🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Столичен парк e без осветление от пролетта, общината не e предвидила пари за ремонт

Фирмата, отговаряща за поддръжката, чака първо да се поправи подземната ел. мрежа. Това може да се случи догодина

Лампите "Св. Св. Петър и Павел" (площ 80 ха) няма да работят цяла зима
Лампите "Св. Св. Петър и Павел" (площ 80 ха) няма да работят цяла зима
Лампите "Св. Св. Петър и Павел" (площ 80 ха) няма да работят цяла зима    ©  Анина Сантова
Лампите "Св. Св. Петър и Павел" (площ 80 ха) няма да работят цяла зима    ©  Анина Сантова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вече десети месец осветлението в парк "Св. св. Петър и Павел" между булевардите "Константин Величков" и "Възкресение" не работи. И по всичко личи, че ще бъде така цяла зима. След 17 ч. мястото рязко потъва в мрак и настава злокобна тишина. От време на време някой все пак се осмелява да излезе на вечерна разходка с кучето и използва фенерчето на телефона си. Става въпрос за парк в европейска столица, който обслужва поне два квартала - жк "Разсадника" и "Зона Б-19", където впрочем от три дни вече е зелена зона за паркиране.

Досега са били подадени множество сигнали в общината, има и питания от общински съветници, но реакция няма. От отговори, които "Капитал" получи по Закона за достъп до обществена информация, става ясно, че общината знае за проблема отдавна, но казва, че нямало какво да направи, тъй като в бюджета на "Зелена система" не са предвидени средства за ремонт на стълбовете. А те са в лошо състояние.

Скъпа поддръжка, непредвидлива община

Общината обаче казва, че "осветлението в градината е ремонтирано частично преди около 15 години", както обясняват от пресцентъра на "Московска 33". За поддръжката на уличното осветление обаче отговаря фирмата, спечелила търга за тази дейност. В случая за район "Красна поляна", където попада паркът, отговаря "Лог Сиберия" - една от двете фирми, които си поделиха поддръжката на лампите този март (точно по това време впрочем спира да работи осветлението в парка).

Обществената поръчка беше за рекордните 73.6 млн. лв. за тази и следващата година, докато при предишния търг общината даде 32 млн. лв. за същото, и то за период от четири години. Бюджетът беше увеличен с аргумента, че "възможностите за инвестиции в изграждането на ново осветление са увеличени двойно".

.

Фирмата обаче не може да поддържа осветление, което не работи, и затова чака общината да го поправи, става ясно по отговорите, които "Капитал" получи от общината. "Многократно са извършвани дейности по поддръжка от фирмата, която отговаря. По техните доклади осветлението не може да бъде поддържано ефективно заради лошото състояние на подземната мрежа и се нуждае от цялостен ремонт", казват от кметството. Сега е възложено проектиране, като е възможно да се заделят средства за основен ремонт на лампите в бюджета за следващата година.

Парковете и градините са важна част от градската среда и поддържането и стопанисването им е задължение и отговорност на общинската администрация. Липсата на осветление, видеонаблюдение и превенция създават предпоставки за вандалски посегателства и риск за живота и здравето на гражданите, които ги посещават"

Николай Николов
Николай Николов

общински съветник от БСП

По думите на кмета на "Красна поляна" Иван Чакъров от ГЕРБ то би струвало над 450 хил. лв. "През последните 15 години парк "Св. св. Петър и Павел" се превърна в много посещавано място. Втора година се борим да се направи осветление в парка", казва Чакъров в интервю за БНР от края на октомври. Според него по проект са предвидени 156 стълба вместо сегашните 35 - 40, като осветлението трябва да е LED.

В документацията на обществената поръчка за уличното осветление от 2020 г. пише, че за осветлението на столицата се предвиждат относително еднакъв брой натриеви лампи с високо налягане и LED лампи. За уличните стълбове по принцип преобладават предимно стандартни крушки с високо налягане, а прожекторите за пешеходни пътеки са с LED светлина. Разликата в цените за двата вида обаче е огромна - натриева лампа с високо налягане 400 W струва 216 лв. според предложението на "Лог Сиберия", а LED лампа с характеристики 100 - 250 W е 2815 лв. без ДДС.

Все още няма коментари
Нов коментар