Пенсиите ще се увеличат по план. Рискът е от нови щедрости в бюджета

Минималната става 467 лв., ще има ново преизчисление от 1 октомври, което ще увеличи допълнително парите на около 720 хил. души

Доскорошният партньор на правителството - ИТН, подрепи предложенията за пенсиите на правителството в ресорната бюджетна комисия. Предстои гласуване в зала
Доскорошният партньор на правителството - ИТН, подрепи предложенията за пенсиите на правителството в ресорната бюджетна комисия. Предстои гласуване в зала
Доскорошният партньор на правителството - ИТН, подрепи предложенията за пенсиите на правителството в ресорната бюджетна комисия. Предстои гласуване в зала    ©  Цветелина Белутова
Доскорошният партньор на правителството - ИТН, подрепи предложенията за пенсиите на правителството в ресорната бюджетна комисия. Предстои гласуване в зала    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Пенсиите се вдигат със средно 20%, както искаше правителството, след като ИТН ги подкрепи в ресорна комисия
  • След тези изменения 46% от осигурителната система вече ще се финансира от данъци
  • Окончателният дебат ще е на 28 юли, а повечето неизвестни са при държавния бюджет

След 1 юли пенсиите ще се увеличат с 10%, а към получената сума ще се прибави досегашната добавка от 60 лв. Така средно от средата на годината нарастването ще е с около 20 %, решиха депутатите от бюджетната комисия при второ четене на промените в Закона за държавното обществено осигуряване (ДОО).

От 1 октомври пък ще има преизчисляване на пенсиите, което ще увеличи парите на около 720 хил. пенсионери. Така от 1 юли средната пенсия се очаква да стане 666 лв., а от октомври - 718 лв.

Въпреки, че имаше други предложения на ДПС и на ГЕРБ, те не бяха подкрепени от коалиционното трио ПП, БСП и ДБ и от доскорошния им партньор ИТН. Така на практика промените в ДОО вероятно ще влязат в сила както бяха планирани от правителството. Дебатите и гласуването в зала са планирани за 28 юни - вторник.

Споровете ще са при промените в бюджета

Ако промените в бюджета на общественото осигуряване минаха почти без проблем, след като бяха подкрепени и от доскорошния партньор на правителството - ИТН, то едва ли това ще се случи и с бюджета на държавата. Поне ако се съди по предложенията за промени между първо и второ четене в зала. Там ИТН също имат свои предложения за увеличение на разходите - на заплатите в сектор земеделие, на парите за култура. ДПС и "Възраждане" пък предлагат ръст на парите за заплати на полицаите, ИТН и ГЕРБ - в сектор земеделие. ГЕРБ и ДПС настояват и за увеличение със 100 млн. лв. на субсидията за общините. Депутати от двете групи предлагат и да продължат помощите за електроенергия за бизнеса през Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в размер 80%.

Още по- щедри са данъчните идеи. От ИТН искат 9% ДДС за плодове и зеленчуци и слънчогледово олио. От ГЕРБ вдигат още мизата с по-нисък ДДС за месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци, риби.

Какво се променя

След тези промени 46% от осигурителната система вече ще се финансира от данъци. За изплащането на новите пенсии до края на годината ще са нужни около 1.5 млрд. лв. По предварителни изчисления на НОИ през 2023 г. ще са нужни допълнителни почти 3.8 млрд. лв., като така общо разходите за пенсии ще нараснат до над 18.7 млрд. лв. Ето какво се променя с актуализацията на бюджета на ДОО сега:

  • Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват от 1 юли 2022 г. с 10%. Тук отваряме една скоба - в петък стана ясно, че при изплащането на новите суми през юли може да е с няколко дни закъснение, тъй като НОИ няма да има достатъчно време да направи всички нужни изчисления.
  • Ковид добавката в размер на 60 лв. ще се добави към размера на пенсията, след като тя бъде преизчислена с тези 10%;
  • За пенсионерите, упражнили право на пенсия след 30 юни 2022 г., също се предвижда включване на 60 лв. в размера на пенсията им;
  • Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. (ръст от 26.2%)
  • Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1500 лв. на 2 хил. лв. От началото на октомври максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава допълнително на 3400 лв.
  • Размерът на социалната пенсия за старост и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, както и добавки, се увеличава от 170 лв. на 247 лв. (45.3% ръст) от 1 юли
  • В началото на октомври размерът на пенсиите се преизчислява със средния осигурителен доход за страната за дванадесетте месеца преди месеца на отпускането им при запазване на достигнатата продължителност на осигурителния стаж към момента на преизчисляването и при процент за година стаж, какъвто е бил според законодателството, валидно към момента на отпускането на съответната пенсия. Отпуснатите до 31 декември 2007 г. включително пенсии, се преизчисляват със средния осигурителен доход за страната за 2007 г. от 398.17 лв.

Какво предлагаха ДПС и ГЕРБ

И от двете опозиционни парламентарни групи критикуваха предложените промени от правителството и (с основание) посочваха, че така се раздуват още повече дефицитът и текущите разходи на държавата. В същото време обаче и ГЕРБ, и ДПС предложиха повишението на пенсиите от 1 юли да е с по-голям процент от предвидените от правителството 10%. Разликата е, че според тях 60-те лв. ковид добавка трябва да продължат да се изплащат като допълнителна сума, а не да се вкарват в основната пенсия само до края на годината. Друг е въпросът, че едва ли има политик, който би обяснил на пенсионерите, че от 1 януари вече ще взимат по-малко.

Предложението на ГЕРБ бе пенсиите за трудова дейност да се повишат с 15% от 1 юли, минималната да стане 430 лв., а таванът да е 2000 лв. На ДПС - увеличение от 14% от 1 юли, както и изплащане на COVID добавка от 120 лв. за всички пенсии под линията на бедност от 413 лв. За останалите - по 60 лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kga16566105761129256 avatar :-|
    Velichka Marinova

    Защо пенсиите отпуснати тази година няма да се увеличат с 10 процента???

    Нередност?
Нов коментар