Къщата на бул. "Скобелев", която се запали: между паметик на културата и 7-етажен блок

От 8 години общината се опитва да върне статута на културен паметник на сградата, процесът обаче се бави, а междувременно собственикът има амбиции за строеж на нейното място

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всеки който е минавал през столичното кръстовище "Петте кьошета" в посока НДК, навярно е забелязвал малката полусрутена къща отляво. Тази сряда обаче, освен да я гледат, хората заговориха за нея. Причината е, че в нея избухна пожар, който според материал на БНТ е предизвикан от самонастанила се в сградата бездомна жена, която се отоплявала на печка с дърва.

От над 10 години къщата представлява опасност за преминаващите и Столичната община е задължавала собствениците й да изпълняват леки ремонти, но те не са го сторили. Освен това от 2012 г. има опити да се върне статута й на паметник на културата, но процедурата се бави в Министерство на културата. Междувременно собствениците планират изграждането на 7-етажна нова сграда на мястото на старата къща.

Руши се, руши

До началото на века къщата е била паметник на културата с местно значение. Според публичната информация обаче през 2004 г. статутът й е премахнат, малко след като преминава в частна собственост. През октомври 2010 г. директорът на съседното 20 основно училище "Тодор Минков" подава сигнал до район "Триадица" за рушащата се сграда, а след това комисия от районната администрация констатира, че фасадата е в много лошо състояние. През юни 2011 г. тогавашният шеф на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община Влади Калинов издава заповед, че собственикът трябва да извърши доброволен и възстановителен ремонт за своя сметка. От заповедта става ясно, че през април 2011 г. собственикът - фирма "Фимен", е сключила договор с "Мегаборд България" за обезопасяване на сградата и обследване на фасадата. "Капитал" изпрати въпроси до НАГ дали е извършен мониторинг на ремонта, но отговори все още не са получени.

Настоящият кмет на район "Триадица" Димитър Божилов обясни пред "Капитал", че все пак НАГ е издало наказателно постановление по тази заповед от 2011-а, но не е ясно защо това се случва години по-късно. През март 2020 г. сградата е обезопасена - монтирана е предпазна мрежа и е подменено старото скеле с ново за сметка на район "Триадица", уточни кметът, като по негови думи са предприели мерки за безопасност на гражданите, тъй като мазилката може да падне.

Що се отнася до статута й на културен паметник, Столичната община съвместно с район "Триадица" прави опити за връщането му през НАГ като отговорна институция още от 2012 г. Всичко обаче се случва ужасно бавно. "Toва, което получих като данни от НАГ, е, че в момента топката е в Министерство на културата и конкретно - Националния институт по недвижимо културно наследство, които поддържат регистрите за такива обекти", обясни Божилов пред "Капитал".

Министерство на културата е казало на общината да предприеме действия съгласно Закона за устройство на територията, "така че сградата да се съхрани, докато трае преписката, тъй като процедурата не е приключила - не е ясно дали се вписва или отказва статутът", каза районният кмет. По думите му по закон НИНКН има три месеца да се произнесе по дадена преписка, но всичко се случва далеч по-бавно.

ПУП: седем етажа и две сгради

Години наред по отношение на този парцел собствениците правят опити от общината да бъде одобрен подробен устройствен план за нова 7-етажна сграда с втора 4-етажна сграда, която се пада в двора на училището, съобщават от район "Триадица".

"Може би за втората сграда концепцията е била, ако училището иска да построи такава, да има тази възможност", гадае районният кмет. Той обяснява, че първоначалните градоустройствени планове са предвиждали общ архитектурен ансамбъл - бившето виетнамско посолство, което е въпросната рушаща се къща, и училището, което все още е паметник на културата.

Предложението за ПУП се внася в НАГ, но районната администрация трябва да уведоми заинтересованите лица, а и самата може да изрази становище, ако има граничещ терен - в случая дори и улица.

Досега общината се противопоставя на новите планове. "Имаме механизми за спиране на подобен тип желания, но това ще е нескончаема въртележка, докато не придобие статут и собственикът трябва да я реставрира", каза Божилов. Той обясни, че според експерти от екипа му сградата конструктивно е запазена, покривът също, тя не е за бутане, а пожарът е засегнал основно стени вътре. Теоретично обаче, ако придобие статут, фасадата ще може да се реставрира, дори и вътре да се направят промени. Кои са собствениците

През май 2002 г. "Фимен" купува имот на "Скобелев" 18 с площ 460 кв.м и сграда с площ 126 кв.м за 320 хил. лв. от "Софийски имоти", става ясно от текст на "Капитал" от 2004 г.

"Фимен", която притежава още няколко имота в столицата, е собственост на Шинка Гойгаджиева. "Капитал" изпрати въпроси на посочения в Търговския имейл адрес относно плановете на фирмата за къщата на ул. "Скобелев" 18.

Във финансовия отчет на дружеството за 2019 г. се вижда, че няма дългове към финансови институции, но има други задължения за 2.4 млн. лв., а активите - основно сгради, са оценени на 1.3 млн. лв.

Справка в Имотния регистър сочи, че къщата на бул. "Скобелев" е била ипотекирана срещу кредит в Търговска банка Д заедно с още няколко имота. Ипотекарен длъжник по този кредит е била и фирмата "Артемида БСИ", като е заложила къщата на Гешов на бул. "Патриарх Евтимий" 7 и сграда на ул. "Леге" 8, и двете в София. Ипотеката е заличена през май 2019 г.

Фирмата "Артемида БСИ" пък е създадена между "Бексим" и общинската фирма "Софийски имоти", в чиито активи влиза след промените. В момента собственик на "Артемида" е Аделина Пишинова - съпруга на Благой Пишинов, който пък е сват с Миньо Стайков.

Впрочем къщата на Гешов, която е паметник на културата, също се руши от години, като собственикът е глобяван многократно за неподдържане на сградата. От дружеството са заявили през 2017 г. пред "Дневник", че има проект за възстановяване на къщата, предвиждащ етажите и стаите й да бъдат запазени, но като част от по-голяма офис сграда, която ще бъде изградена около и над нея. Според публикация в mediapool.bg общината в момента се опитва да блокира плановете на фирмата, след като тя не плаща санкциите, който й налагат.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Така си и знаех - пак клошар е виновен!

    Нередност?
  • 2
    hdj27318443 avatar :-|

    Общината има достатъчно инструменти, за да накара собствениците да си поддържат сградите. Но не иска да го прави.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Време е да отскочите при бившата "Двойна къща". Бутафорията след скелето е още по-крещяща.

    Нередност?
Нов коментар