Как Варна потъна в боклук

Фирмата изпълнител не спазва графика, има доста глоби, контейнерите са по-малко, подземни все още няма и не е ясно колко ефективен е контролът

Излиза, че летният сезон и повечето туристи, които респективно водят до повече боклук, хващат морската столица неподготвена
Излиза, че летният сезон и повечето туристи, които респективно водят до повече боклук, хващат морската столица неподготвена
Излиза, че летният сезон и повечето туристи, които респективно водят до повече боклук, хващат морската столица неподготвена    ©  Facebook -
Излиза, че летният сезон и повечето туристи, които респективно водят до повече боклук, хващат морската столица неподготвена    ©  Facebook -
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Община Варна не смогва да почисти града, тъй като отпадъците се увеличават заради туристите, а избраната фирма не спазва графика по договор.
  • Засега единствено се налагат санкции, но по всичко личи, че липсва контрол, а контейнерите не са достатъчно и не са добре разположени.
  • Все още се чакат и подземни, които биха решили част от проблема, и са включени в договора за 90 млн. лв. за пет години, спечелен от ЗМБГ.

Варна посрещна лятото по най-миризливия начин - с препълнени от боклук кофи.

Хаосът и неприятната миризма доведоха до обществено недоволство и дори протести. Заявките на общината са, че прави всичко възможно, за да реши проблема. Засега обаче това не се случва, а фактите говорят следното: Една фирма - ЗМБГ, е избрана да чисти цялата територия на общината за период от пет години срещу 90 млн. лв. без ДДС, или с 30 млн. лв. по-скъпо в сравнение с договора от 2015 г. Тя не изпълнява задълженията си, казват от общината, и затова налагат санкции. Но по всичко личи, че има и друг проблем - липсват ясно разписани правила, цели и по-добър контрол, както и добре разположени контейнери. Част от договора - доставката на подземни контейнери, все още не е изпълнена.

Така летният сезон и повечето туристи, които респективно водят до повече боклук, хващат морската столица неподготвена. "Причините за препълнените контейнери са свързани с организационни проблеми от страна на фирмата изпълнител - софийската ЗМБГ, относно неспазване на утвърдените часови и маршрутни графици, поради увеличаване на генерираното количество отпадъци от гражданите и гостите на община Варна през летния туристически сезон с около 30%", коментират от община Варна за "Капитал".

Според Стела Николова, която е граждански активист, бивш общински съветник и бивш депутат от "Демократична България", това обаче не е валидно оправдание. "Как за поредна година Варна е изненадана от туристите? Градът ни е презастроен, но контейнерите не се увеличават. На мястото на 2-3 стари контейнера поставят 1-2 от новите", коментира тя за "Капитал".

Един камион и много проблеми

От общината твърдят, че са предприели "незабавни мерки" и са осигурили допълнителни технически средства за дейностите по събиране и транспортиране на отпадъци и почистване, както и че се извършват ежедневни проверки. "Общината е назначила и дежурни екипи за проверки през предпразничните и почивните дни, фирмата изпълнител е предприела организационни промени за подобряване изпълнението на дейностите по договора", обясняват от там.

От сключването на договора досега ЗМБГ е глобена с 1.1 млн. лв., а от началото на август, когато се появиха и репортажи по медиите за проблема с боклука, с още 91 хил. лв.

Според Стела Николова това обаче не е достатъчно и дори не изглежда да е истина. "Контролът се осъществява по следния начин: има един човек в района, който само снима. Иначе няма кой да събере боклука, без да има санкции. Вместо да стоят в администрацията, много служители на общината могат да излязат навън и да започнат да глобяват. Но всички намират извинение и казват, че нищо не могат да направят", казва тя.

Според нея по време на комисии представителите на ЗМБГ са казали, че разполагат само с един камион, пригоден да събира боклука, оставен извън контейнерите - за град от почти 350 хил. души население. Броят на служителите, които следят за контрола в празнични и работните дни, е 61 по районите и още 14 служители от дирекция "Екология и опазване на околната среда".

Нищо не е решено, всичко е само празни приказки. Имаме и невидим кмет - когато се появи на заседание на общинския съвет, говори единствено с политически нападки, без да отговаря конкретно на въпросите, които му задавам.

Стела Николова
Стела Николова

граждански активист, бивш общински съветник и бивш депутат от "Демократична България"

Една фирма за цяла Варна

Ако приемем обвиненията на общината, че фирмата не изпълнява договора си, идва логичният въпрос как е избрана тя и с какво предимство пред другите. Договорът е от 2021 г., като в условията на обществената поръчка общината е решила да даде чистенето на цялата община само на една фирма. През минали години, градът е бил разделен на няколко части, като за това са отговаряли две фирми - отново ЗМБГ и консорциум между фирмите "Нелсен чистота" и "Ай Ес Ви трейд".

На въпроса на каква база е взето решението за избор на ЗМБГ през 2021 г. като единствена фирма, която да чисти територията, от общината не отговарят по същество - "на основание проведена обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки от Общинско предприятие "Инвестиционна политика".

Като действителни собственици на ЗМБГ са посочени Марио Ташев, Камен Арсов, Иван Бучков и Даниела Славчева. Контролът върху компанията се извършва от две акционерни дружества - "Директ инвест" и "Бул инвест груп 2009", в които акционери са пак същите лица. Втората фирма държи до 2018 г. акции и във футболния клуб "Лудогорец" на Кирил Домусчиев.

Повече обем, по-малко контейнери, проблемна събираемост

Фирмата е започнала да доставя и нови контейнери, които се отварят при натискане на педала (по системата НОРД). Такива например има в Бургас. Те са общо 1947 бр. с вместимост от 2.25 м³ до 7 м³. Обикновените контейнери пък са общо 2040 с вместимост 1.1 м³ към днешна дата.

Така в момента градът разполага с много повече обем за прибиране на отпадъци от 2018 г. насам, но на по-малко места - общият брой контейнери е по-малък. През 2018 г. те са били общо 4746 бр. с по-малък обем (1.1 м³). Дори и прибирането от тези по-малко места явно е проблем.

Друг проблем е, че ЗМБГ все още не е доставила от предвидените подземни контейнери. От общината казват, че те са включени, но на по-късен етап. Стела Николова обаче напомня обещание на кмета Портних още от 2015 г. да има такива.

Тя вижда решение на казуса с боклука в града първо с наличието на конкуренция за сметопочистващи фирми, защото в противен случай общината е с вързани ръце и няма алтернатива. "Трябва и по-сериозен контрол върху провеждането на обществените поръчки. Понеже договорът вече е сключен, това, което може да се направи, е да се преразгледа", обяснява тя.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Да не се оправдават с лятото и туристите.
    Назима е същото - леш, тотален леш!

    Нередност?
  • 2
    yjf11318137 avatar :-|
    Daniel Stoykov

    Като имаме за кмет руски наркоман, така ще е.

    Нередност?
  • 3
    iuj16601637481135791 avatar :-|
    Georgi Iliev

    А защо не споменете е вечер наркомани и кошари вадят творбите от кофите и ги пръскат по земята тези контейнери които сте засели са празни а боклука е отвън...

    Нередност?
Нов коментар