Помощите срещу поскъпването обраснаха и с нулев ДДС за хляба

Стъпката е популистка, с малък ефект и е поредният компромис в управляващата коалиция

В замяна на данъчното намаление при хляба, ще се качи ДДС за вино и бира
В замяна на данъчното намаление при хляба, ще се качи ДДС за вино и бира
В замяна на данъчното намаление при хляба, ще се качи ДДС за вино и бира    ©  Георги Кожухаров
В замяна на данъчното намаление при хляба, ще се качи ДДС за вино и бира    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Хлябът да се облага с 0% ДДС. Тази популистка мярка в крайна сметка е получила одобрението на лидерите на четирите управляващи формации на коалиционният съвет във вторник вечерта. Новината беше съобщена първо от представители на ИТН, а след това и официално от Министерския съвет.

Мярката е част от цялостен пакет за справяне с кризата с високите цени, който е странна смесица от популизъм, добри идеи за намаляване на административната тежест на бизнеса и опит за таргетирана финансова помощ към най-уязвимите групи от обществото. И вероятно е плод на компромис с цел запазване на все по-раздираната от противоречия четворна коалиция. Управляващите оценяват цената на мерките на около 2 млрд. лв. Те трябва да влязат в сила от 1 юли заедно с обещаната по-рано актуализация на Бюджет 2022.

По-ниска цена на хляба? Едва ли

Не е ясно какъв ефект се очаква от въвеждането на нулев ДДС върху доставките на хляб и едва ли той ще е по-ниска цена за крайния потребител. Справка - намаленият косвен данък за ресторантите през 2020 г. Въпреки по-ниската ставка цените им се покачиха с по около 50% в последната година.

Финансовият министър Асен Василев също многократно е коментирал, че по-ниската ставка на ДДС при свободен пазар не води до понижение на цените, а че по-добрата мярка при растящи цени е таргетирана помощ за най-уязвимите групи от обществото. А и се създава нов прецедент - всеки сектор вече може да поиска по-нисък данък с аргумент повишаващи се цени.

Дори и да предположим, че намаленият ДДС върху хляба ще има някакъв ефект върху крайната продажна цена, това означава отстъпка в рамките на стотинки, която ще спести 10-20 лв. на месец. В същото време не е ясно как мярката ще се администрира чисто данъчно. Данъчни консултанти коментират, че се създават изкушения за търговците на сходни продукти да ги продават като хлебни изделия. Например пастите също се правят от брашно.

"По-добре е да има нулева ставка за хляба вместо за бирата и виното. Цената зависи от производителите и търговските вериги", заяви днес лаконично финансовият министър Асен Василев.

Мерките на правителството

Ето и пълния списък от мерки на управляващите:

  • Данъчната отстъпка за семействата за деца става от 4500 на 6000 лв. годишно за едно дете, като ще може да се ползва на всеки 3 месеца.
  • Осъвременяване на пенсиите от 1 юли със средно над 20%. Всички пенсионери ще получат досегашната добавка от 60 лв. Като част от пенсията и допълнително около 10% увеличение на всяка пенсия. По този начин минималната пенсия става 467 лв., като за последните 12 месеца тя расте с 56%.
  • Нулева ставка на ДДС за хляба. Тя ще бъде компенсирана с увеличение на ДДС за бира и вино в заведенията обратно на 20%. "Всички българи ще имат по-ниска цена на хляба", обяви премиерът Кирил Петков. Мярката е за срок от 1 година. Но всичко временно - справка ДДС за ресторантите, става постоянно.
  • Понижена на 9% ДДС ставка за доставките на парно и вода.
  • Намаляване на ДДС на природния газ и метана на 9%.
  • Отстъпка на всяко зареждане от 25 ст. на литър за бензин Е 95 и дизел без добавки. Мярката ще действа от 1 юли до края на годината.
  • Увеличаване на прага за регистрация на фирмите по ДДС на 100 хил. лв.
  • Облагане на свръхпечалбата от производство на електроенергия.
  • Увеличаване на общия размер на ваучерите с 200 млн. лв. до 1.2 млрд. лв.
  • Освобождават се от акциз електрическата енергия, природният газ и метанът.
  • Намаляване на лихвата за просрочени плащания на 8 +ОЛП за фирми и 4+ОЛП за физически лица.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-@
    Rational
    • + 1

    Пак говорим/обещаваме едно, а накрая правим друго.

    Като десен избирател, правителството ми се струва прекалено ляво. В същото време ДБ не успява да наложи своите интереси и защити своите избиратели (както го прави БСП примерно) и започвам да се съмнявам дали изобщо ще отида да гласувам на едни следващи избори.

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Сегашната инфлация в еврозоната е проблем с възможно успешно решаване.
    Два часа след прекратяване на водещата причина – тази инфлация ще е прекратена.

    Кратко за ситуацията:
    В еврозоната прилагат с добри и (след съответен период) с лоши влияния метод за емитиране на евра. Неправилният метод за емитиране на евра е водеща причина за сегашната инфлация в еврозоната.
    Европейската централна банка (ЕЦБ) няма капацитет да прекрати инфлация от лошите влияния от неправилния метод за емитиране на евра.
    Ако не се ползваше грешния метод за емитиране на евра, правителствата в еврозоната нямаше да има сегашните дългове.
    ЕЦБ е жертва на неправилността при емитиране на евра. Дори сто пъти да промени основната лихва, ЕЦБ не може да прекрати сегашната инфлация.
    Прекратяването на неправилния метод за емитиране на евра е действие срещу инфлация в еврозоната.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#1] от "Rational":
    Ляво и дясно са понятия от друго време. Пък вие си гласувайте за когото искате - за да се докопат до властта всички свалят звезди. Същностното е да разберем кои от всички са стъпили на най-ниското столче и колкото и да се протягат... Киро и Со имам пред вид, естествено, Б-отборът на ДБ, които се същите нефелници.

    Това правителство е просто хермафродитно и няма никакво значение в каква идеологическа посока тълкувате действията му, защото те са панически, нелогични, непоследователни и целят единствено да го задържат на власт, докато изпълни всички гнусотии, заради които ни е натрапено.

    Намаляват ДДС на хляба, ама вдигат това на виното и бирата... А има ли анализи приходите от едното ще компенсира ли загубите в бюджета? Едва ли.
    Колко хляб се яде и колко вино/бира се пие?
    После - това с купищата ставки по ДДС просто не си го представяте какъв космически хаос ще настане със софтуера по касовите апарати на прочутата СУП-а на НАП. Като отидете на ресторант, в касовата бележка хлябът ви ще е с нулева ставка, пържолата - с 9%, а виното - с 24%, например. Счетоводителите щи си изгризат дипломите, и ще кълнат канадеца до пето коляно, когато правят справките за ДДС...

    Всъщност сега е бенефиса на Корнелия, защото всички останали хермафродити решиха да отворят торбата. В която обаче няма нищо... Червената търговка натиска с всички сили да се запомни като прима балерина на социалната политика. Тъжната истина е, че социална политика могат да правят единствено богатите държави - тия, които имат натрупвания от данъци и осигурителни вноски.

    В БГ данъчните плащания се намаляват поголовно, без това да оказва никакво задържащо влияние върху цените, по простата причина, че подобни мерки са проинфлационни и доускоряват допълнително ръста на цените неоктлонно.

    И за да се вдигнат пенсиите, да се вържат цените на тока, да се намалят данъците и никой да не фалира, за да не скочи безработицата, се увеличава бюджетния дефицит чрез поемане на нови милиарди дълг.

    Не произвеждаме, но благодарение на кредитите ще оцелеем, така ли?
    От лични впечатления знам какво стана в Гърция, когато кредиторите се усетиха...

    Каквото и правителство да дойде след тия политически хермафродити, просто няма как да е толкова некадърно!

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Където участва БСП, некадърността е абсолютно гарантирана. Колкото повече БСП - повече некадърност.

    Нередност?
Нов коментар