Защо ИТ компаниите избират Русе

Градът е привлекателен център за нови офиси на ИТ фирми, като една от основните причини е съвместната работа на университета с бизнеса, стана ясно на Срещата на бизнеса в Русе и региона

Людмил Радулов, доц. Десислава Атанасова, Светослава Русинова, Мирослав Червенски, Емилиян Енев (от дясно наляво)
Людмил Радулов, доц. Десислава Атанасова, Светослава Русинова, Мирослав Червенски, Емилиян Енев (от дясно наляво)
Людмил Радулов, доц. Десислава Атанасова, Светослава Русинова, Мирослав Червенски, Емилиян Енев (от дясно наляво)    ©  Георги Георгиев
Людмил Радулов, доц. Десислава Атанасова, Светослава Русинова, Мирослав Червенски, Емилиян Енев (от дясно наляво)    ©  Георги Георгиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За последните 15 години Русе постепенно се развива като притегателен център за ИТ компании. Ако някои от тях като "Сирма груп" са стъпили в града преди повече от десетилетие, през последните няколко години в града се появяват екипи и на други като "Ендава", "Мусала софт" и "Ментор мейт". По време на дискусионен панел на Срещата на бизнеса в Русе и региона, организирана от "Капитал" (може да го гледате долу), представители на ИТ сектора, Русенския университет и неправителствените организации дадоха някои отговори защо това се случва и каква може да е посоката напред.

Кой извика програмистите край Дунава

"През последните 15 години [компанията] "Сирма груп" е в град Русе. Закупиха малка компания в началото, когато стартираха. Бяхме може би 10 човека. От тогава досега сме станали 40 човека", разказва Мирослав Червенски, ръководител на отдел "Графи на знания" в "Онтотекст". Последната беше част от "Сирма груп", но от 2022 г. има нов мажоритарен собственик.

В офиса на "Онтотекст" има 4-5 различни компании от групата на "Сирма", като това предоставя различна възможност за служителите, тъй като могат да се местят и развиват в рамките на различни фирми, добавя Червенски. От общо 40 души в компанията може би около 90% са обучени от самата нея, като има силна стажантска програма, сподели той, като обясни, че има хора, които на около 40 се преквалифицират и явяват на тези програми, но са "доста мотивирани". Повечето хора са от самия град Русе.

Людмил Радулов, ръководител на екипа на британската фирма Endava в Русе и софтуерен архитект, споделя, че компанията е в дунавския град от около година, но си е поставила дългосрочни цели. Той разказа, че дружеството изгражда нов офис, по-голям от досегашния, защото се оказало, че потенциалът в града все пак е значителен.

Според наблюденията на Радулов свободата да работиш отвсякъде е полезна, но е добре да има място, където екипът да се срещне, затова и решили да инвестират в офиса. На въпроса защо точно в Русе се отваря офис Радулов казва: "Навсякъде, където има университети, има потенциал за ИТ индустрията, особено ако в тези университети преподаването е на добро ниво и хората, които завършват, след това могат бързо да започнат работа в тези ИТ компании."

Доц. Десислава Атанасова заместник-ректор на Русенския университет "Ангел Кънчев" по интернационализация и комуникационна политика, както и доцент в катедра "Информатика и информационни технологии", сподели, че повече от 15 години университетът работи с първите ИТ компании, отворили офиси в Русе. "Голяма част от хората в сегашните офиси са възпитаници на нашия университет. Може би това, което смятам за един от добрите примери за нашата симбиоза, е разкритата през 13 години магистърска програма по софтуерно инженерство, в която тогава, започвайки я само със "Сирма груп", в момента продължаваме с много фирми. Учебният процес се води съвместно от хора от университета и от фирмите."

Но работата не е всичко

Възможностите за реализация и растящата конкуренция в бизнеса подобряват условията на живот, сподели доц. Атанасова. Тя подчерта близостта до големия румънски пазар, както и факта, че в града е по- евтино да живееш, отколкото в София или в Букурещ например. "Много често наши колеги, които живеят в по- динамичните градове като Пловдив и София, като дойдат тук, и казват: "При вас е страшно спокойно, бих предпочел да остана тук."

Людмил Радулов от Endava подчерта, че заплатите на служителите в компанията в различните градове не се различават, така че например в Русе стандартът на живот би бил по-висок за един такъв служител, отколкото в столицата. Голяма част от младите хора обаче не остават в града и има какво да се желае още, отбеляза доц. Атанасова.

Емилиян Енев, съосновател на компанията ReCheck, е и сред създателите на неправителствената организация Startup Factory, която съществува от седем години. Тя помага на млади хора да се развиват в ИТ сектора и да започнат собствен бизнес, като през техните събития, обучение и хакатони са минали над 3000 участници, имат и близо 100 проекта за прототипи на уеб приложения, разработени в рамките на тези инициативи.

Всички участници в панела се обединиха около идеята, че конкуренцията в бранша в Русе е положителен фактор. Изглежда и че всички заинтересовани страни, споменати дотук, си сътрудничат, за да развиват средата.

Емилиян Енев сподели, че младите хора казват, че в града например липсват места за забавление. "Това, което аз виждам, е, че за хора, които имат семейства например в София, е много окей да се върнат в Русе. По- лесно е да се намерят детски градини, ясли, училища, разходите за живот са по- ниски", обобщи той. Именно социалните придобивки и качественото образование биха задържали подобни семейства край Дунава.

Енев добави и че и местната, и националната политика трябва да се ориентира към подкрепа за стартиращи компании, за да могат и предприемачите на местно ниво да се развиват. Той даде и интересната идея Доходното здание - сграда на над 100 години, която се намира на централния площад на града, да се превърне в coworking пространство. Там може да се привличат хора от цял свят на технологични конференции, на събития и така да се развива градът като притегателен център. "Русе може да стане дестинация за иновации", каза предприемачът и активист.

Мирослав Червенков от "Онтотекст" сподели, че с екипа му са гостували на център за развойна дейност във Финландия и това го е провокирало да мисли, че подобна инициатива би била ценна и в Русе. "Да има малки стъпки и напредък, да се фокусира в някаква област и така да се изгради добър имидж на града и на университета като институция", сподели той.

Качеството на живот се подобрява и чрез проекти за градската среда. Светослава Русинова, регионален мениджър във Vivacom, сподели например добри практики в областта на видеонаблюдението в Бяла и електрическите велосипеди в Силистра, в които компанията си партнира с общините. Русинова сподели и добри примери за средното и висшето образование в Русе, които все пак успяват да вдъхновят младите.

"Аз се бях отказала от образованието в Русе и се убедих, че все още има хора, преподаватели, които имат визия и го правят от сърце. Виждам как децата ми израснаха. Голямата ми дъщеря беше на бригада в Америка, върна се в Русе. Много ме питаха: "Ма тя няма ли да остане в Америка, не искаш ли да остане там?" Не, искам да е в Русе, искам да е при мен, искам да се обучава тук, да работи с тези хора. Какво искат децата? Интересна работа, която им дава възможности, прилични доходи, искат чиста градска среда, да могат да се придвижват и пътуват сравнително лесно." С тези думи Светослава Русинова завърши дискусията.

По време на събитието "Среща на бизнеса в Русе и региона", част от поредицата "Капитал Градове", "Капитал" награди най- динамичните малки и средни компании за областта съвместно с "Ардес информационни технологии". Това се случва в рамките на класацията "Гепард", която подрежда малките и средните предприятия с най-голям ръст в приходите в предходните години.

В региона на Русе през 2021 г. най- голям ръст в приходите са отбелязали компаниите "Автосвят" и "Инмюзик".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crowley avatar :-|
    crowley
    • - 2

    След като видят дупките по русенските улици кандидат-заселниците ще се върнат от там откъдето идват...

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-?
    evpetra

    До коментар [#1] от "crowley":

    А къде в България има град с улици без дупки?

    Нередност?
Нов коментар