Спорът за държавната намеса в заплатите: за кое е прав Асен Василев и за кое не

Работодателските организации реагираха остро на репликата му, но смисълът на позицията му за по-висока производителност е вярна

Асен Василев
Асен Василев
Асен Василев    ©  Цветелина Белутова
Асен Василев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"От пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците.

Тук работникът не може да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро."

Тази фраза на финансовия министър Асен Василев, която според представители на синдикатите е била изречена в четвъртък по време на закрито обсъждане на бюджета, поляризира мненията - предизвика аплодисменти от синдикатите и силна критика от работодателските организации. Последните дори разпространиха остра позиция в отворено писмо, с което настояват за извинение от финансовия министър.

Впоследствие Василев не уточни дали е казал точно това, но на въпрос на Mediapoool по време на брифинг за журналисти заяви: "Моето мнение по този въпрос е, че е отговорност на работодателите да създадат добра организация на труда, така че да няма работещи бедни."

В тезата му, макар и провокативно изказана, има голяма доза истина. Това, което икономистите наричат обобщено производителност на труда, наистина не е толкова функция от уменията на всеки отделен работник, колкото от организацията на процесите в самите компании... По-добра производителност и ефективност се постигат много по-лесно например чрез модернизация и дигитализация на централно ниво, отколкото чрез обучения на индивидуално ниво и това важи още повече за нискоквалифицирания труд. А същевременно защитната теза на работодателите, че те са в малките населени места едва ли не от филантропски подбуди, е доста спорна. Реално те не оборват питането на Василев защо в чужбина същите необразовани служители получават по-високи заплати, а по-скоро минават в лични нападки с реплики като: "Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече."

Разговорът по темата доходи реално идва заради плана на Василев с бюджет 2022 да увеличи минималната заплата от 650 лв. на 710 лв. и на максималния осигурителен праг от 3000 лв. на 3400 лв.

Както във всеки спор, има аргументи "за" и "против" дали държавата трябва да се намесва в посока силно административно повишение на доходи и осигуровки. Ето някои от тях:

Защо не?

  • Минималното заплащане не е обвързано с никакви други показатели, определя се административно и по политически съображения от държавата и за някои дейности и региони вероятно силно изпреварва ръста на средното възнаграждение. Това важи например за заетите в нископроизводителни сектори или в дейности, които не изискват образователен ценз. В регионален план разликите също са драстични - ако минималната заплата стане 710 лв. от април, тя ще е едва 34% от средното възнаграждение в столицата, където към септември то достига 2073 лв. Но в останалата част на страната това съотношение е около или над 50%, като например в област Благоевград достига 70%.

  • В година с растящи цени на суровини и електричество бизнесът реагира или със свиване на оперативната печалба (ако може да си го позволи), или с повишаване на цените на крайните клиенти. В тази ситуация държавата налага и по-високи разходи за труд (обикновено, ако вдигнеш заплатата на най-нискоквалифицираните си служители, трябва да компенсираш и останалите), които също трябва да се компенсират по някакъв начин. И тук решенията са няколко: по-високи цени на продукцията с риск компанията да стане по-неконкурентна, свиване на печалбата, ако има такава, или съкращаване на хора.
  • Промяната и на ниския, и на високия праг може да изхвърли от бизнеса някои компании, което да доведе до ръст в безработицата. Например заплащането в ИТ сектора е над средното за страната, но част от компаниите тук работят на ишлеме, т.е. търси се съотношение между качество и цена на човекочас на глобално ниво.
  • Непремереното вдигане на доходи допълнително инфлира цените и това може да увреди макропоказатели и да попречи на България за скорошно приемане на еврото (повече тук).
  • Вдигането на максималните осигуровки, без това да носи реален принос за бъдещата пенсия, обезсърчава хората да се осигуряват на реалните си доходи. Например, докато таванът на максималната пенсия се увеличава с около 4% тази година, средната расте с 12%, а минималната - с 23%. Още повече че заради бързия темп на увеличение на минималната пенсия (370 лв. от Коледа без добавката от 60 лв.) тя се приближава все повече до средната, която е 574 лв. към януари по данни на НОИ.
  • Намесата на държавата и вдигането през последните години на заплащането в публичните сфери доведе до аномалията средните заплати в държавния сектор да са над тези в частния. Към септември средната брутна заплата в публичния сектор е със 137 лв. над тази в частния и достига 1646 лв. по данни на НСИ.

Защо да?

  • В България все още има голям дял сива икономика и вдигането на минималната заплата и осигуровки в някои сектори и компании всъщност води до изсветляване на доходите.
  • България все още е най-бедната държава - членка на ЕС, и логично посоката е догонване на нивата на заплатите в останалите европейски страни. Един от начините е с леко подбутване от държавата, но то трябва да не е агресивно, да е комуникирано ясно и да е с ясен хоризонт, за да може бизнесът да направи своите разчети. Това всъщност беше и основната причина ИТ компаниите да реагират остро на идеята за покачване на максималния осигурителен праг от началото на годината - липсата на предвидимост.
  • При дефицит на служители заплатите растат, движени от пазарни фактори, а държавата в тези случаи може да следва пазара с ръста в минималната заплата.
  • И да, целта на страната е да привлича инвеститори с продукти и услуги с висока добавена стойност, оттам и добро заплащане към служители. Но това става с добра среда за правене на бизнес, а не с административно "изваждане" на някои работодатели.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • - 6
    • + 13

    Само който не е бил работодател в малко населено място може да се върже на глупостите на Министъра.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6
    • + 11

    Асан щеше когато стане министър да ни каже от къде са 8 милиарда лева, които се губели заради корупцията и да ги добави към хазната. За сметка на това Асан сега ни съобщава, че ще тегли 7.3 милиарда лева за 2022 г. Плюс тези 3.2 милиарда, които изтеглиха края на миналата нещата не отива на добре. Асане, по-добре аз да стана министър ако смятаме да управляваме с кредити и дългове. И аз така мога Асане!

    Нередност?
  • 3
    boevbisser avatar :-P
    boevbisser
    • - 4
    • + 15

    Не е работа на министъра на финансите, който иначе изглежда доста адекватен за повечето неща, да дава акъл на бизнеса за възнагражденията на служителите. Ако предприемачите плащат малко, ще ги напускат хора и ще фалират, какво повече. Той първо да уволни обещаните 30 000 чиновници, да даде по-стегнат бюджет и да пооправи публичния сектор, а не да се кара на тези, които му плащат заплатата.

    Нередност?
  • 4
    pyj1605600755693051 avatar :-|
    Simeon Todorov
    • + 17

    Лошата продуктивност на бизнеса е съвкупност от недостатъчна автоматизация, лоша организация и други фактори извън контрола на работника.
    Другата страна обаче стоят и влизащите в работната сила неподготвени и немотивиранеи кадри излизащи от изостаналата ни образователна система.
    Надявам се изказването на министъра да е преиначено и да сме свидетели на игра на развален телефон. Не е роля на държавата вади от пазара нито един работодател, който спазва законодателството на държавата. Пазарът си има механизми, които изчистват неефективните единици. Намеса в пазара е връщане назад с 30 години.

    Нередност?
  • 5
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 2
    • + 14

    Поредният текст в стил "Капиталска правда".

    Нека да започнем от това, че г-н Василев стана известен повече със споровете на собствеността на стартъпа им с Невек, отколкото с предприемаческия си опит. В интерес на истината, единственото му активно дружество(вече формално прехвърлено на други лица) реализира едва 2 милиона оборот в рекордната си година и не осигурява повече от 20 души. Ситуацията е горе-долу сходна и при Петков - невероятните провиотици осигуряват 1 човек. Коментарите им къде и как се създава стойност са ирелевантни при липсата на каквито и да е доказателства за умения в тази насока.

    Забавно ми е, че хора с толкова ограничен практичен опит налагат реформи на неща, които е спорно до каква степен разбират дори и от чисто теоритична гледна точка. Темата с МРЗ е сложна и многопластова. Регулирането е възможно да доведе и до добро, но е въпрос и на някаква комуникация. С високопарни фрази относно неефективните работодатели не мисля, че се постига нещо продуктивно, имайки предвид инфлацията, цените на енергията и цялостната обстановка.

    Нередност?
  • 6
    vwo1534225234574573 avatar :-?
    TinkoA
    • - 6
    • + 10

    В момента си правя фирма. Работодателят ми се съгласи доста бързо да минем на междуфирмени договори. Ще се осигурявам на минимална заплата , останалото ще го взимам като дивидент. Програмист съм и заплата ми е малко над 6хил лева чисти. С тази напълно законна "врътка" ще прибирам около 2000лв повече , но ще имам разход от около 3-400лв за счетоводител. Отпадат ми екстри като платен отпуск, предизвестия при уволнение и т.н. ,но грубо за 18,000 лева повече на година си струва.
    Много колеги започват да обмислят същата схема. При още едно вдигане на осигуровките ще стане масово.
    Тогава ше могат да си таковат по-високите осигуровки.

    Нередност?
  • 7
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 3
    • + 8

    Ако "бизнесът" се държи да не умре само на това да държи работниците си в бедност, значи няма нужда от такъв бизнес.
    Това не е добавена стойност за обществото, а паразит, който смуче печалби за собственика, а чака обществото да помага (със социални плащания) на бедните работници.
    Иначе казано - любимият на много работодатели - СОЦИАЛИЗЪМ ЗА БОГАТИТЕ - ние плащаме мизерно, обществото доплаща, печалбата - за собственика.
    Но "бизнесът" от заглавието всъщност такъв социализъм много го обича, той срещу социализма реве, само като е в полза на по-бедничките...

    Ако има домакинства, който са в бедност (семейство с деца с досегашните 1300 лева доход си е именно мизерия), докато работи на пълен работен ден, работодателя трябва да вдигне заплатата. Ако не може - не става за бизнесмен и да не реве че му взимат социализма.

    Нередност?
  • 8
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#4] от "Simeon Todorov":

    "Не е роля на държавата вади от пазара нито един работодател, който спазва законодателството на държавата. Пазарът си има механизми, които изчистват неефективните единици."

    Ох още един с "невидимата ръка на пазара", която обикновено е невидима, защото я няма. Ела в малко градче да видиш как феодала го греят проповедта ти от Фридман и глупостите на чикагските момчета като Лафер, които рисуват "криви" на салфетки, без никакви емпирични данни подкрепящи теологията им.

    Просто помисли дали все пак в "малкото" което все пак държавата трябва да има роля, не е да осигури достойно съществуване (не в крайна бедност) на тези, които ?

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 3
    • + 4

    Целият им проблем е, че пакетират глупост с нещо справедливо. Така нетният ефект е, че хората ги намразват.

    Вдигането на минималната заплата в България е неизбежно и безспорно необходимо. Реално няма разлика ако в малка община има ниско заплащане или безработица. Крайният ефект е масова емиграция.

    На това противопоставяме дивият популизъм с пенсиите, който беше подет от боко и довършен от всички останали. Благодарение на това се чудят откъде да "отщипят" едни приходи за пенсионната система, посягайки точно на зараждащата се средна класа в България.

    Българи, разберете. Икономистите не са паралии. Те са средна класа. Като дръпнете стола под нас, вие няма да седнете на него.

    Нередност?
  • 10
    ddoobbaa avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#9] от "sfasaf":

    Само за протокола: не чичко Бойко отприщи приходите за пенциите. Това стана по настояване от т.н. патреоти - ВМРО, НФСБ, Атака. Той като коалиционен партньор се съгласи. АКО не бяха те пенциите сега вероятно щяха да са наполовина.

    Нередност?
Нов коментар