Варна | Семеен бизнес с басейн до морето

Семейство Вълеви от Варна развиват вече 32 години строителната "Експрес гаранцион", а от 29 и компанията за басейни "Акватек"

Членовете на семейство Вълеви, които са ангажирани в семейния бизнес - Добромир, Парашкева, Валентин и Димитър (от ляво надясно).
Членовете на семейство Вълеви, които са ангажирани в семейния бизнес - Добромир, Парашкева, Валентин и Димитър (от ляво надясно).
Членовете на семейство Вълеви, които са ангажирани в семейния бизнес - Добромир, Парашкева, Валентин и Димитър (от ляво надясно).    ©  Надежда Чипева
Членовете на семейство Вълеви, които са ангажирани в семейния бизнес - Добромир, Парашкева, Валентин и Димитър (от ляво надясно).    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • През 1990 г. Валентин Вълев основава своята строителна компания "Експрес гаранцион", която и до днес е сред големите в региона на Варна.
  • Четири години след първата се появява и специализираната за изграждане на басейни и водни атракциони "Акватек" с представителства из страната.
  • От началото на новия век към семейния бизнес се присъединяват постепенно четири хотела с общо над 720 помещения.

В началото на 90-те години на ХХ век в България не е лесно да се започне собствен бизнес поради липсата на начален капитал и недоверие в частните фирми. Въпреки това Валентин Вълев основава строителната "Експрес гаранцион", която вече над 32 години е фактор на пазара във Варна. Малко след това се появява идеята за специализирана в изграждането на басейни фирма, която през годините има над 3000 обекта в цялата страна, но и в редица съседни държави като Румъния и Гърция, че дори и в далечните Обединени арабски емирства. После постепенно към семейните бизнеси се присъединяват общо четири хотела с леглова база за повече от 1760 души във Варна, Бургас, Слънчев бряг и село Топола между Балчик и Каварна. След като Вълев-старши е изградил същинска империя от бизнеси, двамата му синове се включват активно в тях, като Димитър е управител на "Акватек" от 2011 г., а по-малкият Добромир поема Topola Skies, който е най-големият от ваканционните обекти на семейството. Плановете на Вълеви е в бъдеще двамата млади да поемат изцяло семейните бизнеси, за което се подготвят с помощта на местната структура "Сдружение на фамилния бизнес - България" на международната организация The European Family Business (EFB).

Всичко започва от строителството

"Експрес гаранцион" е първото от семейните дружества и е основано през май 1990 г. от Валентин Вълев. Допреди това в продължение на шест години той е служител на Строителни войски, а образованието си получава във Висшето военно строително училище (ВСУ) "Любен Каравелов" в София с профил "Промишлено и гражданско строителство". Заедно с обучението си във варненски строителен техникум преди това общо девет години е учил строителство и заедно с професионалния си опит решава да направи своя строителна компания.

В началото е трудно. "Нямаше никакво доверие на частния бизнес, а и самите частници нямаха много пари, за да възлагат поръчки на останалите частни фирми", си спомня Вълев. Друг проблем е, че като инженер по организация на строителството няма опит в управлението на фирма, финансите ѝ и рекламата. Всичко учи сам в процеса на работа.

Сред първите обекти на строителната компания са навеси за слама, площадки за зърно за земеделски кооперации и ферми, към които по-големите държавни строителни предприятия не са проявявали голям интерес. Така фирмата на Вълев печели няколко поръчки, за които получава и авансови плащания по 20-30%, с които суми успява да стартира.

След завършването на първите няколко обекта и натрупването на капитал през 1991-1992 г. "Експрес гаранцион" започва да участва и в по-големи поръчки, където е конкуренция на големите държавни предприятия заради ниската цена, която предлага. Може да си го позволи, тъй като за разлика от държавните гиганти, във фирмата на Вълев немалка част от работата се извършва от него самия, а така спестява от разходи за персонал. С годините се налага на пазара в региона и вече над 32 години извършва дейност, като изгражда обществени, жилищни, търговски, инфраструктурни, спортни и промишлени обекти.

Сред големите проекти, изградени от "Експрес гаранцион", са аквапарковете в курортите Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена (в сътрудничество с "Акватек", друга от семейните фирми на Вълеви - бел. ред.), двата собствени хотела "Аква" във Варна и Бургас, също семейният ваканционен комплекс Topola Skies, собствената бизнес и търговска сграда Aqua Center във Варна. В момента върху терен 18 дка между варненския квартал "Виница" и курортен комплекс Св. св. Константин и Елена фирмата изгражда жилищен комплекс с 340 апартамента с обща разгъната застроена площ (РЗП) 34 хил. кв.м. Строителството е започнало през декември 2021 г., като е предвидено да приключи през юни 2024 г., но очакванията и надеждите на Валентин Вълев са да е готов още до края на тази година. До момента около 70% от комплекса е продаден, като актуалните цени на квадратен метър са 1100 - 1200 евро, а в началото са били 800. По думите на Вълев "това е най-мащабният ни проект".

Освен собствените обекти "Експрес гаранцион" участва и печели обществени поръчки. Според АПИС през годините от 2007 г. насам компанията е спечелила и изпълнила 23 поръчки на обща стойност над 20.5 млн. лв. Според КАПИ обявените приходи на компанията за 2021 г. са 9.98 млн. лв. и печалба 150 хил. лв., а служителите ѝ по данни до февруари 2023 г. са около 270.

Направи ми басейн

За клиент, на когото "Експрес гаранцион" трябва да построи къща с басейн, Валентин Вълев заминава за Германия, където сключва договор за сътрудничество с местна фирма за басейни. Те предоставят материалите, а в България се монтират. Така през 1994 г. е създадена "Акватек", другият основен бизнес на семейството от Варна. Бързо след това се оказва, че немските продукти са твърде скъпи за местния пазар и компанията се ориентира към такива от производители от Испания, Турция, Швеция, Италия, Белгия, Естония, Нидерландия и Словакия. "В началото правехме малки сглобяеми басейни, защото това беше най-лесно и най-бързо се правеше, а и такова беше търсенето по онова време", си спомня Вълев.

С годините "Акватек" се развива паралелно със строителната фирма, а в немалко обекти двете работят съвместно. Така през 2003 г. са построени първите аквапаркове в страната - Aquapolis в Златни пясъци и Action Aquapark в Слънчев бряг. Впоследствие са построени в Албена, Бяла, собственият към ваканционен комплекс Topola Skies и този към Wave Resort между Поморие и Ахелой. Освен големите аквапаркове за съществуването си вече 29 години "Акватек" е построила над 3000 водни съоръжения и спа центрове. В това число влизат девет олимпийски и 25 полуолимпийски басейна.

Към днешна дата освен във Варна компанията има офиси и шоурумове в София, Пловдив и Бургас, като този в столицата предстои да се премести на нова локация с по-голяма площ. От 2003 г. има разкрито представителство и в румънската столица Букурещ, откъдето по думите на Димитър Вълев "около 10% от бизнеса ни идва от пазара там". Обяснява, че макар и Румъния да е по-голям и по-богат пазар, там секторът не е добре развит и няма голям местен играч. "Акватек" възнамерява да се възползва от това и да завземе по-голям пазарен дял.

Освен в румънската столица компанията има за около три години представителство и в Абу Даби в Обединените арабски емирства, където имат няколко завършени обекта. По думите на Димитър Вълев "пазарът е твърде далече и по друг начин се прави бизнес и не беше лесно". Сред страните, в които "Акватек" има реализирани обекти, са още Италия, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Албания.

Вълев-младши разказва, че последните четири години са трудни за туристическия сектор, от който зависи работата на фирмата за басейни и водни атракциони. Първо през 2019 г. фалира английския гигант Thomas Cook, благодарение на който много от родните хотели се пълнеха с туристи през лятото. През следващата година избухна пандемията от ковид-19, която бе фактор по света и на местна почва до пролетта на 2022 г. и началото на лятото. Междувременно през февруари миналата година избухна и войната в Украйна, която предизвика и редица икономически санкции за руски граждани.

Така достъпът на туристи от два от основните туристически пазара за България беше прекъснат. В резултат на пандемията и най-вече на конфликта, започнат от Русия, през изминалата година последва и стремглаво покачване на инфлацията. Заради нея доставчиците на "Акватек" са увеличи цените си средно между 30 и 50%, което се отразява и в крайните цени на компанията.

Всичко това създава несигурност, която спира хотелиерите да инвестират в нови проекти или в реновация на съществуващите. Въпреки поредицата от трудни години Димитър Вълев казва, че "Акватек" се държи добре на пазара и успява да реализира поетите си ангажименти. Отчетените приходи за 2021 г. според КАПИ са 6.73 млн. лв., а реализираната печалба е 177 хил. лв. Служителите на компанията са около 75 души, като се наемат още около 20 допълнителни, когато компанията е в строителен сезон.

Очакванията са туристическият сезон през 2023 г. да бъде първият "нормален" след серията слаби години и ако това се сбъдне, инвестициите във водни съоръжения и спа центрове биха се върнали. "В момента сме се насочили към вътрешността на страната и към целогодишните хотели, защото те се захранват от вътрешния пазар и външни като Румъния, който в момента е най-големият за туризма в България", разказва Димитър Вълев.

Да отседнеш на морето

Част от семейния бизнес са общо четири хотела. Първи през юли 2002 г. отваря врати "Аква" във Варна, а през февруари 2005 г. още един под същия бранд в Бургас. И двата са построени и се управляват от "Експрес гаранцион". Днес те са категоризирани с две звезди, като варненският разполага със 75 помещения за 87 души, а този в Бургас с 97 стаи за 221 души. Валентин Вълев разказва, че през 2019-2020 г. на този в морската столица е направен освежителен ремонт, а през тази година предстои и на този в Бургас. Според обявения в ТР годишен финансов отчет за 2021 г. приходите от хотелиерска дейност на "Експрес гаранцион" са 2.8 млн. лв. при 1.8 млн. през пандемичната 2020 г.

Другият от семейните хотели е започнатият през 2008 г. ваканционен комплекс Topola Skies. В началото е замислен като апартаменти за продан, но през 2009 г. настъпва финансовата криза и сградата е завършена предсрочно отвън, а вътре са обзаведени едва около 40 апартамента от предвидените около 220. Заради отдръпването на купувачите комплексът отваря като хотел, а постепенно през следващите години са завършени и останалите помещения.

През 2018 г. комплексът е довършен с още 200 хотелски стаи и така общо помещенията са около 420 за 1200 души по думите на Вълев-старши. Преди пандемията от ковид-19 е направена инвестиция и в аквапарк към комплекса, както и в по думите му "най-големия на Балканите" зип лайн на 120 метра надморска височина и 500 метра дължина. Управляващото дружество от 2019 г. е "Топола скайс мениджмънт", което през 2021 г. отчита 5.98 млн. лв. приходи и 583 хил. лв. печалба. Ръстът в сравнение с предходната 2020 г. е над 78%, с което дружеството попадна през 2022 г. в класацията "Гепард" (сектор туризъм) за най-динамичните малки и средни предприятия, организирана от "Капитал". По думите на Валентин Вълев работещите служители в Topola Skies са около 65 души, като през активния летен сезон те ще набъбнат до близо 200.

Последно присъединеният към семейната империя хотел е тризвездният "Бумеранг" в Слънчев бряг. Според регистъра на местата за настаняване към Министерството на туризма разполага с 130 стаи за 260 души. Дружеството собственик е "Дибинвест", на което през март 2020 г. едноличен собственик става "Експрес гаранцион" чрез прехвърляне на дружествените му дялове от досегашните съдружници Теодора и Христо Далевски и семейното "Бумеранг мениджмънт". Според документите в ТР сумата е 5200 лв., колкото е капиталът на "Дибинвест", но навярно става въпрос за по-голяма продажна цена. Нейната стойност, както и тази на инвестициите в различните хотелски и строителни проекти на семейство Вълеви те не разкриват.

Очакванията за по-силния летен сезон през първата пълна година без ковид-19 и със затихнало влияние на войната в Украйна важат с пълна сила и за собствените хотели, част от семейния бизнес на Вълеви.