🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Преговорите за труд и социални грижи: Предлагат се глоби за работодател, счетоводител и работник, ако получава заплата в плик

За това и още 50 социални мерки се разбраха работните групи на "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и ДБ

   ©  Продължаваме промяната
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След тримесечна разяснителна кампания срещу сивата икономика НАП и Главна инспекция по труда да глобява не само всеки работодател, който не плаща данъците и осигуровките на пълната работна заплата на служителите си и им дава част от нея в пликче, но и самия работник, както и счетоводителя на компанията. Около тази мярка се обединиха преговарящите от четирите партии в областта на труда и социалната политика. Отделно от това беше решено да продължат мерките 60/40 и другите форми за подпомагане на бизнеса около пандемията до март. Ще бъде подсигурено финансово в бюджет 2022 пенсионерите да не получават по-малко от 1 януари, когато ще отпадне надбавката от 120 лв., а всички пенсии да следват индексацията по швейцарското правило.

По предложение на "Има такъв народ" ще бъде създаден и регистър на педофилите и насилниците, като първите няма да имат право да осиновяват деца или да бъдат приемни семейства, а и на двете групи ще бъде забранено да носят оръжие. Дали са такива ще се доказва с влязла в сила присъда. В групата на педофилите ще влизат и хората, които имат деца от непълнолетни лица, както понякога се случва в ромските семейства.

Кой участва в преговорите

От страна на БСП в преговорите участваха Георги Гьоков, бившият социален министър на червените Емилия Масларова и Десислава Петрова. "Има такъв народ" бяха представени от Мика Зайкова, Теодора Пенева и Цветан Предов. "Демократична България" преговаряше чрез Елисавета Белобрадова, Стоян Михайлов, Кристина Петкова и Владислав Панев. Групата за преговори на "Продължаваме промяната" се водеше от Асен Василев, а в нея участваха Ива Руйчева и Андрей Гюров.

Какви бяха предложенията

Най-много предложения за финансово подпомагане, данъчни облекчения, социални помощи и др. логично отправи БСП, като в края на изложението им Мика Зайкова възкликна, че все едно разглеждат бюджета на САЩ, а Асен Василев, че ако трябва да се изпълнят всички мерки, са необходими поне 10 млрд. лв.

БСП настояха за 200 киловата месечна субсидия за енергийно бедните, отложено плащане на сметките за ток и парно на хората с ниски доходи, осигуряване на дърва за огрев, ограничаване на износа на дърва и държавна регулация върху цената на дървата, като тези мерки бяха приети.

Самонаетите, пострадали от ограничителните ковид мерки също ще получат еднократна помощ от една минимална работна заплата, както и родителите, останали да гледат децата си у дома заради ковид. В момента МТСП има подобна програма.

Изключителна дискусия се завъртя около казуса с удължаването на изплащането на една минимална работна заплата месечно за втората година от майчинството.

Беше решено още детската градина и яслите за децата да бъдат безплатни, като ще има ваучерна схема за всички деца от 10-месечна възраст нагоре, които не са били приети в държавна или общинска ясла или детска градина. Дългосрочно ще се финансира изграждането на нови ясли и градини, като ще се разгледа въпроса как да се финансират родителските кооперативи.

До края на мандата беше прието след консултации с работодатели и синдикати минималната работна заплата да бъде 50% от средната и да се увеличи добавката за нощен труд. Дистанционната работа ще бъде регламентирана в Кодекса на труда.

Ще бъде изработена дългосрочна стратегия за увеличаване на доходите, чуждите граждани, завършили висше образование в България и живеещите в българските диаспори по света, ще получават улеснен достъп до пазара на труда. Ще се улесни и режимът на стажове по време на лятната ваканция за учениците.

Ще има анализ за използването на ваучерите за храна и след това ще се прецизира месечната квота за тях.

След обществено обсъждане до половин година ще бъде изработена цялостна политика за младите семейства, в която да бъдат заложени стимули да работят и да отглеждат децата си в България. БСП предложи нулев данък общ доход на всички работещи под 26 години и насърчаване за всяко дете.

Освен това беше предложено да има безплатни учебници за учениците от всички класове.

В рамките на шест месеца ще се направи анализ за справедлива индексация за пенсиите и ще бъде въведен нов механизъм за справедлива актуализация на пенсиите, който е устойчив във времето. Държавата ще продължи да доплаща разликата между минималната пенсия и линията на бедност при социално слабите пенсионери. След консултация със социалните партньори максималният осигурителен доход ще се фиксира като процент от средната работна заплата. БСП и ИТН настояваха той да бъде премахнат. Ще има пълен анализ на трите стълба на пенсионната система, като ще бъде разгледан изоснови въпросът за това защо пенсиите от частен фонд се редуцират толкова много при непълен осигурителен цикъл. Мика Зайкова от ИТН предложи като мярка за изсветляване на икономиката и стимул хората да си плащат осигуровките 50% от осигуровките да отиват в частния фонд, а останалите 50% в НОИ. В момента от 19.8% осигуровка, едва 5% отиват в частен фонд.

Ще бъде преразгледана и стратегията за дългосрочна грижа при възрастните хора.

Освен това ще бъде подготвен пълен регистър на хората с увреждания и на всички групи с нужда от социална подкрепа, до шест месеца ще бъде направен анализ на политиките за тях. До шест месеца ще трябва да бъде готова и национална карта за потребностите и предлагането на социални услуги.

В точката около предотвратяването на изоставянето на деца ИТН предложи децата да не могат да бъдат в детски домове повече от две години, тъй като в 98% от случаите там родителите са живи, но държавата отглежда децата и те нито могат да бъдат осиновени, нито да се върнат у дома, защото няма срок. От БСП се противопоставиха на връщането на някои от децата в проблемни семейства.

ИТН предложиха и беше прието да се въведе регистър на педофилите и насилниците, което да доведе до административни ограничения за тях, като например за носене на оръжие или да не могат да осиновяват деца. Дали са такива ще се доказва с влезли в сила присъди, но една от целите е да се ограничи раждането на деца от деца, характерно за ромските общности.

До една година напълно ще бъдат дефинирани понятия като енергийна бедност и особено детска бедност. Беше заложена нова реформа на ТЕЛК, както и преглед на здравната грижа за здравнонеосигурени и контрол върху получаването на социални помощи от хора в трудоспособна възраст.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova
    • + 6

    Ето част от биографията на Емилия Масларова, която преговаря за социални политики:

    1. Срещу Емилия Масларова доскоро се води дело за престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери, докато е била Министър на труда и социалната политика в правителството на тройната коалиция (БСП, ДПС и НДСВ).

    2. В 2009 година Масларова е обвинена, че е присвоила 11 038 405,55 лева покрай ремонт на социален дом в Стара Загора. Тя, която отговаря за най-уязвимите групи в обществото, е подозирана, че е крала от тях.

    3. Малко по-късно един от свидетелите по делото е пребит. Преди да бъде пребит, основният свидетел на няколко пъти бил предупреждаван анонимно да не дава показания в хода на предварителната проверка. Въпреки това той свидетелствал, че бил посредник между фирмата в Стара Загора и министърката. Той й давал пари на ръка, идващи от държавните преводи към дружеството. В замяна на комисионите Масларова чинно подписвала разписки за получените суми.

    4. Предполагаемата схема е следната: чрез заобикаляне на Закона за обществените поръчки е избрана подходяща фирма изпълнител; по сметка (или сметки) на тази фирма се превеждат парите за ремонта; тези пари се отклоняват от предназначението си чрез съставяне на неверни счетоводни документи; отклонените пари се инвестират в дружества на бизнесмените Михаил Методиев и Венцислав Драганов. Те също са подсъдими.

    Нередност?
  • 2
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 1
    • + 2

    Борбата със сивата икономика не е от вчера, но се създава впечатление, че сега ще бъде решително овладяна: ще накажем и работника. Безработните ще лишим от помощи или силно ще ги ограничим. В момента месечната социална помощ е под 50 лв.

    Решенията по тези политики се взимат на Тристранния съвет под натиска на работодателите и синдикатите. Така ще е и занапред, поне докато не се промени конституцията ни.

    Нередност?
  • 3
    qrg16380069501090222 avatar :-|
    Eleonora Manasieva
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#2] от "b.manchev":

    Това че освен работодателя се обмисля и наказание на служителя и счетоводителя е чудесно! Защото ако няма служители, които да допуснат работодателя да е неизряден и да ги прецаква (болнични, майчинство, кредити, Трудова борса помощ, пенсия) няма и работодателите кой да прецакват.
    Относно повечето бг работодатели, които мислят, че само с далавери, сива икономика, връзки, тарикатлък ще са успешни - не сте успешни, жалки сте. Не от всяко дърво става свирка и ако някой, който се е хванал не да е фрийлансър, а да дава хляб на други, не спазва правилата - ЗНАЧИ НЕ СТАВА ЗА ПРЕДПРИЕМАЧ.
    Когато Ганьо осъзнае това, може България да дръпне малко в положителните класации, не само да заема челни места в негативните.

    Нередност?
  • 4
    ahp16380253901090260 avatar :-|
    Ibrahim Ibryam

    Има данъчен помощ на всики работещи родители
    Но работодателят казва няма таково нещо аз незнам
    Оправяй са
    Обл.Бургас общ.Руен с.люляково

    ФИРМА :'( НУРСАН ОТОМОТИВ :-)
    Сега говоря на тези които избрахме
    Какво правим

    Нередност?
  • 5
    vessela.kostova avatar :-|
    vessela.kostova
    • + 2

    Леви политики с десни средства. Продължаваме промяната със старите муцуни.
    Ще бъде цяло чудо ако тези хора успеят да свършат дори една десета от обещаното в рамките на мандата си, а още по-невероятно ще в да го свършат качествено без да забъркат още по-големи каши и неразбории, каквито обикновено с а последиците от прибързани и необмислени промени.
    Идеята да се глобяват и служители за укриване на данъци и осигуровки е откровено тъпа - в момента хората поне могат да "натопят" шефа си, ако не е коректен с тях, сега кой точно ще подава сигнали срещу сивите практики не е ясно, а силно се съмнявам държавните органи да имат ресурс да одитират всички мизерни фирмички в страната, за които е ясно, че са най-големите нарушители в масовия случай.

    Нередност?
Нов коментар