Пловдив ще се развива на юг, а пазарът на жилища ще намери своя баланс

Участниците в панела за строителство и имоти, част от Срещата на бизнеса в Пловдив и региона, споделиха своите очаквания за бъдещето на града

Арх. Чавдар Тенев, инж. Димитър Теллиев, Георги Куманов (модератор на панела) и Дафина Гудова (от дясно наляво)
Арх. Чавдар Тенев, инж. Димитър Теллиев, Георги Куманов (модератор на панела) и Дафина Гудова (от дясно наляво)
Арх. Чавдар Тенев, инж. Димитър Теллиев, Георги Куманов (модератор на панела) и Дафина Гудова (от дясно наляво)    ©  Георги Георгиев
Арх. Чавдар Тенев, инж. Димитър Теллиев, Георги Куманов (модератор на панела) и Дафина Гудова (от дясно наляво)    ©  Георги Георгиев
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

През следващите години Градът под тепетата ще се развива в южните територии между кварталите "Прослав" и "Коматево", както и около "Беломорски" и "Остромила". В същия момент индустриалното развитие ще продължи със същите темпове или дори ще се засили, а пазарът на жилища ще продължи да се развива умерено. Това са очакванията на специалистите, които взеха участие в панела за строителство и имоти на Среща на бизнеса в Пловдив и региона, част от проекта "Капитал Градове" (във видеото долу).

Дефектът на развитието

Арх. Чавдар Тенев, председател на Камара на архитектите в България (КАБ) - Пловдив, обясни, че планирането е дългосрочен процес и то се променя с промяната на обществено-икономическите процеси. Според него това, което новоприетият Общ устройствен план (ОУП) на Пловдив планира или доразвива, е само едно допълнение. Планът не би могъл да върне времето назад и допуснатите до момента безразборно презастрояване и уплътняване на териториите му не може да бъдат заличени.

Това, че Пловдив се развива количествено, не го намирам като гордост, а като дефект в резултат на периода, в който нямаше регионална политика.

арх. Чавдар Тенев
арх. Чавдар Тенев

председател на Камара на архитектите в България - Пловдив

За него успех и гордост биха били, ако градът се развива, като се подобряват условията и качеството за живот. Споделя още мнение, че макар и ОУП вече да е приет, за община Пловдив предстои много работа, тъй като предстои изготвянето на Подробните устройствени планове (ПУП) на териториите на юг, върху които ще се развива градът. "В тях тя трябва да планира доста сложна улична мрежа, да прокара транспорт, да организира сметосъбиране, да се обезпечат територии за социална инфраструктура като училища, детски и здравни заведения", обяснява той.

По казуса, привлякъл голям обществен интерес, за промяната на предназначението на 81 дка в парк "Отдих и култура" край Гребния канал, смята, че "няма нищо лошо в това, че тази територия е отредена като рекреативна", и добавя: "Законът предвижда до 30% от нея да бъде застроена, но то трябва да се случи с функциите, които са присъщи за това отреждане - да има басейни, зони за разходка, детски площадки, зоопарк."

Индустриалното строителство продължава

След анализ на индустриалното развитие в региона на Пловдив и виждайки нивата на търсенето и нуждите на бизнеса, от "Главболгарстрой Пловдив" са взели решението да построят своя "завод за заводи" на 30 км от града и на 90 км от София. Това разказа инж. Димитър Теллиев, изпълнителен директор на "ГБС Пловдив". Той обясни, че заводът ще произвежда сглобяем бетон за производство на логистични бази, други заводи, а така също и сглобяеми къщи. Предприятието се намира в село Сарая край Пазарджик и в близост до автомагистрала "Тракия". Благодарение на това ще обслужва пазара в диаметър от поне 150 км, а заетите в него ще са около 50-60 души.

Освен завода край Пазарджик "ГБС Пловдив" изгражда важни проекти за Пловдив и региона. Такъв е този за пречиствателната станция за отпадни води на Града под тепетата, която е пред приключване, както и предстои подписването на договора за строителство на голям плувен басейн по обществена поръчка на общината.

Наред с това пловдивското ГБС изгражда няколко сериозни по мащаб завода на компании от региона. Такива са новият завод на "Профилинк" за алуминиеви изделия, съвместният завод за е-велосипеди на Pierer и "Макском", както и разширяването на съществуващия завод на "Макском".

Не на последно място е и изграждането на ритейл парк в град Карлово, който предстои да получи разрешение за ползване.

Лек и умерен спад за жилищния пазар

За развитието на пазара на жилища в Пловдив през последните години Дафина Гудова, управител на "Арис имоти", казва, че първоначално той е бил стабилен. След това е станал активен, а през последната година вече е изключително силен, като тя сподели: "Първоначалната причина беше миграцията, породена от липсата на възможности за младото население от различни региони на страната" и добави: "Последващите фактори, които ускориха сериозно пазара, са ковид-19 и инфлацията, която уплаши потребителя." Това е накарало хората да вложат спестяванията си, за да не загубят стойността си, а предимството на вложенията в имоти и доходността от тях е поради повишаващата се цена.

Според нейните наблюдения през последните две-три години цените са се увеличили двойно. "Средната пазарна цена на ново строителство е около 900-1000 евро за квадратен метър площ", каза тя, но не отрече и наличието на изключения с проекти в централна градска част, където се срещат и цени в широкия порядък между 1400 до 3000-3500 евро. Тя допълни, че според разговори с кредитни консултанти от банковите среди средният потребител, който би изтеглил потребителски кредит, за да използва жилището за собствени нужди, може да поеме цени от 1000-1100 евро.

Профилът на купувачите според нея е предимно на млади хора от региони като Пазарджик, Хасково и Кърджали, млади семейства, които купуват жилища за собствено ползване, както и българи, които живеят в чужбина и инвестират спестяванията си в имоти в страната с идеята след време да се завърнат.

Смятам, че тенденцията българи с доходи от чужбина да закупуват жилища тук и да се завръщат, ще продължи и ще поддържа пазара за в бъдеще. Той в момента е в своята най-висока ценова точка. Достигнал е разумните си граници и от тук насетне се надявам и смятам, че ще има стабилизиране на цените на имотите в по-дългосрочен план.

Дафина Гудова
Дафина Гудова

управител на "Арис имоти" и член на Национално сдружение "Недвижими имоти"

Гудова допълни: "Банките са един много решаващ фактор този пазар да продължи да се развива", като обясни: "Те са ликвидни и макар да има покачване на лихвените нива, балансират с някои по-рестриктивни мерки." Според нея благодарение на това ще се спре покачването на цените, тъй като смята: "Пазарът не може да поеме по-висока цена на крайния продукт."

Очакванията ѝ за следващата година са да има лек спад, но в рамките на разумното. "На пазара му е необходим баланс, но не виждам причина за особено стресови ситуации, тъй като все още има интерес към закупуване на жилища", казва тя.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gfk16695765911151856 avatar :-@
    Sol Noy
    • - 1
    • + 4

    Аз отказвам да нарека презастрояването на Пловдив развитие. Грабеж, експлоатация, корупция, дълбок провинциализъм - да. Не може да се диша вече, непрекъснато вик аварии, задръствания и още по-замърсен въздух, масово отсичане на дървета и хората са съгласни.

    Нередност?
  • 2
    ydg16590816341133691 avatar :-|
    Netfocom LTD
    • - 1

    Пловдив загуби чара си и стана бетон, задръствания и мръсен въздух, досущ, като София.
    Хората с пари БЯГАТ от Пловдив! Никой не иска да живее в джунгла.
    Надащите се на уравновесяване на пазара на НИ, ще си останат с надането. Предстои грандиозен спад в цените, защото качеството е 0, а размерите маломерни, като за джуджета, с 15 до 25% общи части. Представяте ли си ...

    Нередност?
  • 3
    baz avatar :-@
    lazy_whisper
    • - 1

    арх. Чавдар Тенев: "да има басейни, зони за разходка, детски площадки, зоопарк" - вместо 60 дка гора, WTF ???

    Нагъл и нахален!!!

    Нередност?
  • 4
    nik604 avatar :-|
    Nik Nikolov
    • - 1

    Пловдив е една гротеска, унищожена жива история, счупена градска среда, смог,мръсотия, мега и незаконно презастрояване в паркове и градини... тези платени съобщения са цинични и манипулативни.

    Нередност?
Нов коментар