Разпадът на "Софияплан" описва най-добре управлението на Йорданка Фандъкова

Кметът и помощниците ѝ не са правили с години нищо, за да осъществят идеите на звеното, а сега се опитват отново да прехвърлят другаде отговорността

Арх. Любо Георгиев, директор на "Софпроект" и ръководител на "Визия за София"
Арх. Любо Георгиев, директор на "Софпроект" и ръководител на "Визия за София"
Арх. Любо Георгиев, директор на "Софпроект" и ръководител на "Визия за София"    ©  Надежда Чипева
Арх. Любо Георгиев, директор на "Софпроект" и ръководител на "Визия за София"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това, което се случва с общинското предприятие "Софияплан", много добре описва начина, по който се управлява столицата през последните години.

С аргументи, че управляващите не изпълняват редицата стратегии, планове и решения, предлагани от предприятието, неговият изпълнителен директор арх. Любо Георгиев, както и други служители решиха да подадат оставка. А основната причина зад този ход е това, че общинският съвет прехвърли на "Софияплан" задължението да изпълнява отговорностите на кмета и главния архитект.

За какво говори всичко това и защо е важно?

За имиджа на Йорданка Фандъкова това е силен удар. "Софияплан" години наред беше "завесата", с която тя покриваше своята управленска немощ и нежелание да поема каквато и да е инициатива. Предприятието вадеше смели планове и беше откровено за начина, по който се управлява общината, и недостатъците вътре.

Разпадът там и откровението на арх. Георгиев, който каза в прав текст пред "Дневник", че според него е време за нов кмет на София, показва степента, до която Фандъкова се е разминала с най-визионерската и идейна част от администрацията си, чиято "Визия за София" размахваше преди време.

Очевидно е, че управляващите града са готови да "изгонят" тези, които не ги представят в бляскава светлина. При това - по доста арогантен и недиалогичен начин, без да зачитат мнението на хората в звеното. Но случилото се е показателно и защото най-накрая илюстрира пред всички пълното бездействие на кмета на София по важни за бъдещето на града въпроси и редица изпуснати възможности без причина.

"Години работа без ефект"

Вчера арх. Георгиев обяви, че ще напусне поста си през октомври. Същите намерения обявиха и други служители на общинското предприятие. Засега от главния архитект на София Здравко Здравков - вносител на спорните промени, обаче няма реакция, а кметът Йорданка Фандъкова обяви пред журналисти, че решението на арх. Георгиев е "емоционално".

Пред "Капитал" той коментира, че не разбира защо тя мисли така, предвид че "има подробни аргументи, които съм написал". Той обобщи, че причината е "системна грешка, с която не мога да се съглася, както и години работа, от която не сме видели ефект".

"Ние анализираме средата, предлагаме решения и политики на общинския съвет, той ги приема и понякога променя, а после кметът и зам.-кметовете трябва да приложат решенията. Липсва координация в осъществяването на проекти и изведнъж се казва "правете го вие". И едва ли не трябва да сме благодарни - но като нямаме инструментите, това е все едно ти вържат камък на врата", казва арх. Георгиев.

Така например предприятието няма как да изпълнява новите си отговорности, защото "дори не може да накара и един зам.-кмет и един имейл да изпрати", не може да издава заповеди до зам.-кметовете и да задължава който и да било да върши нещо.

Прехвърлянето на отговорност е всъщност типична черта на управлението на Фандъкова, което се характеризира с търсенето винаги на други виновни, когато нещо не се случва. Ето няколко примера за пропуснатите възможности.

София е имала възможност да предвиди в бюджета си от тази година средства за отчуждаване на зелени площи

Още през януари "Софияплан" е предложило на общината механизъм, по който на база приоритизация да отчуждава терените в зелените пространства, за да не ги загуби. "Работната група така и не предприе действия. Не получихме коментари от никого освен от Лорита Радева, която е неин председател. И все пак предложихме модел, а не се взе решение. А той можеше да се одобри и да се включи още в бюджета за тази година, гласуван февруари и дори март, и да бъдат отчуждени терени в зелени площи", коментира арх. Георгиев за "Капитал". Сега това е пропусната възможност и собствениците могат да поискат да строят върху тези терени, на които срокът им изтича тази година. Какъв е моделът на "Софияплан" може да прочетете тук.

Пешеходна "Съборна" - да, ама не

В редица препоръки и стратегии на общината, вкл. в анализи на "Софияплан", се казва, че ул. "Съборна" трябва да е пешеходна. Въпреки това вместо съдействие за изпълнението на този проект от зам.-кметовете точно зам.-кметът по транспорта на практика саботира този план, като предложи да се върнат паркоместата по улицата и да се сложат пиломати за допускане на някои автомобили. И това беше прието от общинските съветници с мнозинство на ГЕРБ и ВМРО. А иначе аргументираните планове за пешеходна "Съборна" останаха на заден план.

Без визия за София

Конкретните мерки по дългосрочната стратегия за развитие на Столичната община, създадена от широк експертен екип, така и не бяха приети от общинския съвет, неясно защо. Иначе обещанието за това беше да се случи още миналата година. "Провеждали сме редица срещи с общински съветници, напомняли сме много пъти за включването на това в дневния ред, но без никакъв резултат", казва арх. Георгиев.

Бездействие вместо "връщането" на Централната баня

След отворената покана за идеи за облика на източното и северното крило на сградата на Централната минерална баня, добили огромна популярност, пак последва затишие. Тогава екипът на "Софияплан" изготви доклад за концепцията, който трябваше да бъде включен в дневния ред, за да може да се предприемат необходимите действия, но отново след поредица от срещи и обаждания, не са били предприети действия.

Изпускане на европейско финансиране за парк "Искър"

Отново общинският съвет не е включил в дневния си ред проектирането на парк "Искър", макар и от "Софияплан" да са осигурили европейско финансиране от името на общината. Така София е изпуснала шанса да получи 900 хил. лв. за дейности, които общината така или иначе е задължена да извърши по закон.

Нереализирани велоалеи

София е болезнено осакатена откъм всякакви други възможности за придвижване освен автомобил и метро. От "Софияплан" са предложили изграждането на скоростни велоотсечки, които да преминават по вече съществуваща пътна инфраструктура и да създадат възможности за придвижване с превозно средство, различно от автомобил. Тези предложения са били обсъждани с кмета на София в началото на 2020 г. и е имало проектна готовност, но за съжаление не са се реализирали, отбелязва арх. Георгиев в писмото си до кмета.

Там са изброени и още проекти, по които е липсвало предприемане на действия. Сега арх. Георгиев, който е на този пост от 2017 г., ще остане в екипа на предприятието до октомври, за да финализира работата по Програма за София и по ключови анализи, необходими за изработване на заданието за Общ устройствен план. Когато напусне, бъдещето на "Софияплан" ще остане в голяма степен в ръцете на главния архитект. Той ще трябва да назначи или временно изпълняващ длъжността директор, или да проведе конкурс за избор на нов такъв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b_stavrev avatar :-|
    Boris

    Хора с визия направиха страхотни и задълбочени анализи, предложиха решения и концепции и отново всичко на боклука... халал да им е на софиянци. столицата продължава да се развива като кенеф

    Нередност?
Нов коментар