"Капитал Градове" и британското посолство започват конкурс за добри градски идеи

"Градолюбители" ще върви до септември и ще даде парични награди на най-добрите идеи и проекти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През февруари 2017 г. двама доброволци с малък бюджет и изцяло на своя глава започват да създават мрежа от станции, с които да наблюдават независимо качеството на въздуха в София.

Това е скромното начало на AirBG - платформа, която днес обединява хиляди домове и дава алтернативен поглед върху атмосферата над най-големия град в България. Такива малки, обнадеждаващи примери има повече от очакваното. Сред нас има хора, които носят в главата си добра идея, която може да подобри малко или много мястото, в което живеят.

Някои от тези идеи са свързани с технологии. Други - с по-добро използване на вече съществуващи ресурси. Трети - просто с по-добра организация или пък с ангажиране на повече хора в нещо. Добрата идея може да бъде всякаква, но отличителната ѝ черта е, че дава различен поглед върху съществуващ проблем, заедно с решение за него.

Тази година "Капитал Градове" и посолството на Великобритания решиха да потърсят такива идеи и да финансират някои от тях. Водени от убеждението, че бъдещето на градовете ни е в собствените ни ръце, искаме да открием и помогнем на онези, които вече мислят за това бъдеще.

Градовете са основен източник на вредни емисии и замърсяване. Много от процесите в тях са неефективни, енергията и водата се пилеят, а отпадъците са мръсна тайна.

Като домакин на световната среща за климата COP26 тази година Великобритания е посветена на намирането на решения на тези екопроблеми. Като платформа за местно развитие "Капитал Градове" пък е посветена на откриването и събирането на хора с еднакви интереси и желание да работят в една посока.

От тези две цели се роди конкурсът "Градолюбители", който обявяваме неслучайно именно на Деня на Земята.

Конкурсът е насочен към хора, екипи, фирми или организации, които имат идея или проект за подобряване на градската среда в четири области:

  • Зелена енергия
  • Чист въздух и транспорт
  • Околна и градска среда
  • Води

Приемат се както чисто нови хрумвания, така и такива, които вече се реализират или имат нужда от допълнителна подкрепа.

Конкурсът ще има една голяма награда от 10 хиляди лева, една малка от 5 хиляди, както и няколко поощрителни - консултации от звеното за помощ при проекти на националния Фонд на фондовете. Разбира се, всяка от идеите трябва да върви с разчет или план за това как и за какво ще бъдат използвани парите, но знаем, че в момента финансиране за добри идеи на местно ниво почти няма, затова правилата ни са много по-облекчени.

Състезанието ще върви до края на септември и участниците ще имат възможност не само да получат финансиране, но и да се запознаят с други подобни екипи, както и да получат място на страниците на "Капитал Градове".

За да заявите участие, отидете на този линк и попълнете формата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npo13980143 avatar :-|
    Иван

    Сещам се за два обещаващи проекта: Решение за паркиране park-spot.io и дигитална карта на дърветата в градска среда ednodarvo.io

    Нередност?
Нов коментар