🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Време е за разгръщане на потенциала на Варна

Регионът има посока, в която може и трябва да тръгне - разнообразяване на икономиката, повече туризъм, балнеология и привличане на нови чужди инвеститори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Варна е от онзи тип градове, които всеки път когато посещаваш, те радват и приятно изненадват, но могат и да ти вгорчат настроението, оставяйки усещането, че има нещо сбъркано в тях. Природни дадености, туризъм, красиви Морска градина, море и удоволствия радват окото и душата. Но извън лятото градът започва да живее друг живот, а някои от проблемите са видими и целогодишно - грозната дупка в центъра на града зее с години в резултат на корпоративно-политически интереси, замърсяването на Варненското езеро с фекални води, опити и застрояване на Морската градина, автомобилният трафик в нея.

В същото време най-големият морски град има потенциал, който може да развива. Разширяване на туристическия сезон, развитие на балнео- и градския туризъм може да разнообразят икономиката, задържане на работна ръка и професионалисти, които създават университетите в града. Това сякаш трудно се случва.

Днес например състоянието на два от символите на балнеологията в града - "Дом Младост" и Централна баня в центъра, не показва, че в града някой има стратегия за използване и развитие на този огромен туристически ресурс и потенциал.

Първият наскоро беше разрушен въпреки голяма обществена съпротива и макар да има инвестиционно намерение там да има СПА център, има и разрешение за жилищно строителство. А след като преди години "Гъбата" беше превърната в търговски център, после козирката й падна, днес тя не работи и прилича на нещо, оцеляло от война.

С диверсификацията на икономиката с нови бизнеси градът и регионът също не се справят много успешно. През последните години чуждите инвеститори ги заобикалят, няма и производства с висока добавена стойност. Една от причините е липсата на модерни индустриални зони.

В града обаче се усеща енергия, която идва от младите, активни и предприемчиви хора, които къде на инат, къде с дълбоко убеждение вярват, че с желание и много усилие промяна ще има. Ето защо и в това издание на "Капитал Градове" освен за проблеми разказваме и много добри и положителни истории от Варна и региона.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ddoobbaa avatar :-|
    dobadoba

    То добре че не пречат на т.н. ИТ чужди компании да идват тук.
    Намират се. Все още.
    За жалост освен т.н. 'сини зони' и кастрене на дървета друго от Общината не виждаме....

    Нередност?
  • 3
    glupsoti avatar :-|
    glupsoti

    Ако има вина за нещо, което не се е случило във Варна, то това е държавната политика през последните 10 години. Освен това в капитал винаги сте плюли по този град. Явно имате някакъв комплекс. Статиите ви не са икономически, а политически. Както и писани от хора, които нямат представа за какво говорят.
    Варна от много години няма разлика между лято и зима и само този факт показва колко ви е потенциала на анализа.

    Нередност?
Нов коментар