Каквото се случи в Камчия, си остава в Камчия

Новото издание на фестивала за електронна музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings се пренася на плажа на курорта

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Електронна музика, съвременно изкуство, екология - рядко свързваме всичко това с Камчия, но фестивалът Ritual Gatherings (30 юни - 3 юли) ще съчетае тези елементи в едно на плажа на варненския курорт.

Сред диджеите и електронните артисти на фестивала, който ще съвпадне с "Джулай морнинг", са шведският продуцент Axel Boman, британските диско класици Crazy P Soundsystem, DJ Holographic от Детройт, S.A.M., Иван Шопов (свързван още с Cooh, Balkansky, "Авигея"), както и Ropotamo Live, Garo, Factuaw, ANNNA (Isterika) и др.

Артистичната програма е селектирана от Мартина Йорданова, куратор в Националната художествена галерия и директор на Габровското биенале. В нея са норвежката аудио-визуална пърформанс артистка Tine Surel Lange, хореографът Коста Каракашян, живеещата в София италианска художничка Валентина Шарра, Ина Валентинова, Мартиан Табаков, ще гостуват и представители на Музея на живото изкуство в Рейкявик.

Кулинарната част включва т.нар. ритуална вечеря за 150 души, която ще бъде с нулев отпадък, с локални продукти. Менюто е авторско и зад него застават главните готвачи Владислав Панев от ресторант "Космос" и шеф Филип Спасов.

Защо точно Камчия?

Изборът на организаторите, които инициират събития под името на Ritual Gatherings през 2015 г., се оказва плод на дълъг процес на търсене по място, което да предложи уединение и все пак логистични възможности да се проведе подобно събитие.

"Само сцената ни тежи три тона и е изцяло изработена от дървен материал, а артистичната програма ще предложи няколко много мащабни инсталации, които трябва да бъдат много внимателно транспортирани и инсталирани на самия плаж", разказва Фарис Аббас, основател на Ritual Gathering. "Друг фактор бяха природните дадености на мястото - търсехме голям плаж с гора, за да има и сянка, а се оказа, че почти няма плажове на българското Черноморие, които да са останали "чисти" - без барове, без заведения, без застрояване или "подпорни стени". Седели сме с часове в Google Earth да набелязваме заливи, носове, плажове, а след това палехме колите и се отправяхме натам - така няколко сезона." След като обикалят всички потенциални възможности на юг, те решават да тръгнат на север.

Екипът на Фарис решава и да поеме риска да не се съобразява толкова с разстоянието от София, а да разчита на Варна като град, който също може да излъчи солидна публика. "Претеглихме всички фактори - един от най-решаващите беше, че плажът е огромен и може да побере всичко, което искаме да представим. Пътят от Варна е бърз и лесен. Тук има всичко необходимо, за да направим един комфортен фестивал, до който да имаш няколко варианта да стигнеш, няколко варианта да пренощуваш удобно и спокойно, да се насладиш както на природата, така и да си близо до града. Най-щастливи сме от факта, че не направихме никакъв компромис с фактора "природни дадености" - той е дори повече, отколкото сме си представяли."

Изграждането на една публика

Сред предизвикателствата пред фестивала е и как да обедини публика, която в България е често сегментирана. "Това е така, а в същото време пазарът не е толкова голям. Някак по-рядко се експериментира, не се дават много възможности на публиките да се срещат, интегрират и да преживяват нещо заедно", казва Амалия Аббас, маркетинг директор на фестивала и сестра на Фарис (двамата са от българско-сирийско семейство). Тя вярва, че събитието ще събере хора, обединени от интереса си към приемствеността и опазване на природата. "Това са споделени ценности от хората, които ще дойдат, без значение какви са музикалните им предпочитания, дали ходят на изложби за съвременно изкуство, или предпочитат традиционни музеи. Опитваме да съберем хора и с различен лайфстайл - фестивалът ще има много богата дневна програма, подходяща за всички възрасти и различни интереси, включително и много активности за деца. Акцентираме на дневната програма и комфортното фестивално преживяване също толкова, колкото и на нощната."

Сред целите на Ritual Gatherings е след края му да не си личи, че нещо се е случвало там. Всеки на входа може да се сдобие с метално канче за многократна употреба, храната ще се предлага в биоразградима посуда, боклукът ще бъде събиран разделно. "В последните години започнахме много да акцентираме върху екологичната страна на събитието, защото, обикаляйки други фестивали по света, виждаме колко брутален е човешкият отпечатък", казва Виктория Цачева от екипа на фестивала. "Започнахме да организираме и почиствания и да ангажираме нашата публика в тях." Предстои организирането на голямо почистване на устието на река Камчия на 11 юни, в което ще се включат и доброволци от Варна.

На 28 май ще организират парти и pop-up изложба на паметника "Създатели на българската държава" в Шумен.

Точното разписание на програмата за самия фестивал в Камчия и повече информация за съпътстващия събитието форум за професионалисти в сферата на културата - на ritualgatherings.com.