Митниците отчетоха рекордни приходи от над 10 млрд. лв.

Агенцията твърди, че контролът е засилен, но високото число е и заради инфлацията и ръста в икономиката

Председателят на Агенция "Митници" Павел Тонев беше назначен от Асен Василев по време на служебното правителство
Председателят на Агенция "Митници" Павел Тонев беше назначен от Асен Василев по време на служебното правителство
Председателят на Агенция "Митници" Павел Тонев беше назначен от Асен Василев по време на служебното правителство    ©  Георги Кожухаров
Председателят на Агенция "Митници" Павел Тонев беше назначен от Асен Василев по време на служебното правителство    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общите приходи, които е събирала Агенция "Митници" през 2021 г., са над 10.5 млрд. лв. Това е с 15% повече от постъпленията през 2020 г. и надминават с 5% тези от 2019 г.

Директорът на агенцията Павел Тонев вижда резултатите като успех на новото ръководство, което беше назначено от първото служебно правителство през миналата година. До голяма степен обаче резултатите се дължат на ниските нива от 2020 г. и постковид възстановяването през 2021 г., както и на високата инфлация.

Акцизите - поравно между горива и цигари

Повече от половината от приходи на митниците са от акцизи, които почти поравно идват от горива и тютюневи изделия, а само малка част е от алкохол. От агенцията отчитат растящ внос на електронни цигари (тип вейпове) от Китай. Оказва се, че част от тези популярни сред младежите устройства често са внасяни с грешен тарифен код с цел спестяване на акцизи и по-ниска крайна цена. Не е ясно дали затягането на митническия контрол ще доведе и до ръст в цените на вейповете.

Ръст има и при приходите от горивата газьол и бензин, като съответно увеличението е с 7.1 % и 8.1% спрямо миналата година. Това се дължи на значително по-ниското потребление през първата половина на 2020 г. спрямо 2021 г., както и на по-високите цени на петрола.

По същата причина има и силно увеличението в платения акциз за природен газ - 13.4% на годишна база.

Бум в ДДС

Митниците отчитат най-високият ръст - 30.1% на събираемост на ДДС след влизането на България в ЕС през 2007 г. (ведомството събира данъка по внос от страни извън евросъюза, а НАП - от страната и ЕС). От агенцията казват, че до голяма степен това се дължи на по-добрия контрол, но и тук основната причина е икономическото възстановяване след COVID-19 и инфлацията.

Извън сухите числа, от митниците са поставили под контрол вноса на автомобили от САЩ и Канада със занижено ДДС. Търговци са декларирали занижени стойности, най-често на блъснати автомобили от търгове отвъд океана, за да могат да спестяват мита и ДДС и да могат да внесат автомобили на по-ниска цена в България. След като тази схема е била разкрита, от агенцията отчитат съществен спад във вноса на такива автомобили и много по-висока стойност на деклариране.

Колумбия на Балканите

През 2021 г. задържаните наркотици са били 3 пъти повече спрямо предходната година, като много по-съществена част бива засичана на пристанища, отколкото на сухопътните граници. Сред по-големите е случаят с рекордната пратка от 450 л течен амфетамин, задържана на летище София при проверка на карго пратка от Мексико - подобни количества през миналата година са виждани само в Австралия, посочват от институцията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 2

    При увеличените цени е нормално да има увеличение на приходите.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby

    Къде отидоха тогава толкова много пари? За какво изтеглихте миналата година 3.2 милиарда лева и планирате 7.3 милиарда тази година? Какво направихте, какво реформирахте, в какво инвестирахте?

    Нередност?
Нов коментар