2.5 млрд. евро на година струва мръсният въздух на София

Общо 166 млрд. лв. е бил социалният разход от замърсяването на въздуха за 432 града из Европа за 2018 г.

   ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над 2.5 млрд. евро са щетите на година от мръсния въздух в София. За сравнение - общата сума за българската столица е по-висока, отколкото в Прага или Брюксел.

Това става ясно от доклад, който отчита разходите от влияние на замърсяването на атмосферния въздух върху човешкото здраве. Проучването е направено от консултантите от CE Delft и е платено от European Public Health Alliance (EPHA). Целта му е да остойности нивото на преждевременната смърт, медицинското лечение, загубените работни дни и други здравни разходи, причинени от трите замърсители на въздуха, причиняващи най-много заболявания и смърт: твърди частици (PM), озон (O) и азотен диоксид (NO). Докладът разглежда 432 града в 30 различни държави из Европа. Средно на година и на глава на населението замърсяването на въздуха в градовете струва 1276 евро на година.

Изводите за България

В изследването са включени осем български града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Шумен и Враца. Най-малко финансова тежест има във Варна, където на глава от населението щетата от мръсния въздух е 986 евро. Най-тежко е положението в София, следвана от Русе. Във всички български градове основен процент от проблема се дължи на фините прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2.5).

Финансовите щети в София общо са повече от общия разход за градове като Брюксел, Атина, Краков, Прага и Барселона.

Когато се вземат предвид финансовите щети на глава на населението, София се нарежда пред градове като Париж и Лондон, като вероятната причина е, че населението там е много голямо. И все пак Букурещ, Милано, Варшава имат по-висок разход на човек от мръсния въздух.

Когато става въпрос за финансови щети като дял от БВП, Русе е номер 1 в света, като в топ 10 влизат четири български града - също и Пловдив, Шумен и Бургас. Съответно в градовете с най-малък дял от БВП са такива от Финландия, Швеция, Ирландия, Норвегия, но и Испания.

Стара Загора пък е градът с най-голяма част от разходите от мръсния въздух се дължат на смъртност и заболеваемост в общата финансова щета - 85.3%. Като цяло, градовете в централна и източна Европа имат по-висока смъртност, докато тези в Южна Европа - по-висока заболеваемост.

Замърсяването в градовете из Европа има различни източници - транспорт, битово отопление и други дейности, включително земеделие и индустрия, посочват авторите на доклада.

Целия доклад може да разгледате тук.

Методология

Изследването изчислява социалните разходи от докладваното замърсяване на въздуха. Използвани са данни от Евростат, Urban Audit, за да се измерят тези разходи. Данните в Urban Audit се предоставят от самите градове, като авторите на доклада не са проверявали допълнително дали тези данни са верни. Проучването има няколко ограничения. Първо, взима предвид само външно замърсяване. Второ, отчита само три замърсителя - фините прахови частици с размер 2.5 и 10, азотния диоксид и озона.

Социалните разходи са разходи, които засягат благосъстоянието и включват както преки разходи за здравеопазване (напр. за прием в болница), така и косвени въздействия върху здравето (напр. заболявания като ХОББ или намалена продължителност на живота поради замърсяване на въздуха). Тези проблеми имат и отражение върху икономиката.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар