджетът е на малък излишък към февруари

Разходите са с 20% над миналогодишните, а приходите - със 103 млн. лв. по-малко

Министърът на финансите Кирил Ананиев
Министърът на финансите Кирил Ананиев
Министърът на финансите Кирил Ананиев    ©  Юлия Лазарова
Министърът на финансите Кирил Ананиев    ©  Юлия Лазарова

Приходите в държавния бюджет към февруари са по-малко спрямо същия период на миналата година, докато разходите са с почти 21% повече, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Така салдото в бюджета oстава положително, но в размер на едва 137 млн. лв. За сравнение - за първите два месеца на 2020 г. превишението на приходите над разходите беше близо 1.5 млрд. лв.

Февруари не е най-силният откъм постъпления месец, макар и традиционно салдото да е положително, а и по това време на миналата година икономиката все още не работеше в стрес от коронавируса. Въпреки това при приемането на бюджет 2021 една от основните критики към него беше, че е заложен с голям скок на разходи, които трудно могат да се свият (като пенсии и заплати), и оптимистични очаквания за приходите (ръст от 9.5%).

Финансовата рамка на държавата е с планиран дефицит 4.9 млрд. лв. в края на годината. Тази година обаче се чакат плащания от ЕК за около 830 млн. лв. по линия на REACT EU (вид компенсация на мерките, платени с еврофондове), които също ще бъдат отчетени като приход в бюджета.

Ефектът на разходите

За първите два месеца на годината приходите са 7.36 млрд. лв. (15.5% от годишния разчет), показват предварителните данни на финансовото министерство, като съпоставени със същия период на предходната година, те намаляват със 103 млн. лв. От ведомството на Кирил Ананиев уточняват, че данъчните и неданъчните постъпления са номинално близки по размер на 2020 г., докато минусът идва основно от плащанията от еврофондовете (-114 млн. лв.)

За сметка на това разходите са 13.8% от годишния разчет, но пък номинално са с 1.24 млрд. лв. повече (20.7% ръст спрямо февруари 2020 г.). Основното увеличение е заради плащания за пенсии и заплати: по 50 лв. на месец към пенсиите заради коронавируса, доплащанията за работещите на първа линия, увеличените от 1 януари заплати на учители, държавна администрация, полицаи, увеличен минимална пенсия и т.н.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Ананиев си разбира от работата (финансите) и всяко мнение различно от това е див популизъм. Ако има проблем в бюджета, търсете виновника нагоре.

    ГЕРБ нямат визия за развитието на тази държава, независимо колко добри специалисти ни управляват бюджета.

    Нередност?
Нов коментар