🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шивашката "Антоан Вилл" обмисля нова фабрика в Русе

Инвестицията може да се провали заради липса на работна ръка, казва собственичката Антоанета Антонова

Оборудването е на много високо ниво, казва собственичката
Оборудването е на много високо ниво, казва собственичката
Оборудването е на много високо ниво, казва собственичката    ©  Личен архив
Оборудването е на много високо ниво, казва собственичката    ©  Личен архив
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

На 16 септември 2022 г. заедно със седмичния брой на "Капитал" беше разпространено и специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на област Русе.

На 29 септември 2022 г. (четвъртък) ще се проведе събитието Среща на бизнеса в Русе и региона. Може да се регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на събитието, където може да откриете програмата, темата и участниците в събитието.
Класацията "Гепард" подрежда най-динамичните малки и средни компании на национално и регионално ниво. За да попадне в класацията, една компания трябва да отбелязва ръст на приходи си в две поредни години; да отговаря с тях на определението за малко или средно предприятие, заложено в закона; да бъде частна собственост и да не е финансово или хазартно дружество. Във всяко издание от поредицата "Капитал Градове" ще представяме фирми, попаднали в регионалната класация за съответната област.

Класацията се публикува в самостоятелното издание "Гепард", като през 2022 г. ще излезе нейното 15-о издание.
Темата накратко
  • "Антоан Вилл" е в топ 10 на най-динамичните малки и средни предприятия за района на Русе за 2020 г.
  • Компанията е еднолична собственост на Антоанета Антонова, която започва бизнеса си от шивашко ателие в края на 90-те.
  • Фирмата има 80 собствени служители и още много подизпълнители и планира нова фабрика.

Антоанета Антонова започва шивашкия си бизнес от малко ателие в Русе през 1998 г., когато все още няма 30 години. Днес компанията й "Антоан Вилл" генерира приходи близо 5.5 млн. лв., има около 80 собствени служители и произвежда облекла за едни от най-известните модни брандове от Франция, Белгия, Швеция, Германия, Англия и др. Фирмата е в топ 10 на най-динамичните малки и средни предприятия за района на Русе с ръст на приходите за периода 2019-2020 около 37%. Оборотът й се задържа на сходни нива и през 2021 г., казва едноличният собственик Антонова.

Тя има идея за изграждане на нова фабрика в Русе на площ 2000 кв.м и готов проект, но липсата на кадри у нас вече е от такива мащаби, че Антонова обмисля да изнесе бизнеса си в друга държава.

Той не е наследствен - създава го от нулата, след като завършва шивашка паралелка: "малко по малко, с много усилия, всичко е направено по начин, който не го пише в книгите". "По онова време нямаше много предлагане на стоки на пазара и просто уцелихме момента", казва Антонова. Екипът й отпреди 20 години и до ден днешен е с нея. "Всъщност те управляват фирмата, вече от толкова време сме заедно, имаме си изграден начин на работа и доверие, нещата си вървят. Това е един много важен фундамент, да не кажа най-важният."

Продукция за износ

В момента "Антоан Вилл" има около 80 служители, но за компанията работят още много шивашки цехове в околността като подизпълнители. Годишно от фабриката излизат между 100 и 150 хил. облекла, като 95% от тях са под чужда марка, или т.нар. ишлеме. "Нямам право да споменавам марки, но става въпрос за доста известни имена от света на модата - около 7 бранда с френски, белгийски, холандски произход. Качеството е на много високо ниво, оборудването - също. Също така става въпрос за много високи обороти на работа, тъй като ние в България сме отговорни за бързите доставки на тези клиенти - за няколко седмици трябва от скицата да направим готова дреха и тя да отговаря на съответните изисквания", посочва Антонова.

Тя казва още, че да развиваш собствена модна марка и да се занимаваш с производство, са две различни неща: "Обикновено, когато фирмата е чисто производство, това със собствената марка й убягва и обратното. Сложно е, но да кажем, че има един малък екип, който втора година се занимава с тази дейност, и се надяваме в най-скоро време да се чуе за нашата марка. Организационно е доста тежък процес. Регистрирали сме друга търговска марка; не искаме клиентите да правят асоциация с "Антоан Вилл" - тя произвежда ексклузивно за чуждите пазари", казва Антонова.

Най-голямата криза: хората

Нито ковид, нито инфлацията могат да се сравнят с най-голямата криза за шивашката индустрия в района - липсата на работна ръка. "Ако не загинем заради скъпия ток и цени, ще загинем заради това, че не можем да си изпълняваме поръчките", казва Антонова и добавя, че са претрупани и всеки ден й се налага да отказва поръчки. Причините за огромните обеми работа, от една страна, и невъзможността да се изпълняват - от друга, се дължат на няколко фактора: първо - заради проблемите с веригата на доставки от Китай много брандове изтеглиха производствата си и ги насочиха към Европа. Второ - доста фирми не успяха да се преструктурират в последните две години и отпаднаха от пазара.

Думите й се потвърждават от статистиката: за периода 2014 - 2019 г. в Русе най-много се е свила текстилната индустрия, като подобни процеси има и на национално ниво. Заетостта в бранша в региона отбелязва спад с 1650 работни места, което представлява свиване с 5.3 процентни пункта на дела на сектора в местната промишленост. Свиването продължава и през 2020 г., като секторът губи нови 2.1 процентни пункта дял от индустриалните работни места.

Антонова е задействала процедура за внос на работници от трети страни (от Бангладеш и др.), но процедурата е толкова сложна и дълга, че не знае дали ще стигне до края й. "Законодателството би трябвало много бързо да се промени и този процес да се улесни и ускори", казва тя. Антонова е член на Управителния съвет на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК) и по думите й има консолидация по тази тема в бранша, защото всички са изправени пред този проблем.

Точно заради нерешимия към момента обаче проблем с липсата на кадри Антонова се замисля дали да не се откаже от инвестиционното си намерение за нова фабрика и да изнесе бизнеса си в друга държава: "В момента пътувам доста, оглеждам се къде мога да изнеса фабриката. Нито мога да си внеса хора, нито мога да намеря тук, като в омагьосан кръг." Тя посочва, че местните малки и средни компании, които оцеляват всеки ден и продължават да осигуряват работа, не срещат никаква подкрепа и стимули от държавата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tafricanski avatar :-P
    Теодор

    Че що не си внесе хора от Италия и Испания? Няма никакви процедури. Там е доста висока младежката безработица.

    Нередност?
Нов коментар