Паметникът-"тупалка" на кмета на Пазарджик се оказа незаконен

13-метровият монумент на св. св. Константин и Елена, който Тодор Попов откри на 20 май, няма разрешение, съобщи министърът на културата

Преди официалното откриване пред паметника без законно разрешително за строеж се извиха народни хора
Преди официалното откриване пред паметника без законно разрешително за строеж се извиха народни хора
Преди официалното откриване пред паметника без законно разрешително за строеж се извиха народни хора    ©  Facebook, Тодор Попов
Преди официалното откриване пред паметника без законно разрешително за строеж се извиха народни хора    ©  Facebook, Тодор Попов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"В Пазарджик ще бъде открит най-високият паметник на св. св. Константин и Елена в света (покровителите на града - бел. авт.). Той е светски паметник, не църковен, само с дарения - 350 хил. лв. събрахме. Самият фундамент е 12 метра и фигурите са 4.8 м. Това ще го осветим, ще го направим, ще стане изключителна тупалка. Ще правим и една кампания - всички, които носят имената Константин и Елена, да дойдат тук да го открием заедно. Пачанга. Да стане шоу." Това разказа пазарджишкият кмет Тодор Попов в интервю за "Капитал" в края на март.

Откриването на паметника наистина се състоя на 20 май, макар и да не събра очакваните високи гости, извън посланиците на Кралство Мароко, Република Сърбия, Република Беларус (с които общината вероятно също е стоплила отношения покрай изграждането на градините на света), областния управител и местни общественици. Една от причините за по-постното откриване беше зададеният от депутата от "Продължаваме промяната" Петър Куленски въпрос до Министерството на културата дали "тупалката" е законна.

Парламентарният дневен ред се движеше в посока, която направи така, че Куленски да получи отговор от министъра след официалното откриване на паметника. Отговорът на министър Найден Тодоров накратко гласи, че паметникът е незаконен и Министерството на културата е изпратило инспектората си да провери всичко около разрешаването и строежа му.

Градински гном?

Куленски зададе въпроса през април и очакваше да получи отговор дали строежът не е поредното погазване на законите от кмета Попов, а градоначалникът на Пазарджик започна с него открита престрелка през медиите. В писмо до депутата Попов обяви, че скулптурната композиция, разположена на брега на река Марица, не е паметник, а елемент от парковото и градинско изкуство. Затова той не е съгласувал строежа с Министерството на културата, както изисква Законът за културното наследство.

Попов обяви, че разрешителното за строеж на монумента, издадено от общината и главния архитект, е напълно законно, заплаши Куленски да го съди за клевета и дори обяви, че постъпката му граничи с предателството, което обаче "в едни други времена не е спряло родолюбивия възрожденски дух на пазарджиклията".

Какво тук значи някаква си композиция

Министърът на културата благодари на Куленски, че е съобщил за новия паметник в Пазарджик, тъй като в министерството не е постъпвало заявление за поставяне на паметник, както би следвало по закон.

"Процедурата по Закона за културното наследство трябваше да приключи с издаване на становище от министъра на културата, което е основание за издаване на разрешение за поставяне, издадено от съответната община, но очевидно в този случай не е спазен законът за културното наследство, според който министърът на културата или определено от него длъжностно лице съгласува инвестиционните проекти за изграждане и поставянето на паметници и подобни други структури в публичното пространство", каза министър Тодоров от парламентарната трибуна.

По думите му нарушен е и още един закон - този за устройството на територията, според който мемориални места и обекти, паметници, паметни плочи, монументално-декоративни структури и други, свързани с исторически събития и/или личности, се разрешават след решение на общинския съвет и отново съгласуване с Министерството на културата.

Тодоров отбеляза, че след парламентарното питане кметът на Пазарджик проявил самоинициатива да информира министерството преди откриването на паметника и препратил становището си до Куленски, според което "скулптурната композиция на светите равноапостоли св. св. Константин и Елена не представлява паметник, а елемент от парковото и градинско изкуство и не подлежи на съгласуване по Закона за културното наследство".

"Според нашите експерти становището за този елемент от 13 метра е неоснователно. В този смисъл разрешението за строеж, издадено от главния архитект на община Пазарджик, е незаконосъобразно. От медиите разбрахме, че въпреки че не е издавано становище от министерството, както и че такова не е искано за разглеждане, паметникът е открит. Това е една интересна нова практика, Министерството на културата да научава от медиите за откриване на нови паметници, поради което разпоредих проверка от инспектората и очаквам да се състави акт за нарушение", коментира министърът.

В репликата си народният представител Петър Куленски заяви, че подкрепя изграждането на паметници на културата в Пазарджик, но при спазване на всички нормативни изисквания, и попита какви действия следва да бъдат предприети, за да бъдат преодолени законовите пропуски, допуснати от общината, и паметникът да бъде узаконен.

Министърът отговори, че след проверката ще се пристъпи към узаконяване на паметника.

Куленски пък коментира, че ще продължат да следят казуса и да осветляват всяко незаконосъобразно действие при управлението на Пазарджик.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tfu16855992411178770 avatar :-|
    георги георгиев

    Напълно подкрепям г-н.Попов и община Пазарджик за парковото изкуство което създават.За облагородяването на града, и все така да се грижат община Пазарджик да е за пример.Желая успехи в следващите им начинания.

    Нередност?
  • 2
    falcone avatar :-|
    falcone
    • + 1

    "На гол тубмак - чифте пищови" и "на свинче - звънче". Евала кмете...

    Нередност?
Нов коментар