ВЕИ, леден аквариум, нови експозиции: Природонаучният музей в Пловдив с амбициозни проекти

През 2023 г. се очаква да се изгради единственият леден аквариум в България с риби и безгръбначни от Антарктида, както и да се поставят фотоволтаици за нуждите на музея

Създаването на нови и обновяването на съществуващите експозиции в музея привлича все повече посетители от най-различни възрасти
Създаването на нови и обновяването на съществуващите експозиции в музея привлича все повече посетители от най-различни възрасти
Създаването на нови и обновяването на съществуващите експозиции в музея привлича все повече посетители от най-различни възрасти    ©  Димитър Марков
Създаването на нови и обновяването на съществуващите експозиции в музея привлича все повече посетители от най-различни възрасти    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • В музея в Пловдив се помещава най-големият соленоводен аквариум в България и единствената целогодишно действаща зала с живи тропически пеперуди
  • През 2023 г. се предвижда откриването и на първия в страната леден аквариум с риби и безгръбначни, които ще бъдат донесени от Антарктида от експедицията на проф. Пимпирев в началото на април
  • Тази година се планира да бъдат поставени и фотоволтаици, които да осигуряват около 80% от нужния на музея ток

Първият "зелен" музей - със собствени фотоволтаици; Най-големият соленоводен аквариум в България; Първият леден аквариум в страната; Единствената зала в България с живи тропически пеперуди, която работи целогодишно; И рекордни приходи от близо половин милион лева за 2022 г.

Това са част от нещата, с които Регионалния природонаучен музей в Пловдив може или скоро ще може да се похвали, когато осъществи и амбициозните си нови планове за тази година - те включват поставянето на солари върху сградата и изграждането на ледения аквариум. "Не мисля, че има някъде по-добър музей от нашия", категорично и с основание заявява дългогодишният директор на музея д-р Огнян Тодоров. Пред "Капитал" той разказа за свършеното до тук и за предстоящите идеи и проекти.

В работен ден и час музеят е пълен с хора - деца, младежи и възрастни. По думите на Тодоров това не е изключение. "В момента се оказва, че идват даже прекалено много посетители и понякога трудно управляваме потока от хора. Особено като дойдат групи, се налага да се изчакват отзад в парка. Ние нямаме капацитет за чак толкова голяма посещаемост", разказва той, като допълва, че липсата на свободни пространства е и основната им пречка пред разширяване на експозициите и обогатяване на витрините, "иначе знаете ли колко идеи имаме".

Миналата година музеят генерира рекордни приходи от посетители в размер на 460 хил. лв. Това позволява на екипа да реализира голяма част от предвидените проекти, като едновременно с това те имат финансови постъпления от общинският бюджет и от спечелени проекти (около 100 хил. лв. за 2022 г.).

През 2023 г. предстои да се довършат няколко експозиции, да се подобрят интерактивните модули в музея и да се изгради изцяло нов леден аквариум, който ще заеме и последната празна зала на приземния си етаж.

Колелото се върти - показваме нови неща, провокираме хората да дойдат, те идват, оставят си парите тук и ние успяваме да купим нови неща, с които ги провокираме още повече да идват.

гл. ас. д-р Огнян Тодоров
гл. ас. д-р Огнян Тодоров

Директор на Регионален природонаучен музей - Пловдив

Към момента в музея работят 18 човека, но постоянно в него има стажанти от различни специалности и доброволци, които имат желание да се грижат за животните в него.

Първият "зелен" музей

Амбициите на екипа не се ограничават само до експозиционната част на музея. Те стартират 2023 г. с идея за свиване на разходите, които биха могли да бъдат насочени към други неща. Усилията им в момента са насочени към по-ефективно електрозахранване, което би могло да спести немалка част от сметките за ток, които варират месечно между 3 и 14 хил. лв. - предимно заради живите животни и аквариума, където системата постоянно работи.

В тази връзка по думите на директора предстои поставянето на фотоволтаици с мощност 60-62 кВт. "Няма да стигне изцяло, но ще може да покрие близо 80% от консумацията ни", коментира Тодоров. Той допълни, че за целта ще са нужни около 150-180 хил. лв., които ще бъдат търсени от общинският бюджет. Фотоволтаиците ще са разположени върху покрива на съседната на музея сграда (Домът на младоженците), тъй като самият музей е паметник на културата, а и за да не се разваля цялостната му визия.

Процедурата вече е задействана, като има разрешение от общината за поставянето на соларите. Домът на младоженците остава и единствената опция за евентуално разширяване на природонаучния музей, като по думите на директора с една топла връзка би могло да се усвои част от пространството в него.

Домът на Лари

Само преди месец в Регионалния природонаучен музей в Пловдив бе открит най-новият модул в постоянната му експозиция - залата "Морски аквариум", в който е направен опит максимално да се пресъздаде естествената среда на обитателите му - 268 сладоководни вида и над 60 морски вида. Соленоводният аквариум е с обща вместимост 30 тона е първият и единствен по размери и видово разнообразие 3D аквариум в България, а за направата му са разходени около 200 хил. лв.

Идеята идва след закупуването на черноперата рифова акула Лари. "Като тръгнахме да вкараме такава акула в България, всеки казваше, че няма как да стане и не може да се гледа такова животно тук, но ето вече 4 години живее в един аквариум", разказва директорът. По негови думи са правени много опити да се гледа такава акула в България, но е много сложно да се поддържат достатъчно добри условия за нея.

За разлика от препарираните животни, които се обезпаразитяват два пъти годишно и се почистват от прах още по-рядко, за поддръжка на аквариума се грижат двама души всеки ден, като водата се пречиства, добавят се специални соли и бактерии, ежедневно се правят тестове на водата и се следят 6-7 параметъра, тъй като най-малкото сътресение в характеристиките на водата би могло да доведе до смърт на рибите, обяснява директорът.

"Рибите първо преминават карантина преди да ги сложим в аквариума. Какви риби да се купуват се преценява спрямо това в кой аквариум ще бъдат сложени - аз знам кои риби няма да бъдат агресивни към останалите. Има си миролюбиви риби, има си агресивни риби и ги разделяме по това", разказва директорът, като по думите му едва 20% от рибите, които биват докарвани, продължават да живеят. "Някои се разболяват. Има риби, които е почти сигурно, че ще загубим, но все пак ги поръчваме, за да пробваме", обяснява той.

Но напоследък цените, на които се закупуват рибите, са изключително завишени. "Преди една риба беше около 80 долара, сега може да стигне до 1200 лв. Ние ги взимаме от Индонезия, Сингапур, Тайланд, Малайзия, а транспортът и таксите са се покачили", обяснява той.

Доставка от Антарктида

Това няма да е последният уникален за България аквариум, който ще се помещава в пловдивския музей. Съвсем скоро предстои изграждането и отварянето на т.нар. леден, аквариум с обем 9 кубически метра. "Една голяма зала, която ще бъде оборудвана като ледник с ледени структури, температурата ще е минус пет градуса и ще има водно пространство (аквариум), в което ще живеят истинските животни", разказва той.

Интересно е и че животните - няколко вида риби и безгръбначни, ще се доставят директно от Антарктида от експедицията, начело с проф. Христо Пимпирев, която за първи път в края на декември отпътува натам с българският военен научно-изследователски кораб "Св. Св. Кирил и Методий".

По думите на Тодоров на кораба е качено оборудване за 40 хил. лв. - техника и контейнери, с които да се транспортират животните, като за момента не е ясно точно какво ще успеят да "уловят" и доставят до Пловдив. "Очаква се да се върнат в началото на април, когато и ние трябва да сме готови с пространството", обяснява Тодоров, като коментира още, че общата инвестиция в него ще е около 120 хил. лв., като частично средствата са осигурени от фонд "Култура".

Динозаври и пеперуди под един покрив

Проектите за отваряне на нови зали не са чужди за музея. През последните няколко години редица нови препарирани животни и цели експозиции са намерили мястото си под покрива на емблематичната пловдивска сграда.

Така, от септември 2017 г. насам музеят е единственото място в България, на което целогодишно могат да се видят близо 100 живи тропически пеперуди от Централна и Южна Америка, Азия, Африка. В залата е пълно и с топлолюбиви растения, като обикновено температурата е около 20-22 градуса, като през нощта е по-ниска, както в местата, които обикновено обитават пеперудите, а влажността около 75%.

"Ние нямаме условия да отглеждаме целия цикъл на метаморфоза - от снасянето на яйцето до възрастната пеперуда, затова ни докарват какавиди", разказва Алекс, който се грижи за тази зала. По думите му, тъй като животът на една пеперуда е средно между две и четири седмици, на всеки две седмици се поръчват около 140-150 нови какавиди, от които между 80 и 90% се излюпват.

Пеперудите се хранят (тези от тях, които го правят) с ферментиращия сок от плодовете, което обяснява и разположените из цялата зала портокали. "Преди месец имахме една от най-големите пеперуди в света - Атлас, която не се храни. Те черпят от хранителните вещества, които са успели да натрупват в ларвния стадий и живеят между 2-3 дни до 1 седмица", обяснява още Алекс.

Съвсем скоро предстои да бъде отворена отново и обновената зала с динозаври, където освен движещи се макети с внушителни размери, могат да се видят и истински зъби на няколко вида динозаври, скелет на птерозавър и два вида яйца на древните гиганти. Сред новите обновления е и системата на планетариума, която миналата година с финансиране от общината в размер на 135 хил. лв., е подобрена.

Все още няма коментари
Нов коментар