Само една компания иска да строи ТИР паркинга на границата в Русе за 3 млн. лв.

"Люник" е печелила поръчки предимно в Драгоман и Самоков. Участвала е в обединение и с компания на добилия популярност около скандала на "Капитан Андреево" Размиг Чакърян-Ами

Тапите предизвикват инциденти, а задръстванията пречат на работещите в близки до границата компании
Тапите предизвикват инциденти, а задръстванията пречат на работещите в близки до границата компании
Тапите предизвикват инциденти, а задръстванията пречат на работещите в близки до границата компании    ©  Цветелина Белутова
Тапите предизвикват инциденти, а задръстванията пречат на работещите в близки до границата компании    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Изглежда доста вероятно община Русе да избере единствения кандидат - фирмата "Люник", да строи малкия паркинг на границата в Русе.
  • Той струва 3 млн., като идеята е да се управлява от общината. До него обаче се предвижда друг паркинг, който ще бъде в ръцете на частна фирма.
  • И при двата конкурса прави впечатление името на Размиг Чакърян-Ами.

Русе си пожела два буферни паркинга, за да се справи с огромните тапи на границата. За единия - който общината смята да даде на частна фирма за строеж и експлоатация, вече е сключен договор, а за другия - чието строителство се финансира с държавни пари и ще се управлява от общината, бе обявена предпразнична обществена поръчка за 3 млн. лв. през декември 2022 г. Предвид тайминга сигурно не е изненадващо, че общината е получила само една оферта. Тя е от драгоманската фирма "Люник" на Любомир Лазаров.

През годините "Люник" е кандидатствала в различни обществени поръчки - най-вече за строителство и ВиК. Собственикът й явно има интересни бизнес партньори. Фирмата често се е явявала в обединение с "Каро трейдинг", попаднала в списъка с проверявани от европрокуратурата фирми във връзка със злоупотреби с европейски средства. Друг партньор на "Люник" в обединение, създадено през 2020 г., пък е "Прогресив билд" на Размиг Чакърян. Неговото име нашумя около битката на държавата да си вземе контрола на дейностите на "Капитан Андреево". Чакърян е едно от ключовите действащи лица в скандала, като с него са свързани фирми, на които са аутсорснати куп дейности на границата по време на управлението на ГЕРБ.

Макар и "Люник" да е била с минимален дял в обединението (1%), връзката с Чакърян е любопитна, тъй като неговото име се появи и в търга за другия паркинг на Русе. Консорциумът през 2020 г. се казва като едноименната фирма на Чакърян - Ай Би Ти Ти, и е създаден с цел "изграждане и стопанисване на паркинг за тежкотоварни и други автомобили" през магистрала "Тракия".

Ай Би Ти Ти беше единият от общо двата участника, участвали в търга на общината за другия паркинг. В крайна сметка общината избра новосъздадената "Тир паркинг Русе" да построи буферния паркинг срещу разсрочено плащане на 18 млн. лв. и да го управлява в продължение на 30 години, след което той ще стане общинска собственост. Това породи съмнения за аналог с границата на Капитан Андреево.

Паркинг. И то бързо

Обществената поръчка с прогнозна стойност 3 млн. лв. предвижда изграждане на бетонова площадка за паркиране на ТИР-ове, включително платна за движение с ширина 5 метра всяко, 75 паркоместа, острови с тротоари и озеленени площи заедно с техническата инфраструктура. Предвидена е и една тоалетна.

Паркингът ще бъде ограден с бариера за вход/изход на товарните автомобили и павилион за обслужващия персонал на бариерата. Процедурата е от типа инженеринг, което значи, че спечелилата фирма ще направи сама всичко: проектирането, строителството, а после и авторския надзор. "Паркингът ще се управлява от община Русе съобразно възможностите, предвидени в Закона за общинската собственост", отговориха от кметството за "Капитал".

Срокът за кандидатстване в поръчката на общината за 3 млн. лв. първоначално беше от 22 декември 2022 г. до 12 януари (когато и "Люник" е подала оферта), но впоследствие е удължен до 23 януари.

И още един

За буферен паркинг, който ще реши проблема с тапите в Русе, се говори от много време, като през 2021 г. държавата отпусна въпросните 3 млн. лв. на общината за строителството му. Впоследствие през лятото на 2022 г. кметът на Русе Пенчо Милков обяви друга процедура, за по-голям паркинг (на практика на съседния общински терен), който да се управлява от частник. Така паркингите станаха два и реално се намират на съседни имоти (виж картата).

Идеята на кмета Пенчо Милков, одобрена и с решение на общинския съвет по предложение на зам.-кмета Димитър Недев, и от областната управа (от ИТН), беше да "спаси" града от задръстванията, като избере частна фирма, която да купи правото за строеж. Тя трябва да построи паркинга срещу разсрочено плащане на 18 млн. лв. и да го управлява заедно с прилежащите магазини, тоалетни и контролно-пропускателен пункт, като събира приходите 30 години. Повече за проблемите с този модел четете тук.

По тази процедура се предвижда паркинг с бетонова настилка със застроена площ до 114.5 кв.м, осветление, трафопост, озеленени площи, две едноетажни тоалетни, магазин и ресторант на един етаж, както и контролно-пропускателен пункт (административна сграда) на два етажа с разгъната застроена площ 100 кв.м.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • + 1

    Тоест Таки се захваща и с Русе така ли ?

    Мое ли тва да е държава?

    Кремълска кочина с назначени три помяра - каскет, тиква и трибуквена мафиотска организация служеща на Кремъл и на дс под името ДПС...

    Нередност?
Нов коментар