Интервю | Тодор Попов, кмет на Пазарджик: За мен се говорят легенди, но моите избиратели мислят по правилния начин

Пазарджишкият кмет говори за първи път с "Капитал", за да се похвали със срещата с папата, проектите за града, миналото, бъдещето и 16 години на власт, пълни с доста съмнителни епизоди

В периода 2012-2016 г. кметът на община Пазарджик е председател на НСОРБ
В периода 2012-2016 г. кметът на община Пазарджик е председател на НСОРБ
В периода 2012-2016 г. кметът на община Пазарджик е председател на НСОРБ    ©  Велко Ангелов
В периода 2012-2016 г. кметът на община Пазарджик е председател на НСОРБ    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тодор Попов е от 1999 г. в местната власт - първо като общински съветник един мандат, а впоследствие и като председател на общинския съвет. През това време е и адвокат. На местните избори през 2007 г. е избран за кмет на община Пазарджик и оттогава в изминалите 16 години е преизбиран три пъти.

Той е символно лице за местната власт в България - от тук тръгват кампаниите на Делян Пеевски, тук бяха едни от най-големите скандали с циганските махали, той остана кмет през цялото управление на ГЕРБ на практика. Също така кметът на Пазарджик изглежда имунизиран срещу скандали пред избирателите си (и пред властите) по начина, по който беше Доналд Тръмп. През годините имаше скандал със скъп имот в пазарджишкото село Паталеница, убийството на дясната му ръка и началник на кабинета му, поръчки давани на избрани фирми, предимно на кръга около д-р Михаил Тиков (собственик на "Софиямед"). Нищо от това не попречи на Попов да бъде преизбиран.

"Капитал" се опитва да се свърже с него близо година по различни поводи. Поводът, по който успява, е доста необичаен, дори за този фон. В края на миналата година инициатива за нова градска градина, подета от Попов, стигна до Ватикана. Той дори подари фланелка на волейболния "Хебър" на папата. "Капитал" поиска да разбере повече за бъдещата градина и неочаквано получи покана за среща с кмета.

Неочаквано, защото самият Попов преди година по време на предизборна среща с Делян Пеевски заяви, че "кръгът Капитал" е виновен за по-бавното развитие на Пазарджик спрямо градове като Пловдив. Сега той започва срещата с думите, че "сте професионална медиа, събирате информация и я анализирате".

Самата среща протече доста бурно, а Попов има... меко казано, необичаен изказ. Когато например описва иновативните проекти на Пазарджик, разказва за соларния парк, който по думите му ще ги превърне в първата община със собствен такъв и за "най-високия паметник на Св. Св. Константин и Елена в света" (покровителите на града), който ще бъде открит в Пазарджик. "Той е светски паметник, не църковен, само с дарения - 350 хил. лв. събрахме. Самият фундамент е 12 метра и фигурите са 4.8 м. Това ще го осветим, ще го направим, ще стане изключителна тупалка. Ще правим и една кампания - всички, които носят имената Константин и Елена да дойдат тук да го открием заедно. Пачанга. Да стане шоу", обяснява Попов.

Имаше, разбира се, вариант да съкратим и цензурираме интервюто, но това щеше да махне огромна част от смисъла му, както ще видите. Затова го пускаме в цялост, с леки корекции и съкращения.

Как дойде идеята за Градината на света?

Имаме една много красива даденост, която се нарича парк "Острова". Този парк е дарен на общината веднага след Освобождението от един турски бей, който е заминал. Това е пространство от над 520 дка, което р. Марица огражда с два ръкава и затова се нарича остров. Той беше много баталясан преди години. Но ние в едната му част - от около 320-350 дка, направихме един уникален парк с всякакви кътове за отдих, активности, зоологическа градина с над 78 животни, има влакчета, с които се карат децата, шадравани и всичко вътре е безплатно.

Всички се кефят, защото с 20 лв. си прекарваш добре. За детето всичко е безплатно. Ти сядаш с жената, без бира и кебапчета тук нищо не става - пиеш две бирички, една двойка кебапчета, пържени картофи и си прекарваш добре.

Идват пловдивчани. Това е безобразие в Пловдив - какво да ви кажа. Дадохме им 5 млн. лв. преди 5 години на ония пари да си направят зоологическа градина. Аз това съм го направил, като започнахме, със 100 хил. лв. Сега иска Зико (кметът на Пловдив Здравко Димитров - бел. ред.) още 5 млн. лв. да я довърши, както и да е.

В другата част обаче ми беше празно - около 120-130 дка. Там мушихме покрай празника на града тия люлки, виенски колела и цирк като дойде, също там. Един ден си викам "Абе, това не го използваме както трябва, има по-голям потенциал" и едно момиче от моя екип ми предложи: "Абе, шефе, що да не направим една градина там?" Премислих една-две вечери и направихме проекта, но със самата работа идват повече и повече идеи.

Сега там копаят, заравняват с първите 800 хил. лв. (които са от субсидията за капиталови разходи от държавата - бел. ред.). Общо ще е около 2 млн. лв. всичко - шадравани, сцена и т.н. Аз съм им казал - нашият принцип на работа е нискоразходно и високоефектно. До края на годината, като ги открием, ще ги пусна без пари, но после няма как - скъпа поддръжка ще е, ако искаме да направим нещо, което да е top of the top.

Ще направим нещо символично като цена - 5-10 лв. Ще съчетаем всичко тук - малко сингапурско, дубайско, малко наше си - ще си имаме и градина на България. Аз най-много се дразня, че нямаме самочувствие. Винаги си мислим, че някъде другаде ги правят по-добре нещата от нас. Абе, не, бе, не ги правят по-добре. На нас ни трябва самочувствие - нещо, което аз искам да направя тук. Тези градини ще станат европейска атракция, аз не говоря празни приказки.

Как се стигна до личната аудиенция с папата?

Личните аудиенции са между 100-150 човека. Ние ги поканихме, първо, защото когато всички католически държави разберат, че Негово светейшество е казал окей на проекта, вратите рязко се отварят - колко ще се отвори, си зависи от теб. Това за тях е изключително важно. Ние сме малко безбожници тук.

Представихме проекта - визуализиран, както на всички държави. Това минава през някаква селекция и те казват "този проект ни харесва, интересен е". Те се обадиха за среща. Преди да отидем там, на предния ден, посланикът ми се обади и каза "ще се срещнете с папата". Освен с папата, се видяхме с финансовия министър, който държи парата, и с шефа на градините и нас ни вкараха в истинските градини, които не са по туристическата част.

Отидохме в посолството на Монако. Отивайки там, посланикът - един такъв възрастен човек, аристократ - то си личи, бил много впечатлен и говорил на другия ден с принц Албер и вика "вие сте единствените, които сте поканили Монако да направи градина извън Монако", а Монако цялото е градина. Грейс Кели е била маниачка на цветята и те имат министерство на градините и сега ще ходим в Монако да ни покажат. Видяхме се и с този от Бахамите, който се оказа, че им е външен министър.

Как избрахте държавите, с които да говорите?

Идеята е да поканим 80 държави - цяла Европа и другата половина са Африка и екзотични държави, защото горе долу толкова може да съберем, ние даваме около 200-500 кв.м на държава, да го запълни с каквото иска растение, характерно за нея.

До момента 15 са потвърдили, че ще участват. Много е важно в началото да се закачат две-три държави и когато се разшуми, другите започват да гледат малко по-различно - в началото някакъв селски кмет от някаква държава, която не я броят за жива. Навсякъде питат този проект участие и финансиране от държавата има ли, и ако кажеш, че има, е проблем. Като кажеш, че това си е наш проект и наши пари, държавата няма нищо общо, става по-лесно.

Те, идвайки тук, представят държавата си и ако държавата има участие, имат ангажимент на държавно ниво. Тук не е така - това си е един местен, регионален проект. В интерес на истината, сега си говоря и с посланици и нямат добро отношение към България и в контекста на тая политика и липса на правителство, тия хора ни гледат и не могат да разберат какво се случва тука, истински не разбират как може да имаш мнозинство проевропейско от 170 депутати, а тези депутати започват да се карат.

Губим пари всеки ден, аз и всеки един от нас. Ние до края 2023 г. (а тя мина, ето Великден е) трябва да договорим всички пари от ПВУ-то (План за възстановяване и устойчивост - бел. ред.) и ако не сме, което и не сме - айде в Италия, айде в Гърция, като нямате толкова зор, значи вие сте богати хора, не ви трябват тия пари.

Всичко звучи и изглежда много хубаво на проект, но нещата не винаги стават като на картинките. В Пазарджик например има един мост, който се получи съвсем различно от това, което беше представено и със сериозно закъснение.

Ние като представяме моста, качват снимка на мост, който им е харесал.

Не трябва ли идейният проект точно за визуализация да служи?

Не, не.

Това означава ли, че и Градините няма да изглеждат така?

Ще изглеждат точно така. На 23-ти септември ще сте тук да ги откриете. Тогава (с моста - бел. ред.) от Басейнова дирекция наистина ни спряха проекта и го продължихме след 4 месеца, защото жабките и там някакви други водиха полов живот. Вече нямам спомени точно, това е било преди години. Ние тук сме направили десетки хиляди проекти.

Аз съм най-проверяваният кмет в България във всяко едно отношение - лични финанси, жена ми. На мен всички ми търсят, проверки ми правят. С тая къща, която ме направиха зорлем известен. Кой няма къща, знаеш ли колко струва един декар в Паталеница - това да не е Монако, то струва 5 хил./дка.

Жената я разкостиха от проверки - с едни варненци направи тоя големия парк ("Исторически парк" - бел. ред.), развиват се, има мащаб. И какво откриха - нищо. Ние като дойдат избори, почваме да говорим кой каква кола кара, в каква къща живее, каква любовница има. И така тръгват легендите.

А вие занимавате ли се с "Исторически парк"?

Не, какво да работя. Те тогава разследваха за пране на пари - че моите милиарди, които съм ги изкарал, съм ѝ ги дал на нея и те с тия пари са направили парка. Какво да ви кажа?

Да ви разкажа ли и историята за спирането (когато беше спрян и отказа да даде проба за алкохол и му беше отнета книжката - бел. ред.) и драмата около това? Горе сме с моите кметове. А, за кметовете - аз тук наистина съм, както казват, кмет-феодал, тежък феодал, най-тежкият феодал. В общинския съвет аз имам от 41 - 28, които ме подкрепят. Мога да продам общината. От 31 кмета имам 30 мои кмета в общината. Та, отиваме събираме се с кметовете да си правим парти. Те ме слагат на външно подслушване - с кола слушат всичко, което си говорим.

Кои те? МВР?

Е, който трябва. На Бойко Рашков аз му бях любимец. Когато аз бях младши съдия, той беше следовател в Пазарджик. По принцип мен на тея сбирки ме кара шофьор. За тези години в Пазарджик никой не ме е видял пиян или подпийнал дори. Най-лесният начин е да те прецакат по този начин.

Тръгвам аз отгоре и съм пил две-три чаши вино - аз толкова и пия като цяло. Проверяващите не са от Пазарджик, щом не са наши, те са пратени от някого, те тук нямат правомощия, те го организират, виждат, че съм тръгнал сам и най-вероятно съм пил нещо. На 400 метра от вкъщи ме спират. Един дрегер винаги могат да ти го нагласят.

Отказах го и го обжалвах. Чакахме местни, защото те не могат да пишат актове на територията на Пазарджик. Една година и 2 месеца бях без книжка. Въпросът е, че е гадно отношението. На другия ден дойдоха шест автомобила в общината - ДАНС, НАП и пр. Аз съм им най трън в очите, защото аз не си мълча и им казвам истината.

Вие как комуникирате с централната власт?

Мен централата власт никога не ме е харесвала. Аз съм изключение. Аз съм наистина истински независим. Аз се кандидатирам с подписи. Те викат на Бойко човек - мен Бойко както ме е e***, така не ме е e*** никой и оня к**** Цветанов. Те са милиционери - ако могат да ти вземат нещо, ще ти го вземат.

За мен се говорят всякакви легенди, ама аз нямам против тия легенди. Като те легендират, това е добре за теб.

За мен са се изприказвали толкова много глупости през годините, аз мога ли на всяка една тъпотия да ходя да обяснявам, че не е така. Не ме интересува какво си мислят за мен в Каспичан, Бургас и Симитли - боли ме фара. За мен е важно какво си мислят моите избиратели тука, а те, както виждам в годините, мислят по правилния начин.

Тоест с Борисов не сте приятели?

Не, аз съм приятел и с него. Аз съм приятел и с Плевнелиев. Аз съм приятел и с Пеевски. Аз няма да си нарушавам приятелствата. Това са хора, които познавам отпреди политиката. Бойко на всички избори си има кандидат. Делян какви гласове изкарва от Пазарджик, като съм му приятел - с какво да му помогна аз от Пазарджик или какво да ми помогне ДПС, ДПС никога не са имали общински съветник.

Гледате ли към следващ мандат?

Моят ангажимент към Пазарджик и това, което се случва в града, е до 2031 г. След това ще си почивам. Аз винаги съм бил дългосрочен играч. За мен изборите са проверка на доверие. Аз никога не съм си подреждал работите до тия избори, до ония избори. Това е грешният начин на правене на местна политика. Ти трябва да знаеш къде искаш да заведеш тия хора, докъде да стигнеш.

Имате увереност, че до 2031 г. ще управлявате?

Има ли сигурност, че утре ще се събудим? Всичко зависи в крайна сметка и от моята мотивация и желание. Хората имат толкова грешна представа за кметската работа, че просто даже не искам и да влизам в тая тема. Всичко е отговорност, аз имам армия от хора, които си пречупват собственото житейско развитие през мен - аз имам само в града 2000 застъпника, професионално работят за мен на избори, по селата - всяка година правим по два пъти общоселски събрания.

Всички села са лъснати, всички светят, няма проблеми, читалищата са реновирани, има фолклорни групи, отбори, направил съм 58 пенсионерски клуба за годините. Аз давам по 10 млн. лв. за спорт на година, ние сме топ в спорта, печелим по 1700-1800 медали от държавни, европейски и балкански първенства. Направих басейн за 1.8 млн. лв. олимпийски размери, с цялата инфраструктура и съблекални. Зико за същия басейн искаше 14 млн. лв. от държавата.

От това, което казвате, излиза, че Пазарджик се движи самостоятелно - независимо от държавата, от съседните градове. Пловдив е вторият по-големина град и е в близост, но вие не използвате възможностите на това.

Отварям една скоба - от времето на Иван Чомаков, който аз помня, защото съм приятел с него, Пловдив не се управлява добре и на мен ми е тъжно. Всички кметове са ми добри познати, но не се управлява добре, а Пловдив е най-хубавият град в България. Аз съм влюбен в Пловдив. Това, ако един човек с мащаб, вземе да се развърти в този град, ще го направи топ, в Европа ще го направи топ.

От това, което виждам и в момента за предстоящите избори, не знам защо Пловдив не може да генерира по-смислени хора в местната политика. Зико е най-добрият човек, който познавам, но това не е достатъчно. Трябва да имаш и малко топки, да не те е страх, да избиеш два предни зъба на някой, защото няма как да стане иначе. Трябва някой път да не те е страх да приемаш решения, които са непопулярни, но са супер важни за системата да се развива правилно. Хората ще те хейтят, но трябва да им обясниш, защото няма как.

И къде трябва да е Пазарджик през 2031 г.?

Ние сме направили почти всичко, да не кажа на 90%. Пазарджик има всичко - добра инфраструктура, енергийно осветление, добри публични услуги, има депо, има добър уреден транспорт, има добри зони за отдих, за спорт. Сега има безработица под 3% - говоря за община Пазарджик, а не за областта, защото тук има градове (пр. Велинград) с по 20% безработица. Тук не работи само този, който не иска да работи. Ако някой ти каже, че в Пловдив и Пазарджик има бедни хора, не му вярвай. Тук средната работна заплата е 1800 лв. с тия инвестиции, които дойдоха. Оня ден открихме още един завод на ГБС (официалното откриване на предприятието за стоманобетонни сглобяеми елементи, което работи вече близо 6 месеца - бел. ред.).

Ние вече ставаме интересни, защото мястото логистично ни е много добро. Пловдив се напълни цялото поле, няма накъде вече, започват да идват насам. София се напълни, няма накъде вече. Ние сме на 20 мин. от Пловдив, на 50 мин. от София. Ти стигаш по-бързо от Пазарджик до София, отколкото от Люлин трети микрорайон с кола до центъра, или от Обеля.

С какво си обяснявате тогава факта, че според НСИ Пазарджик е най-бързо смаляващият се голям град? Има ли отлив на население?

Много малко. Значи, първо, аз съм много критичен към това преброяване. Веднага казвам защо. Мен не са ме търсили да се преброя, аз не съм се преброил.

Тоест кметът на Пазарджик не е преброен? Имаше възможност и за онлайн преброяване.

Не, шегувам се. Мисля, че моят екип са ме преброили. Второ, аз Пазарджик го гледам по избирателните списъци - тук винаги са между 130-106 хил. човека с право на глас. Аз подписвам избирателни списъци от 20 години и ги гледам като бройки, много малко варират. Друго, има между 5-7 хил. дупка - това са голяма част от нашите братя бразилци, както аз им казвам. Всичко, което ставаше за работа, отиде да бачка в чужбина и са европейци. Връщат се тук лятото - от 20 юли до 1-ви септември.

И, разбира се, 60-70% от младите хора отиват да учат или да бачкат или в София, или в Пловдив. Има много, които са регистрирани там с временни адреси, но си се връщат.

Доста от хората остават тук. Пазарджик става добър град за живеене на хора над 40-45 години, които вече са изградили някаква кариера. Аз искам да го направя добър град за живеене от гледна точка на спокойствие, стандарт. Следващите години моята амбиция е да направим освен добър град, чисто физически, да станат по-богати хората - това е следващата ни задача, използвайки всички инструменти на ЕС, на национален бюджет и на нашите си пари, да направим така, че да има повече конкуренция, защото хората ще станат по-богати, ако има повече конкуренция по отношение на заплатите. Като дойдат големите предприятия, те всички останали ги натискат с парите за заплати.

Ето нещо, което пропуснах да кажа - тази година община Пазарджик ще е единствената, която ще намали местните данъци с до 10-15% от следващата, защото можем да си го позволим вече със соларния парк. Следващите години можем да ги намалим още, зависи как се развива.

А каква е инвестицията в този соларен парк?

От общината нула лева. Ние направихме едно общинско дружество, в което апортирахме имотите за около 10 млн. лв. и сега с нашата обслужваща банка - ОББ, сме провели разговори, като те ще ни финансират най-вероятно на 100%, т.е. само със заем.

Дружеството ли ще управлява парка?

Не. Външно. Ние сме направили такава процедура - имаме обява и чакаме оферти за изграждане, присъединяване и управление. Интересното е, че при това дружество няма ЗОП, защото ЗОП касае само разходването на публични средства, а те са заемни тук.

Това не крие ли риск от по-малко контрол и по-лесно договаряне с "любими фирми"?

Това си е търговско дружество и си участва на пазара. Аз не крия - аз съм приятел със Слави и Гинка Върбакови, ама аз съм приятел с тях от 15 години и те в този бизнес са най-топ в България. Сега, живот и здраве, с него наесен ще открием тази инвестиция, която я прави 15 години - общо е за 620 MW, сега ще открием 450 MW. Той ми даде идеята за този общински парк. Аз това място мислих да го продавам.

Има ли други хора, които могат да го направят в региона?

То в България няма други. Аз това вече съм го забравил, ние вече сме го направили, както се вика - препускаме. Сега работим по транспорта - заедно с Пещера и Брацигово купуваме нови автобуси за междуградските линии с отпуснати 8 млн. лв. целево.

Съумявате ли да балансирате и с частните интереси?

Какво правят в България кметовете - 90% от тях искат да станат милионери за два дена, обикновено си правят 2-3 техни фирми и всичко минава през тях. Направете една справка - ние включваме всяка година договори, поне 90% от които са с местни фирми, които са поне 30, защото през годините аз съм ги видял тия хора какво могат да правят. Останалите 10-20% се работят от други, защото местните нямат капацитет. Те казват "явява се само един кандидат", е аз какво съм виновен, да набия ли другите? Ние наистина залагаме параметри, с които минимизираме печалбата. Тук да сте чули инвеститор да каже една лоша дума за Пазарджик? Тук са идвали стотици хиляди и идват.

Какви са отношенията ви с Михаил Тиков и неговите фирми, които изпълняват много от дейностите в Пазарджик?

Мишо какво работи в Пазарджик? Какво работи синът му Никола в Пазарджик? Той си строи, строят още пет фирми, едно единствено нещо изпълни - мисля, че направи един старчески дом преди две години.

А имотът му до вашия в Паталеница?

Той беше взел един двор до мен, но то си е негово. Какъв конфликт на интереси там? Доктор Мишо ми е приятел от дете, той е от Пещера и аз съм от Пещера. Доктор Мишо е най-успешният здравен мениджър в България.

Последно "Хебърбус" на Михаил Тиков придоби 70% от акциите на тролейбусното дружество, с което вече контролира всички транспортни опции в града. Това не крие ли риск да се последва лошият пример на Пловдив?

Ние си имаме блокиращата квота и участваме във вземането на всички важни решения. В Пловдив са двамата най-големи измамници - Батаклиев и Дошков. Аз и двамата съм ги гонил от Пазарджик, тези са брутални изнудвачи за пари.

Аз не съм член на политическа партия и ме боли фара, ако трябва да съм откровен. Сега половината кметове реват, че нямат ПМС-та - беше готино преди: "трябват ми 20 млн. лв." - "вземи". На мен държавата ми е дала за 10 години управление на Борисов, за който разправят, че ми е приятел, 700 хил. лв. за стадиона преди 5 години и 1.5 млн. лв. за зала.

Тодор Попов

кмет на община Пазарджик

Как се справяте тук с изборите и купуването и продаването на гласове покрай вота, особено в ромската махала?

Веднага казвам как се справям. От 20 години аз работя с тия хора, аз съм пробвал всичко при тях. Нищо не работи - те вземат пари от всички и си гласуват за който искат. Аз за тия години съм направил 50 избора и резултатът е винаги един и същ, плюс-минус 10%. Няма оправия с тях. Тези, които искат да се интегрират, се интегрират - това са тези, които заминат за чужбина, се връщат научени, като войници, идват и си плащат местните данъци и такси, без да гъкнат, купуват си жилища в български квартали, записват си децата в български детски градини и искат да са българи, т.е. да им дадат социален шанс. Тия, които си остават в гетото, нищо не е в състояние да ги интегрира.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 5

    Човекът си казва всичко, както си е в действителност. Това поне му прави чест :-)

    Нередност?
Нов коментар