Националният военен университет "Васил Левски": от войната към бизнеса

Висшето учебно заведение във Велико Търново се стреми да засили съвместната си работа с бизнеса и набляга на киберотбраната

Национален военен университет
Национален военен университет
Национален военен университет    ©  Национален военен университет
Национален военен университет    ©  Национален военен университет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Армията винаги е била знак за силата на една държава. Затова веднага след Освобождението през 1878 г. в Пловдив е открито първото военно училище на младата българска държава. След скитането му на няколко локации из София в средата на миналия век то намира своето място във Велико Търново, а 20 години по-късно се установява на сегашното му място на един от изходите на града.

През годините то посвещава курсантите си в тайните на военното дело, а от 20 години е университет и приема и обучава студенти в граждански специалности.

Историята на университета

Националният военен университет "Васил Левски" във Велико Търново води своето начало още малко след Освобождението през 1878 г., когато руският комисар в България, генерал-адютант княз Александър Михайлович Дондуков-Корсаков, основава в Пловдив първото българско военно училище. Поради решенията на Берлинския договор от лятото на същата година през ноември училището се мести в София.

През 1958 г. военното училище е преместено във Велико Търново, където заема бившите казарми на 18-и пехотен етърски полк в централната част на града. До ден днешен е запазена красивата ограда, опасвала мястото. През 2003 г. на входа на същата тази ограда около старото военно училище е издигнат от "Лайънс клуб Велико Търново" паметник, познат като "Арката на генералите", във възхвала на генералите от старопрестолната столица.

През 1979 г. военното училище се мести на мястото, на което се намира и в момента - на изхода на града по пътя за София.

През 2002 г. Народното събрание преобразува военните училища във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия в Национален военен университет "Васил Левски". Към днешна дата университетът е с два факултета - "Общовойскови" в Града на болярите и "Артилерия, ПВО (противовъздушна отбрана) и КИС (комуникационни информационни системи)" в Шумен.

Курсант или студент

След обявяването на военното училище във Велико Търново за университет в него освен курсанти за нуждите на Българската армия се обучават и студенти в "граждански" специалности.

Интересен факт е, че при започването на образованието си курсантът подписва договор, по силата на който по време на петте години той не заплаща нито стотинка на университета или държавата. След завършването на курса на обучение има осигурена работа в армията в продължение на 10 години.

Но ако курсантът прекъсне образованието си или службата си след това преди изтичането на общо 15-те години, ще дължи неустойки на държавата в размер, съответстващ на оставащото време. Ректорът на университета, бригаден генерал Иван Маламов, споделя, че държавата влага немалка сума (около 100 хил. лв.) в обучението на курсантите и той е привърженик тя да си защитава интереса в ситуации, при които обучаващите се не спазват подписания си договор. Подобно предложение имаше няколко пъти през годините на прехода, като идеята беше да се спре "изтичането на мозъци" на Запад. А тук тази идея е факт от десетилетие.

Общо 16 са военните специализации, като сред тях най-атрактивни за бъдещите курсанти според ректора Маламов и заместник-ректора по учебната част, полковник Николай Урумов, са "Разузнаване", "Електронно разузнаване и електронна война" и "Военни комуникационни и информационни системи (Компютърни системи и киберсигурност)".

В момента в университета се обучават 750 курсанти, а за следващата учебна година квотата на армията е 274 места, като около 160 вече са заети по време на ранния планов прием. След завършването офицерите могат да запишат магистратура във Военната академия в София.

Бригаден генерал Иван Маламов: "Смисълът на този университет е да възпитава - в родолюбие, офицерска чест и достойнство. Ние поставяме възпитанието на пиедестал.

Бъдещето на една образователна институция винаги е насочено към това да дава качествен учебен процес. За да го осигурява, има две много важни неща, които да изпълни - качествен прием на студенти и възможност за реализацията им. Университетът не може да се приема като едно място, в което ти само прекарваш 5 години и приключваш."

Прием на студенти се извършва от началото на XXI век, когато през лятото на 2002 г. военното училище е преобразувано в университет. За разлика от военните специалности в "гражданските" се кандидатства както във всеки друг от общо над 50 университета в страната. Има 15 бакалавърски, 21 магистърски и 12 докторски специалности, за които може да се кандидатства от всекиго.

От бригаден генерал Маламов се разбира, че около 2000 студенти се обучават към момента в Националния военен университет "Васил Левски". В бакалавърските специалности срокът на обучение е стандартният четири години и има възможност за обучение по държавна поръчка и платено.

Сред "гражданските" специалности ректорът на университета изтъква новата магистърска програма "Геодезия" като изключително интересна и полезна и вярва, че ще бъде атрактивна за бъдещите студенти. Обучението по нея ще е в продължение на пет години в редовна форма.

Ректорът Маламов споделя: "При студентите не е като при курсантите - те са на равна основа като всички останали (студенти в страната - бел. ред.) и получават една бакалавърска степен и след това вече, ако искат, продължават в магистърска програма. Идеята ни е да стартираме професионалното им развитие още оттук. Политиката на университета отсега нататък ще бъде насочена към създаване на мрежа от връзки с бизнеса."

Висшето образование и бизнесът

Бригаден генерал Иван Маламов: "Много ми се иска науката и бизнесът да вървят ръка за ръка. Ние сме на мнение, че трябва да работим в тази насока - качествено образование спрямо потребностите на бизнеса. Не може образователната система да стои настрани и да си генерира специалности, които тя си измисля, а потребността на бизнеса да не се отчита. Поради тази причина ние започнахме да работим в тази насока - специалности, изключително насочени към бизнеса.

Дадохме си сметка, че ако искаме да имаме успеваемост и със студентите (при курсантите тя е 100% поради гарантираната работа след обучението), трябва да търсим връзка с бизнеса. В държавата той е водещ и осигурява всичко.

Започваме да сключваме споразумения с различни компании. Пример са преговорите с "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот, които в момента водим."

Полковник Николай Урумов: "От военния завод в Сопот ще представят стипендиантска програма за студентите на университета. Подписвайки с тях споразумение, ще спомогнем за реализацията на нашите студенти, които ще имат възможност да практикуват и работят там."

Бригаден генерал Иван Маламов: "Като отговорна институция се опитваме да обхванем всички значими области в държавата. Наскоро имахме курс, който предложихме на журналистите в България за отразяване на кризисни ситуации, като дори имаме желание да го направим постоянен. Курсът е двудневен, в който на журналистите се показва как да се държат, когато отразяват военни събития, като например войната в Украйна. По време на курса се преподава как да се предпазят при застрашаващо ги военно събитие. По време на курса участвалите журналисти бяха в плен, във военен конвой - всичко, което може да им се случи на бойното поле.

Обучаваме също така част от кадрите на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Когато попитах изпълнителния ѝ директор защо идват при нас вместо във Висшето транспортно училище в София, той ми отговори, че е защото иска да научим служителите му на ред и дисциплина."

Военните и киберсигурността

От разговора на "Капитал" с ректора Маламов и заместника му Урумов се разбира, че университетът има опит в обучението по киберсигурност и е предпочитан от кандидат-студентите. Полковник Николай Урумов споделя, че в направление компютърна и комуникационна техника университетът е на шеста позиция от общо 17 учебни заведения в страната. Бригаден генерал Иван Маламов споделя, че по негови наблюдения от ранния планов прием тази година за военните специалности е имало значителен интерес от кандидати, владеещи различни езици за програмиране и изключително подготвени, като вместо кариера в IT сектора са избрали кариера в армията, която започва с обучението във военния университет.

Споделя още: "В Шумен подготвяме сериозен киберцентър, в който ще подготвяме офицери от армията за киберотбрана. Обучението там ще го предложим и на всички държавни и местни структури, а дори тази година има запитване от Държавната агенция за национална сигурност за обучение на техни кадри в областта на киберсигурността."

Все още няма коментари
Нов коментар