🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Един уикенд в Търново. А защо не два?

Градът напоследък се радва на интерес от румънски, а и български туристи, а няколко микропредприемачи опитват да освежат пейзажа с по-модерни атакции за градските гости

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 24 юни 2022 г. (петък) заедно със седмичния брой на "Капитал" излезе специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на областите Велико Търново и Габрово. Може да го откриете и в библиотеката на "Капитал".

На 30 юни 2022 г. (четвъртък) ще се проведе събитието Среща на бизнеса във Велико Търново и Габрово. Може да се регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на конференцията, където може да откриете програмата, темата и участниците.
Темата накратко
  • Велико Търново напоследък е гореща точка за румънски туристи.
  • Много от атракциите на града обаче са поовехтели и не са в крак с времето.
  • Няколко микропредприемачи все пак опитват да освежат пейзажа за градските туристи с модерни места за кафе, вино, крафт бира.

Разходката по Самоводската чаршия - една от най-популярните атракции във Велико Търново, буди противоречиви чувства. Улицата е чаровна и автентична, но занаятчийските ателиета, с които е известна, са позавехнали и видимо не грабват интереса на туристите. В съботния следобед в края на май някои от тях са решили да не работят, а други не са оцелели в пандемията и са празни. Затворен е и иначе впечатляващият 160-годишен хан "Хаджи Николи" - един от архитектурните шедьоври на града.

Сравнението с "Капана" в Пловдив идва някак естествено в съзнанието. Самоводската чаршия, а и целият стар квартал на Търново има потенциал да бъде също така живо, интересно и пъстро място като пловдивския квартал, който използва своето наследство и традиция, но го облича в модерна опаковка, за да привлича посетителите.

Самоводската чаршия всъщност може да се приеме като огледало на целия туристически продукт на Търново - неизбежно натоварен с история и обърнат много повече към миналото, отколкото към съвремието. Това има своите предимства, но в същото време в туристическото сърце на града сякаш не достигат свежите, адекватни на времето градски изживявания, които да добавят още стойност към преживяването.

Велико Търново като цяло никога не се е оплаквал от липса на туристи, но профилът им се променя и това е видимо с просто око. През уикендите хотелите са пълни, като по данни на местни хотелиери повече от половината резервации напоследък са от гости от Румъния, които все по-често предприемат уикенд пътувания в България. Но по улиците може да се чуе и немска, английска и скандинавска реч, има и бизнес гости, българските туристи също са многобройни. Преобладават млади семейства, двойки, но и по-големи компании на всякакви възрасти. Автобусите с организирани туристи, ученици и пенсионери също все още са тук, но индивидуалните пътешественици са тези, които предимно изпълват улиците, площадите и заведенията в търсене на нещо интересно, забавно и вкусно.

Добрата новина е, че в последните няколко години шепа микропредприемачи опитват да променят елементи от пейзажа. Няколко нови чаровни места за добро кафе, крафт бира, коктейли и вино отвориха врати около чаршията. Те засега са малко и малки, но все пак са добро начало за един приятен, интересен и забавен уикенд в града. А именно хубавото цялостно преживяване може да накара модерните туристи да останат още малко или да се върнат за втори и трети път, нищо че вече са видели Царевец.

Ето и какво предлага старата българска столица за модерния градски турист извън, разбира се, красивото шоу "Звук и светлина" на крепостта.

Музеят

Музеите на Търново са изцяло посветени в българската история, а някои са фокусирани и в много конкретни периоди от нея - например музеят "Възраждане и Учредително събрание", което не ги прави особено атрактивни за чуждата, а и за по-младата като цяло публика.

Археологическият музей може би има най-голям потенциал да задържи интереса с богатата си колекция от артефакти - от неолита до Средновековието. Разбира се, акцентът е поставен върху периода, когато градът е столица на българската средновековна държава. Както повечето музеи в България, все пак и този би спечелил от освежаване, по-добри и подробни описания на експонатите (все пак и с мисъл за чуждите посетители), а защо не и интерактивни елементи.

Зрелищен е и затворът музей, използван по предназначение от средата на XIX в до средата на XX в. Хладът в масивната каменна сграда и възстановка на интериора на килиите и карцера автентично те карат да понастръхнеш, помагат и прангите и уредите за изтезания и инквизиции.

Мини България

До крепостта Царевец, точно под Балдуиновата кула, се намира и първият в България парк с миниатюри. На площ около 15 дка са разположени 80 макета в мащаб 1:25 на знакови исторически и природни забележителности от цяла България, сред които и Царевец, Народното събрание в София, Античният театър в Пловдив, крепостта "Баба Вида" и др.

Специалното кафе

Samurai Specialty Coffeeshop отвори врати преди около година точно под Самоводската чаршия с мисия да предлага и разпространява културата на т.нар Specialty Coffee - висококачествени селекции кафе с ясен произход.

Мястото е с приятен модерен интериор и места вън и вътре, а менюто включва много различни видове кафе - еспресо, капучино, кола, лате, американо, филтър кафета, колд брю, фредо и т.н. В добавка са освежаващи напитки, както и прясно приготвени неща за хапване към кафето - кроасани, бисквити, кексчета, чийзкейк, торти и т.н. Водата е безплатна добавка към всяка поръчка.

Спешълти кофишоповете днес са във възход в цяла Европа, включително в София, а и в целия развит свят, защото те предлагат устойчив и висококачествен продукт. Така в приятната обстановка на "Самурай" и в компанията и на много чужди туристи човек може да изпие не само едно добро кафе, но дори да се почувства и жител на света.

Крафт бирата

Точно срещу "Самурай" приблизително по същото време, преди година, отваря и Zavera Craft Beer Shop - магазин и бар за крафт бира. Мястото е мъничко, но през укендите е оживено. Чуждите туристи искат да опитат местна крафт бира, запознатите с тази култура български посетители търсят нещо, което не са опитвали, а любопитните искат да разгледат и пробват занаятчийска бира за пръв път. В Zavera има около 200 етикета от цял свят, включително и много български крафт.

Виното

На същата улица "Стефан Стамболов", която пресича цялата централна част на града, собственичката на винения магазин Vino Veritas посреща посетителите с широка усмивка, а още по-приятна част от посещението е компетентното обслужване. Мястото предлага много добра селекция с висококачествени, модерни вина от бутикови български производители с акцент и върху качествени производители от региона. Ценителите могат да попаднат и на трудно откриваеми дори в специализираните столични винени магазини бутилки. На втория етаж пък правят дегустации и тематични вечери.

Културният бар

На Самоводската чаршия най-посещаваното място всъщност не е част от занаятчийската концепция на уличката, а един особено културен бар - "Хипстър бар". Тук има музика и питиета, но барът в последните 5-6 години се наложи като място и за културни и социални събития. В него се случват изложби, правят се пърформанси и концерти, а понякога има и литературни четения, представяния на книги, дебати и т.н.

Барът е сборна точка за местните "хипстъри", но се отбиват и туристите - просто защото е така приятно да изпиеш една домашна лимонада, кафе или крафт бира под сянката на тясната уличката на фона на музиката от малката сцена навън - с диджей или банда на живо.

Храната

На кулинарната сцена на Велико Търново все още се усеща сериозна скука и има място за много развитие. Повечето ресторанти в града като цяло не са се разделили с възрожденския си вид и балкантурист меню, гурме ресторанти липсват, тематичните ниши са празни. Няма я и модерната street food храна - жанр, който със сигурност би намерил благодатна почва на и около Самоводската чаршия. Пандемията затвори и ресторанта и винобара в хан "Хаджи Николи", които бяха високо оценявани от гостите на града.

Реално битката за сърцата на туристи и местни днес водят няколко ресторанта в жанра "по нещо за всеки" - от пица и паста през барбекю до суши - "Щастливеца", "Асеневци", веригите Ego и Bianko и др. Храната в добрия случай е коректна, порциите - задоволителни, а цените - ниски на фона на тези в София.

Коктейлите

Tequila Bar Funky Monkey е култовият бар на Велико Търново, задължителна отбивка за гостите на града. Той е съсед на Samurai Specialty Coffeeshop, с който делят обща тераса над улицата. Мястото от десетилетия е бар, но след основния ремонт преди близо две години доби и настоящия си приятен облик и модерен дизайн. В центъра на вниманието е текилата, разбира се, но на почит са и авторските коктейли.

Така в момента градът предлага на модерните градски туристи минимума от нужните за един приятен уикенд преживявания, макар и те да са тематично ограничени. И това е добро начало. С малко креативност и подкрепа от местните власти обаче Търново може да бъде и място, в което гостите да се връщат отново с удоволствие.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    3381rudarski avatar :-|
    Петър Рударски

    "На кулинарната сцена на Велико Търново все още се усеща сериозна скука и има място за много развитие."

    Това му е големият проблем на Търново: няма къде да седнеш да хапнеш...

    Нередност?
  • 2
    yyi16617017471138769 avatar :-?
    Alex Shipkov

    Само да допълня за кулинарията - пропуснат е най-добрият ресторант в Търново, а именно Mamma Mia bistro italiano. Малък италиански ресторант, само с италиански продукти, с храни съревноваващи се по качество с тези в Наполи, Рим, Венеция. Доста хора идват от други градове само за да пробват храната там, която също така е по-евтина и вкусна от големите вериги: Его, Бианко, Щастливеца.

    Нередност?
Нов коментар