Кризата с тока: ще останат ли общините на тъмно и на студено

Според сдружението на местните власти сметките за електроенергия и горива ще са четири пъти по-високи спрямо 2020 г.

В някои малки градове вече има режим на уличнот осветление
В някои малки градове вече има режим на уличнот осветление
В някои малки градове вече има режим на уличнот осветление    ©  Цветелина Белутова
В някои малки градове вече има режим на уличнот осветление    ©  Цветелина Белутова

Първият сигнал, че общините имат проблем да си плащат сметките за ток дойде от най-богатия град - София, след като миналата седмица кмета Йорданка Фандъкова заплаши със спиране на градския транспорт заради това. После дойде обща позиция на градоначалниците на Бургас, Варна и Пловдив, в която те подкрепиха столичния си колега и също заплашиха с проблеми при обществения превоз. А в понеделник и общините Вълчи дол и Лесичово съобщиха, че въвеждат режим на тока за уличното осветление заради увеличението на цената на електрическата енергия.

Всичко това показва едно - проблем има и вероятно той ще продължи да се задълбочава. Решението според Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) пък е държавата да увеличи четири пъти субсидията към общините за покриване на разходите им за ток и газ. Дали и правителството мисли в тази посока пък ще стане ясно при разглеждането на държавния бюджет за 2022 г., който се очаква да бъде представен до дни.

Ценовият хаос

В отговор до "Капитал" от НСОРБ казват, че кризата с тока в общините е неизбежна. Според предоставените данни сметките на общините за ел. енергия за ноември 2021 г. (нето - без компенсациите), спрямо същия период на 2020 г. са нараснали средно 2 пъти, а за гориво за отопление - 1.6 пъти.

Ситуацията за декември и януари показва, че спрямо същия период на миналата година цените на електроенергията са нараснали около 4 пъти, на газта (3.5 пъти) и на останалите горива за отопление (около 36%).

По прогнозни разчети на участвалите в проучването 179 общини за 2022 г., в годишен размер и при запазване на цените на сегашните нива, се очертават разходи за енергия и отопление от 670 млн. лв. (ел. енергия - 464 млн. лв. и горива - 206 млн. лв.) през 2022 г. при 164 млн. лв. (отчетени по § 10-16 - Вода, горива и енергия за всички публични услуги на общините) през 2020 г.

Само за улично осветление очакваните разходи са над 208 млн. лв. при отчитани досега годишни разходи в размер на 57-61 млн. лв. За енергия и отопление на училища и детски градини - очакваните разходи са над 211 млн. лв., при около 83 млн. лв. през 2020 г.

В тези разчети не са включени разходите на общинските болници и на електротранспортните дружества (общински публични предприятия), които само от последните месеци формират огромни загуби. Така например само разходите за електроенергия на столичното метро илюстрират драстичния ръст на разходите - от 1.1 млн. лв. за ноември 2020 г. до 3.5 млн. лв. за ноември 2021.

Трябва да се има обаче предвид и това, че през ноември 2020 г. потреблението на ток и други горива в публичните сгради и дружества беше ограничено заради локдауните. Освен това тогава цените на енергията и газа бяха рекордно ниски. Поради което прякото сравнение на сумите по сметките не е съвсем коректно. При все това обаче увеличение на разходите наистина има.

За "Капитал" от сдружението коментираха, че няма практика общините да ги информират за предприети мерки за ограничаване на енергопотреблението, но по техни наблюдения, часови зони с ограничаване на уличното осветление се въвеждат в Дългопол, Аврен, Вълчи дол, Ардино, Лесичово и др. общини.

Предложенията

От НСОРБ са изпратили писмо до министър-председателя Кирил Петков, с което информират за ценовия взрив на електроенергията и природния газ през последните месеци, който се отразява катастрофално на основните публични услуги, предоставяни от местните власти.

Конкретните решения, които предлагат от сдружението на общините, са в две направления:

  • Да бъде разгледана възможността за разширяване на дефиницията в Закона за енергетиката, вкл. "Битов клиент" и въвеждане на дефиниция на понятието "Собствени битови нужди". Възможно е и по-ясно дефиниране на "небитов клиент" в съответствие с Директива (ЕС) 2019/944 на Европейския парламент и на Съвета.
  • Сдружението има готовност да подготви централизиран търг за доставка на електроенергия за общините, но за целта е необходима методическа помощ от страна на МС, тъй като проведените досега конкурси са приключили без избор на изпълнител поради отказване на спечелилите кандидати.

Това беше потвърдено и на проведеното днес заседание на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание. На него също се обсъди и постави като основен въпрос темата за децентрализация на общините, която НСОРБ обяви като "кауза".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    043 avatar :-P
    043
    • + 1

    Всяка прилика с режима на тока от 1980-те е случайна! Кирчо знае цаката на пазара и ще го накара да работи както си поиска!

    Нередност?
  • 2
    VGV avatar :-|
    VGV

    Не мина и половин година и общините "вденаха".
    Бизнесът от август бие камбаната предлагайки решения, които включват и общините.
    Чуха го наскоро. Макар и не пълни, но не малки компенсации за свръхвисоките цени бяха определени. А общините след това установиха, че има проблем.

    Нередност?
  • 3
    rvr12572942 avatar :-|
    rvr12572942
    • + 1

    И какво е общото между общините и бизнеса, че се таксуват на една и съща цена. Тия, които направиха или допуснаха това са за Народен съд.
    Дори училищата плащат ток на цена за бизнеса. Какво произвежда и от какво печели едно училище, че да плаща такива високи цени.

    Нередност?
  • 4
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft

    До коментар [#3] от "rvr12572942":

    Училища, общини и държавна администрация нищо не произвежда. Харчи парите на български и европейски данъкоплатци. Те ще се оправят от бюджета. Но бизнеса след април е тотал фалит при продължаващите 400% цена на Ел енергия. В момента или са на ръба или са на загуба. Държавни институции, общини получават едни едри пари, бонуси когато си искат, командировки отделно. Когато в една дадена държава администрацията получава по голямо възнаграждението от това което е в частният / бизнес сектор там има голям проблем. Добре че евро фондовете.

    Нередност?
  • 5
    rvr12572942 avatar :-|
    rvr12572942
    • + 2

    До коментар [#4] от "hold_kjeft":

    Ако наистина е толкова тежко за бизнеса, защо няма протести и опит за сваляне на правителството и избиране на ново, което ще разрита Брюкселските окови и поети задължения и ще осигури евтин ток за бизнеса? В БГ поне има евтин ток от АЕЦ. Какво пречи цялата му евтина продукция да е за бизнеса за да е той конкурентен навсякъде? Ако ЕС пречи, да си го кажат открито, че да има и за още едно нещо да ги псуваме.

    Нередност?
  • 6
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft

    До коментар [#5] от "rvr12572942":

    Избиране на ново? Много съмнително предположение. Кого ще изберат? Герб ли? Дето повече от петнадесет години бездействие за реформи? Проблемите в енергетиката освен пандемията и силно търсенето на Ел енергия в ЕС че не реформата ето на сектора. Никакъв напредък в веи и зелена енергия. При предположение че в Германия примерно дори и се субсидира от правителството. А в България се прави всичко възможно да се пречи законно. Данъчен склад на покрива, главен архитект, общината, ерп-то, комисия една година минимум те мотаят. Друг е въпроса за държавните тец-ове кражбите, кръгове. Това всичко е на гърба на хората. Темата е дълга и широка. Новото правиу е от има няма месец. От петнадесет години къде бяха?

    Нередност?
Нов коментар