🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"16 милиона струват тези акции": Варна и Пловдив се скараха за бъдещето на панаира

Морският град отново ще гласува дали да апортира подарените му от кабинета "Борисов" акции от Пловдивския панаир в дружество на Георги Гергов

Кметът Иван Портних според пловдивския му колега Здравко Димитров е поискал Пловдив да плати стойността на акциите по номинал
Кметът Иван Портних според пловдивския му колега Здравко Димитров е поискал Пловдив да плати стойността на акциите по номинал
Кметът Иван Портних според пловдивския му колега Здравко Димитров е поискал Пловдив да плати стойността на акциите по номинал    ©  Надежда Чипева
Кметът Иван Портних според пловдивския му колега Здравко Димитров е поискал Пловдив да плати стойността на акциите по номинал    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Всичко за Пловдив може да откриете в специалната секция на Капитал.

Докато централната власт се сглобява, местната на някои места явно е заета да разглобява. Това е единственият извод, който може да се направи от кашата, която забърка варненският кмет Иван Портних с дела на морската община в Пловдивския панаир.

След като получи като подарък от Министерството на икономиката през 2016 г. 16 млн. акции в панаира, взе решение да ги върне и не го изпълни, сега община Варна изглежда решена да се сбогува с дела си в полза на Георги Гергов въпреки протестите на Министерството на икономиката.

През октомври Портних внесе в общинския съвет (доминиран от ГЕРБ и СДС) решение да апортира акциите от панаира - 29% от общия му капитал - в дружеството "Пълдин туринвест", контролирано от пловдивския бизнесмен. Така, без да получи нищо на практика срещу дела си, Варна щеше да позволи на Гергов да придобие пълен контрол над бившата държавна структура. След остър протест на служебния икономически министър Даниела Везиева, която посочи, че това е скрита приватизация, този ход беше спрян и точката отпадна от дневния ред.

Тази седмица обаче решението се върна триумфално отново в дневния ред, като ще бъде разгледано от общинарите в петък.

Това предизвика Пловдив да изпрати спешно писмо до Министерството на икономиката, с което да се опита да спре действията на Варна. Втората и третата по големина общини в страната, изглежда, не комуникират помежду си, а в разговор по темата между пловдивския кмет Здравко Димитров и Иван Портних първият твърди, че вторият му е предложил да купи варненския дял по номинал - малко над 16 млн. лв.

Какво, по дяволите, става във Варна

Варна се сдоби с дял от 29% в панаира от министерството, управлявано тогава от Божидар Лукарски, след решение на кабинета "Борисов 2". Това беше по-голямата част от държавния дял, разделен на две - 20.63% за Пловдив и по-големият дял за Варна. Странното решение най-вероятно беше свързано със сделката за варненската "Дупка", която общината по-късно изкупи от Гергов, и беше мотивирано от Портних с идеята, че ще се прави изнесена палата в морския град, и други общи приказки.

Нищо от това, естествено, не се случи, а година по-късно Бойко Борисов нареди на двете общини да върнат дяловете, защото имало "внушения, които ни свързват" с Гергов. Пловдив изпълни поръчението, но Варна - не.

Сега повторното предложение за апорт на варненските акции е придружено от оценка на дела, както и от мейл до съветниците, в които адвокат - довереник на съвета, опровергава аргументите на Везиева, че това по същество е нарушение на закона за приватизация. Според юридическото тълкувание, пуснато до съветниците, има съдебна практика, че апортът на дял в дружество, което няма 50% държавен или общински контрол, не е приватизация.

"Не са налице законови пречки за разглеждане на предложението", посочи пред "Капитал" председателят на общинския съвет в морския град Тодор Балабанов. Той казва, че според тълкуванието в закона се визира изрично, че приватизационни процедури се прилагат при прехвърляне чрез продажба на дялове, акции и т.н. Но след промяна на закона допълнението "или чрез апорт" е отпаднало, което развързва ръцете на варненските съветници. "И го внесох отново. Внесохме, не го направих еднолично - на председателски съвет", коригира се Балабанов.

Запитан за решението на същия този съвет от 2017 г., че акциите трябва да бъдат върнати на държавата (както Борисов тогава поръча), Балабанов каза, че това решение не било задължително за кмета, а просто му дава съгласие да ги върне, ако реши. А на въпрос защо акциите не са върнати, той отговори: "Най-вероятно не е проявена инициатива от страна на държавата. Ние защитаваме интересите на общината. Това е един актив от наша гледна точка, с който не сме ощетили, а сме увеличили имуществото."

Той няколко пъти каза, че не е ясно какво решение ще бъде взето, но съветниците са в правото си да разгледат "предложението от друг акционер".

16 милиона въпроса

На 300 км оттам повторният опит на Варна да играе с Гергов събуди възмущението на Пловдив. Причините са няколко. Първо, панаирът не се управлява адекватно и от години се движи по инерция и това е обществена тайна, а Пловдив е заклещен в съдружието с "Пълдин туринвест", където дори няма блокираща квота, а разполага с 25% (виж карето). Увеличението на капитала ще доведе до намаляване на дела на общината, но по-важното - ще даде на основния акционер мощта да разполага с две трети мнозинство за бъдещето на основен актив на Пловдив.

"Написахме становище, в което информираме министър Везиева, че община Пловдив категорично не е съгласна с импортирането на акции в "Пълдин туринвест". Ние нямаме самостоятелно участие в панаира, участваме там през това дружество", обясни Таня Юриева, директор "Общински предприятия, следприватизационен контрол, търговски дружества".

Според нея общинарите са разбрали за това намерение, когато на общо събрание на "Пълдин туринвест" е било предложено вдигане на капитала с номинала на варненските акции. "Ние внесохме в съвета предложение да гласуваме против, упълномощихме нашия представител да гласува против. Той е гласувал, но нямаме право на блокираща квота, която е 34%, така че решенията са приети", описва Юриева. Увеличението на капитала трябваше да се случи на 16 ноември, но заради пропадналото първо гласуване във Варна явно е отложено.

На въпрос дали са имали директен разговор с Варна защо се случва това Юриева призна, че е присъствала на неформален разговор между кметовете, на който този въпрос е бил обсъден. Пловдивският кмет Здравко Димитров беше напълно откровен. "Аз съм говорил с Портних два или три пъти. И той казва - 16 милиона струват тези акции. За какво да дам тези пари?" Пред "Дневник" Димитров даже посочва, че когато се е видял в София с варненския кмет, той е повторил искането да се плати номиналът, като е казал "такова е решението на нашите общински съветници, на 16 млн. са ги оценили (акциите - бел. ред.) и това е".

Портних, естествено, няма никакво правомощие да иска пари от Пловдив за този дял. Тодор Балабанов казва, че не може да си представи кметът да е поискал такова нещо, а съветниците не са давали одобрение. Той обаче казва, че никой от Пловдив не ги е потърсил. "Те не са инициирали. Аз разбирам от вас. Който има желание да води разговор, би следвало да инициира. Пловдив с какъв аргумент е против? Има намерение да инвестира в панаира ли, ще получи контролния пакет акции? Контролирайки този пакет, как ще накарат който и да е акционер да инвестира", пита Балабанов.

Така излиза, че две от водещите общини в България, и двете контролирани от ГЕРБ, не общуват добре помежду си, когато няма централна власт, през която да минават. А най-вероятно и ще се скарат сериозно.

Какво в крайна сметка ще получи Варна?

Основният въпрос без отговор е защо изобщо се случва това. Дори да приемем, че това не нарушава закона за приватизация, е странно как Варна получава като подарък акции от държавата, а после ги апортира в дружество с частен контрол. Къде е изгодата на общината?

"Не е ясно какво решение ще бъде взето, но общината би получила участие под формата на акции от капитала на друго дружество, което притежава повече активи и е в по-добро състояние. В Пловдивския панаир дружеството е на загуба, налага се извършването на парични вноски", мотивира се Балабанов.

За сведение на варненските данъкоплатци - кметът иска безсмислено малък дял в "Пълдин", където има земи и сгради с оценка около 10 млн. лв., а панаирът притежава 360 декара в централната част на Пловдив.

Иначе на хартия "Пълдин туринвест" наистина не е в лошо състояние - отчетите му показват, че излиза на печалба през тази година, въпреки че голяма част от приходите му идват от графа "Други" и от неизвестни финансови операции.

Но както Пловдив, който е дългогодишен участник в това дружество, може да свидетелства, партньорството с Гергов не е донесло особени дивиденти. Варна, подобно на Пловдив, няма да има блокираща квота в решенията на "Пълдин туринвест" и ще зависи от решенията на мажоритарния акционер.

И най-вече - апортът ще се случи на номиналната стойност на тези акции. Това е подарък от поне 24 милиона лева - при оценката на Агенция за приватизация през 2015 г. държавният дял в панаира от почти половината акции е оценен на 70 млн. лв., което значи, че 29% от него тогава са стрували поне 40 млн., а сега със сигурност струват повече.

Колко точно струва варненският пакет лесно може да се провери, ако акциите се листнат на борсата. Но това не е споменавана опция от Портних и изглежда скъпо решение за Гергов, който предпочита да не дава кеш.

Задача с повишена трудност за Корнелия Нинова

Казусът, ако предположим, че остане за решаване след петък, ще се падне най-вероятно на новия министър на икономиката, за където се спряга лидерът на БСП Корнелия Нинова. Това ще е интересна ирония на съдбата:

раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006 г. по време на тройната коалиция, като "сделката" беше движена от тогава зам.-министъра на икономиката... Корнелия Нинова.

Правителството на Станишев подари без търг и конкурс 49% от капитала на "Пълдин туринвест" - смесено дружество между пловдивската община и компании на Георги Гергов. Самото разпределение на дяловете в смесеното дружество тогава беше 75% към 25% в полза на общината, но след това бизнесменът увеличи дела си, като по последни данни общината държи 25% от капитала, а останалото се контролира от "Булинвест Пловдив", "Стария Пловдив" и други акционери.

После той доизкупи малко акции от реститути и така вдигна участието си в панаира до 50.36%. Първото правителство на ГЕРБ се опита да развали сделката, като оспори двете увеличения на капитала, но загуби делото. Така, въпреки че дружеството беше в забранителния списък за приватизация, то се оказа под контрола на Гергов - без плащане на каквато и да било цена, само срещу обещания за инвестиции.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-|
    aussie

    Ако някой може да обясни как акции на пловдивски панаир са собственост на община Варна да го направи моля. Ние сме най-глупавата държава с най-некадърните политици/мениджъри.

    Нередност?
Нов коментар