Бойко Борисов жертва Здравко Димитров, за да спаси ГЕРБ в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ поиска оставката на кмета на града след серия от скандали за стадионите на "Ботев" и "Локомотив" и акциите на Панаира. Димитров каза, че ще мисли няколко дни

На набързо организирана партийна среща в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (заедно със своята дясна ръка в града - Иван Тотев) поиска оставката на пловдивския кмет Здравко Димитров и неговия заместник по строителството Пламен Райчев
На набързо организирана партийна среща в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (заедно със своята дясна ръка в града - Иван Тотев) поиска оставката на пловдивския кмет Здравко Димитров и неговия заместник по строителството Пламен Райчев
На набързо организирана партийна среща в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (заедно със своята дясна ръка в града - Иван Тотев) поиска оставката на пловдивския кмет Здравко Димитров и неговия заместник по строителството Пламен Райчев    ©  Facebook / Бойко Борисов
На набързо организирана партийна среща в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (заедно със своята дясна ръка в града - Иван Тотев) поиска оставката на пловдивския кмет Здравко Димитров и неговия заместник по строителството Пламен Райчев    ©  Facebook / Бойко Борисов
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • На партийна среща в Пловдив присъстваха бившият кмет Иван Тотев и други партийни представители в града, но не и Здравко Димитров.
  • Формалната причина - скандалите около клубните стадиони, но вероятно до решението е довело стремителното падение на ГЕРБ в Пловдив.
  • В случай че се стигне до оставка, общинският съвет ще назначи някой от заместник-кметовете или от общинските съветници до есента.

"Ако ми е приятел, трябва да отиде и да си депозира оставката. Обичам го, уважавам го, но не се справи и ни създаде проблем. Който си е направил грешката, да си я понася." На изненадваща партийна среща в Пловдив в събота, с Иван Тотев до себе си, Бойко Борисов сложи край на политическата кариера на кмета Здравко Димитров като член на ГЕРБ. Борисов поиска Димитров да депозира още на следващата общинска сесия своята оставка и тази на заместника му с ресор строителство Пламен Райчев.

Формалният повод за това жертвоприношение станаха протестите на двата футболни отбора в града - "Локомотив" и "Ботев", които тази седмица поискаха оставката на Димитров, заради забавянето, оскъпяването и неяснотите около довършването на клубните им стадиони. Но по всичко личи, че Борисов отново използва удобно вдигната топка, за да реши сериозен проблем за ГЕРБ преди избори.

Другарски съд

Нито мястото, нито начинът бяха избрани случайно. Плътно до някогашния премиер беше бившият кмет и партиен лидер на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев, който е основен опонент на Здравко Димитров в града.

Преди по-малко от четири години именно Борисов наложи кандидатурата за кмет на Димитров, противно на мнението на Тотев и оглавяваната от него местна партийна структура, и сега до известна степен бившият кмет на Пловдив получи възмездие. На Борисов му се наложи публично да признае, че издигането на "приятеля му", когото нарича с прякора Зико, е било "грешка".

A публичното разжалване на Димитров (което "Под Тепето" много удачно определи като "партиен съд") се случи не някъде другаде, а в хотел "Империал", собственост на майката на Тотев. "Капитал" не присъства на тази среща, но видимо от снимките и видеото, на нея присъстват, ако не всички, то повечето представители на ГЕРБ в община Пловдив - от ниво районни кметове, до общински съветници.

Това е недвусмислен сигнал. Борисов сменя курса и взима със себе си цялата структура на партията, която оттук нататък ще се обърне категорично срещу управляващия кръг на Димитров, дори той да откаже да подаде оставка. Тъй като Димитров няма твърде много съюзници сред останалите партии в съвета, по един или друг начин, способността на кмета да управлява общината приключи.

"Ще обмисля какво да правя"

Кметът отказа коментар ("Капитал" го потърси, но той не вдигна), но офисът му разпространи емоционално прессъобщение, в което той казва, че е избран, не назначен, и това идва "като гръм от ясно небе".

"Kатегорично смятам, че дебатът за Пловдив трябва да се води с гражданите и в Общинския съвет, а не на партийни сбирки", написа Димитров в профила си във Фейсбук.

"Не съм забърквал бакии. Казусът със стадионите на "Ботев" и "Локомотив" не е мой или на Пламен Райчев. Всички искахме двата стадиона да се построят и всички бяхме наясно, че осигурените първоначално пари няма да стигнат. Някои хора обаче явно използват проблема с политически цели. Същото се случва и в дебата за Панаира. Имаме много важна работа за вършене. Безотговорно ще е да оставим Пловдив на автопилот!", написа още Димитров.

Той вече веднъж доказа, че може да пренебрегва партийни решения. На местните избори през 2015 г., след като ГЕРБ номинира отново Тотев за кмет на Пловдив, Димитров се яви като независим кандидат, издигнат от местна коалиция. Тогава обаче кандидатирането му срещу Тотев стана с негласната подкрепа на Борисов като част от студената война на лидера на ГЕРБ с Тотев.

Стремителното пропадане на ГЕРБ В Пловдив

Според депутати от ГЕРБ именно поредният скандал около ремонта на двата пловдивски стадиона - "Христо Ботев" и "Локомотив", който накара феновете на отборите да излязат на протести в средата на седмицата, е прелял чашата и е довел Борисов в Пловдив. През ноември миналата година Димитров вече получи жълт картон от бившия премиер и партиен лидер. Тогава при "инспекция" на свършената работа по стадионите Борисов обяви, че Димитров няма да бъде отново кандидат за кмет на ГЕРБ в Пловдив на предстоящите тази есен местни избори.

Основната причина за недоволството на Борисов е рязкото пропадане на ГЕРБ в Пловдив, следствие на действията на кмета и общината. Първо беше проектът за пробив под Водната палата - лансиран като един от най-важните в този мандат, който не само изведе хората на протести, но и раздели кмета от градската структура на ГЕРБ, водена от Тотев. Тогава проектът беше спрян отново след личната намеса на Борисов.

Последваха още лоши управленски решения - промените в новия Общ устройствен план и разрешените нови места за строежи, скандалът около строителството до Гребната база и най-вече грандиозният скандал около акциите на Пловдивския панаир. Както самият Борисов отбеляза "партията търпи негативи" и то в навечерието на предсрочните парламентарни избори на 2 април.

На предишния вот ГЕРБ спечели изборите в града с минимална преднина, с малко над 300 гласа пред ПП и провал в управлението на града неминуемо ще се отрази и на резултата сега. Обикновено лично Борисов оглавява листата на ГЕРБ в града, а една загуба на парламентарните избори ще е и личен удар по имиджа му.

Големият залог - местните избори

Но по-дългата игра тук изглеждат най-важните избори тази година - местните през есента. Евентуална загуба през април в комбинация с непрестанни управленски скандали в града ще направят силно съмнително ГЕРБ да може да задържи втория по големина град в страната. Заедно с очертаващите се битки в София и Варна това поставя на карта самия модел на управление "Борисов".

Истината е, че нищо от прегрешенията на Димитров не е само негова вина (въпреки че той положи доста усилия да влоши и без това тежките проблеми). Скандалът с Пловдивския панаир беше забъркан от предното Борисово правителство, лично под неговата протекция. Парите за двата стадиона бяха малко още когато бяха отпуснати от кабинета му, и това беше напълно ясно още тогава. Начинът, по който се дават поръчки в общините е порочен и сбъркан от години.

В този ред на мисли, разпадът в Пловдив (а и на други места в страната) е до голяма степен следствие от факта, че ГЕРБ не е в управлението на страната и не може да потушава навреме подобни пожари с пари, както е свикнал.

"Веднъж се месих за пробив, втори път се месих за Панаир, трети път за стадиони. Аз не съм ви кмет", коментира самият Борисов на срещата.

Какво следва

Вероятно е на мястото на Димитров, ако той все пак се оттегли, ГЕРБ да сложат следващия си кандидат-кмет и така да подготвят пистата преди изборите. Според закона за местно самоуправление и местна администрация, ако до края на мандата на кмет на община остава по-малко от година и правомощията му се прекратят, то не могат да се проведат частични избори за кмет.

На негово място според закона общинският съвет в града трябва да избере или някой от заместниците му, или някой от общинските съветници. Това поставя преграда пред обявения преди време фаворит на Борисов - кметът на район "Тракия" Костадин Димитров.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tyc16215409341055258 avatar :-P
    Maria Simova

    Здравко Димитров го е избирал "народа", оставка може да му иска само "народа", ай да видим сега, има ли НАРОД или...

    Нередност?
Нов коментар