🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Операция "Жълти павета": европрокурори търсят 6 млн. лв. от София

Управляваната от ГЕРБ Столична община е изплатила 6 млн. лв. на миналия изпълнител, но после решава да преработва проекта и възлага същите условия на друг изпълнител за сходна сума

Според източници на "Капитал" основен проблем освен технологията е това, че изпълнителят не е укрепил с изолационен материал настилката преди полагане на пясъка. А същият е бил калкулиран в цената
Според източници на "Капитал" основен проблем освен технологията е това, че изпълнителят не е укрепил с изолационен материал настилката преди полагане на пясъка. А същият е бил калкулиран в цената
Според източници на "Капитал" основен проблем освен технологията е това, че изпълнителят не е укрепил с изолационен материал настилката преди полагане на пясъка. А същият е бил калкулиран в цената    ©  Цветелина Белутова
Според източници на "Капитал" основен проблем освен технологията е това, че изпълнителят не е укрепил с изолационен материал настилката преди полагане на пясъка. А същият е бил калкулиран в цената    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Европейската прокуратура съобщи, че разследва корупция и измами при провеждането на двете процедури за ремонт на зоната около пл. "Александър Невски".
  • Общината е изплатила вече 6 млн. лв. на миналия изпълнител и е прекратила договора, защото е решила. да преработва проекта, по който вече е била възложена работата. После сключва договор с нов изпълнител, като обаче условията остават същите, твърди ЕП.
  • Проблеми има както при проекта, така и при заданието, надзора, изпълнението.

Европейската прокуратура е извършила обиски в София в рамките на разследване за евентуална корупция и злоупотреба с европейски средства при ремонта на жълтите павета и проекта за възстановяване на историческия център. Разследването, с кодово име "Пътят на жълтите павета" е за лошо управление на средствата, отпуснати на Столичната община по програма "Региони в растеж", като щетите се оценяват на най-малко 6 млн. лева. По тези проекти са работили "ПСТ груп" и "Трейс груп холд".

Проверката на европрокурорите е започнала през есента на 2022 г., когато беше направен скандалният ремонт на жълтите павета. Те са се сезирали по медийни публикации, а не по сигнал от българските органи.

Акцията няма как да не рефлектира върху управляващите от ГЕРБ в София и кмета Йорданка Фандъкова като възложител на поръчките за ремонт. Тя идва точно ден преди парламентарните избори на 2 април.

Каква е историята

През 2018 г., когато се ремонтира "Графа", София сключва договор и за ремонт на пл. "Александър Невски" и "Цар Освободител" за 17 млн. лв. с "ПСТ груп". След затваряне на площада в някои части и реално без почти никакъв видим резултат, кметът на София прекратява договора с аргумент за некачествено изпълнение. Опасението е да не се повтори фиаското с "Графа" малко преди предстоящите местни избори.

Тогава са установени редица грешки и се иска преработване на проекта. Колко пари са изплатени към онзи момент до прекратяване на договора обаче не се казва никъде публично. Две години по-късно общината обяви нов търг, за 14 млн. лв., като процедурата бе пусната със същите условия. Избран е нов изпълнител - "Трейс груп холд" (класирана на второ място в предишния търг). Ремонтът отново предизвика скандал - разместени жълти павета с 5 сантиметра отстояние на места, сбъркана технология, проблемен надзор, чупене на недвижима културна ценност.

Между тези две процедури е ясно, че проектът, който трябва да се изпълнява, не отговаря на определени изисквания. Имаше сериозни притеснения, че ремонтът, по така написаното задание, ще повлияе и разруши конструкцията на сградата на Военния клуб в близост. Други бяха свързани с липсата на осигуряване на безопасна градска среда. Според източници на "Капитал", за тези опасения се е знаело още преди сключването на договора, но въпреки това София е задвижила процедурата.

Една година след старта на първия ремонт или през 2019 г. обаче главният архитект поиска от проектанта Иво Пантелеев да преработи проекта срещу 90 хил. лв. От общината казват, че договорът на стойност 17 млн. лв. без ДДС с "ПСТ" ще бъде "завършван на следващ етап". Точно по това време са местните избори и общината се пази от скандали. Кметът спира проблемното изпълнение и ремонтът е оставен за някога в бъдеще (в случая това се оказа лятото на 2022 г.). Според източници на "Капитал" договорът е бил прекратен на основание въпросните опасения, изложени включително и от институции, за които реално се е знаело и преди сключването му.

От общината казват в прессъобщение от днес (31 март), че причината е била в "необходимост от промяна на проекта, която води до промени в количествата и вида работи, което изисква откриване на нова обществена поръчка за избор на изпълнител".

За да разбере колко средства са изплатени по договора с предишния изпълнител ("ПСТ", от които от общината впоследствие обявиха, че не са доволни) , "Капитал" изпрати още през 2020 г. въпроси по Закона за достъп до обществена информация. Тогава от отговорите стана ясно, че става въпрос за 4.596 млн. лв. без ДДС или 6 млн. лв. с ДДС, като 66.13% от средствата са европейско финансиране. Сега от съобщението на Европейската прокуратура става ясно, че се разследва корупция, която се оценява на поне 6 млн. лв., като се припомнят плащанията към "ПСТ Груп", както и неполученото авансово плащане към "Трейс груп холд" на стойност 1.5 млн. лв.

Имало е пет обиска - вероятно при двете фирми, Столичната община, проектантите и фирмата, упражняваща строителния надзор. От двама източника "Капитал" потвърди, че е имало проверки при сегашния изпълнител.

"Проверки на изпълнението на ремонтните дейности около пл. "Ал. Невски" (Зона 4) от градския център на София се извършват от декември 2022 г. от МВР, АДФИ и от ДАНС по възлагане от Европейската прокуратура. Днес във връзка с досъдебно производство на Европейската прокуратура от Столична община бяха изискани заверени копия на сключените договори за строителни дейности през 2018 г. и 2022 г., разходо-оправдателни документи и строителна документация, съставяна по време на строителните дейности", пишат от пресцентъра на общината.

Проект и ремонт, при които всичко е сбъркано

В съобщението си от Европейската прокуратура говорят за различни нарушения, като разследването е започнало през лятото на 2022 г. след медийни публикации. "Според разследването, първият договор е сключен през 2018 г. за реконструкцията на централната градска част на София (вкл. "Цар Освободител" и пл. "Народно събрание"). Две години по-късно, през 2020 г., когато вече са направени няколко от плащанията, договорът е бил прекратен по взаимно съгласие. Причината, която се дава, е несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект. Отбелязано е също така, че строителните дейности могат да увредят сградата на Централния военен клуб, построен през 1907 г., който е с историческа стойност. Въпреки това, 3 млн. евро, или 6 млн. лв. са изплатени на строителя (бел. авт. - "ПСТ груп"), без неустойки за просрочие. След прекратяването на този договор общината подписва нов договор с нов изпълнител при същите условия. Новият изпълнител поиска авансово плащане от около 750 хил. евро (1.5 млн. лв.) за възстановяване на вековните жълти павета в центъра на града, които са защитени от Закона за културното наследство. Тази сума засега не е изплатена, докато се проучи ситуацията", казва се в съобщението на ЕП.

От заявлението за достъп до обществена информация, което "Капитал" получи тогава, става ясно, че тези 4.6 млн. лв. или 6 млн. лв. с ДДС "ПСТ груп" е получила за дейностите по ремонта на ул. "Московска" от ул. "Г. С. Раковски" до "Дунав", както и за ул. "11 август" от "Дунав" до градинката "Кристал", ул. "6-ти септември" в частта ѝ от "Цар Освободител" до "Аксаков", градинката "Св. Климент Охридски" и бул. "Васил Левски" от "Цар Освободител" до кръговото на булеварда.

"При прекратяване на договора изпълнителят "ПСТ груп" беше задължен да върне по сметка на Столична община 2 521 548,83 лв. и му е наложена санкция за качество, съгласно договора. Разплатени към изпълнителя са само реално изпълнени и приети строително-ремонтни дейности", казват от Столична община. Преди месец Европейската прокуратура обяви, че е започнала цялостна проверка ремонтите в центъра на София (вкл. и "Графа"), за които общината получи общо 46 млн. лв. финансиране по оперативна програма. Преди това регионалният министър организира различни проверки и сподели негативни оценки за качеството. Прави впечатление, че разликата в сумата, заложена в търга през 2018 г., е почти същата, като тази, заложена в търга от 2020 г., макар и да са извършени вече част от дейностите, за които е било платено.

Сбъркана технология, сбъркан контрол

Въпреки преработките на проекта и изпратените становища от институции за възможни повреди (като например за сградата на Военния клуб), общината пак е заложила същите условия, като за много неща не е помислено. Така например технологията в проекта на "АДА" (която проектира и "Графа") позволява при нареждането на паветата да се оставят до 10 мм фуги, което, според експерти, е много. А на практика фугите стигат до 5 см на места. Според източници на "Капитал" основен проблем, освен технологията, е това, че изпълнителят не е укрепил с изолационен материал настилката преди полагане на пясъка. А същият е бил калкулиран в цената.

Излезе и видеоклип, на който се вижда как майстор чупи паве с чук. Арх. Христо Станкушев от "Екипът на София" обясни в подкаста на "Капитал", че причината това да се случва е липсата на контрол. "Законовата рамка съществува, дори в процедурите на Закона за обществените поръчки са разписани специфичните правила, където е ясно, че паветата не може да се режат, да се трошат с чук или да се пробиват дупки в тях. Но няма контрол. Това е причината голяма част от ремонтите в София да са във вида, в който са", коментира той. Арх. Станкушев изброи и още редица нарушения, заложени в проекта, като например това, че общината не е уточнила кои павета точно трябва да бъдат пренареждани, а това е оставено на фирмата-изпълнител. Целия подкаст можете да чуете тук.

Както проектантското бюро ("АДА "на арх. Иво Пантелеев), така и строителният контрол ("Проджект надзор София", за която имаше съмнения за близост до "Джи Пи груп") са при същите фирми, отговаряли и за ремонта на "Графа". Към момента реакциите на общината във връзка с проекта са били налагане на санкции за пренареждането на паветата на "Трейс", признаване за лошо качество и организиране на проверки и съдействие на институциите.

Когато преди месец стана ясно, че Европейската прокуратура разследва случая, от общината обясниха за "Капитал", че преди месеци зоната около "Графа" е била проверявана от друга евроинституция - ОЛАФ, и не са установени нарушения. "Припомняме още, че на три съдебни инстанции българският съд отхвърли всички обвинения за извършени незаконни действия от зам.-кмета Евгени Крусев в качеството му на възложител на проекта, както и че Върховният административен съд отмени с окончателно решение наложената финансова корекция от Управляващия орган на ОПРР по проекта за Зона 2", казаха още от там.

Все още няма коментари
Нов коментар