София е поставила без проект и разрешение смъртоносната шахта на бул. "Гешов"

Това разкрива проверка, организирана от бившия гл. архитект на "Триадица", който сега е съветник към МРРБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пълен обрат настъпва по темата с шахтата на столичния булевард "Акад. Иван Гешов", която през февруари заради оголен кабел предизвика смъртта на 16-годишно момче. Скандалът бързо беше потушен от тогавашните управляващи от ГЕРБ (и на общинско, и на централно ниво), като поемането на отговорност приключи с оставката на главният архитект на район "Триадица" (управляван от "Демократична България") - Иван Шишков. Той беше обвинен от кмета Йорданка Фандъкова и най-вече от гл. архитект на София Здравко Здравков именно по случая с шахтата, въпреки че проблемите бяха по-скоро в Столичната община и държавата. А информация за уж продължилите проверки за незаконния кабел към един от незаконните павилиони в двора на държаната УМБАЛ "Св. Иван Рилски", напълно липсва.

Сега обаче арх. Шишков е съветник на служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова и явно по негова инициатива разследването на трагичния инцидент се е възобновило с пълна сила. На практика той е начело на проверката срещу общината, която по-рано обвини него.

Днес от ведомството обявиха, че няма данни, които да доказват, че Столичната община е имала одобрен проект и разрешение за строеж да ремонтира бул. "Акад. Иван Гешов" между бул. "България" и ул. "Георги Софийски", където се случи инцидентът. Това значи, че проект и разрешение най-вероятно е нямало и за поставянето на шахтата, която обслужва светофарната уредба и която реално имаше ролята на проводник на ток. *От общината обясниха за "Капитал" два дена след публикуването на статията, че шахтата е била поставена преди ремонта на булеварда, но отново не става ясно какво е включвал ремонтът на светофарната уредба, към който попада тя.

Проверката сега се извършва от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), по нареждане на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като важното тук е, че контролният орган също има нов директор - арх. Влади Калинов, който беше уволнен от директорския пост в софийския строителен контрол покрай скандала с небостъргача "Златен век".

Пред министерството ДНСК е отчела, че е получила писмо от главния архитект на София Здравко Здравков, в което се посочва, че в отдел "Архивно обслужване и дигитален архив" при Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община не са открити одобрени проекти и разрешения за строеж за извършени строителни дейности и ремонти в района на болница "Св. Иван Рилски". Тези дейности включват и ремонта на светофарната уредба, се подчертава в съобщението.

Дирекцията ще продължи проверката, като е изискала от кмета Йорданка Фандъкова данни за извършени от Столичната община строителни и монтажни дейности в периода 2013 - 2021 г. на тротоар, велоалея, светофарна уредба и др. на бул. "Акад. Иван Гешов" пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски". "След като РДНСК - София, получи изисканата информация, ще предприеме съответни действия в рамките на вменените по Закона за устройство на територията (ЗУТ) компетентности и правомощия", пише в прессъобщението на дирекцията.

Здравков срещу Шишков и обратното

Когато през февруари се случи инцидентът, от общината изчакаха три дни, преди да коментират чия е вината. В крайна сметка обвиненията бяха насочени към районната администрация (с кмет от "Демократична България"), като главният арх. Здравков Здравков заяви, че е имало проблем със схемата за поставяне на обектите - павилиони около болницата, и обвини индиректно главния архитект на район "Триадица".

"Защо схема, внесена от района и внесена при мен за съгласуване като контролен орган, не се спазва пак от тях - в техните договори установяваме големи разминавания в проектната документация. Не мога да си обясня колегата главен архитект (Иван Шишков - бел.авт.) не е ли видял", възмути се тогава Здравков. На следващия ден районният кмет на "Триадица" Димитър Божилов обяви, че арх. Шишков е подал оставка "като жест на морален акт".

После стана ясно, че павилионът "Орехчето" не се намира на общинска, а на държавна собственост, а самата шахта, през която минава кабелът за захранването на "Орехчето", е общинска и служи за захранване на светофарната уредба в близост. Каза се и че всички незаконни кабели в нея са били премахнати през 2019 г., когато се е случвал ремонтът на тротоара, но понеже не е извършван контрол, те отново са се появили.

Сега предстои да разберем и какво ще покажат изисканите данни от общината, които се отнасят именно за ремонта на тротоара.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар