Опълченецът от Пловдив: Здравко Димитров напусна ГЕРБ, но остана кмет

Решението на пловдивския градоначалник да не изпълни искането на Бойко Борисов ще блокира общината до местните избори и ще бъде сериозен проблем за партията

В оставащите 10 месеца до местните избори се очертава явна битка между кмета Здравко Димитров и местната структура на ГЕРБ (начело с Иван Тотев), което по всяка вероятност ще се отрази най-силно на проектите, които се реализират в общината
В оставащите 10 месеца до местните избори се очертава явна битка между кмета Здравко Димитров и местната структура на ГЕРБ (начело с Иван Тотев), което по всяка вероятност ще се отрази най-силно на проектите, които се реализират в общината
В оставащите 10 месеца до местните избори се очертава явна битка между кмета Здравко Димитров и местната структура на ГЕРБ (начело с Иван Тотев), което по всяка вероятност ще се отрази най-силно на проектите, които се реализират в общината    ©  Димитър Марков
В оставащите 10 месеца до местните избори се очертава явна битка между кмета Здравко Димитров и местната структура на ГЕРБ (начело с Иван Тотев), което по всяка вероятност ще се отрази най-силно на проектите, които се реализират в общината    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

"Подавам оставка. Като член на ГЕРБ и по-точно като член на пловдивската организация на Иван Тотев." С тези думи Здравко Димитров отговори на искането на партийния си лидер Бойко Борисов да се оттегли като кмет на Пловдив, направено през уикенда.

Димитров се оттегли от партията, "в чието създаване съм участвал", но не и от поста си, тъй като второто би било "предателство към всички пловдивчани, от които съм избран". С него остана и зам.-кметът по строителство Пламен Райчев (чиято оставка също бе поискана в събота).

С това на практика кметът отвори фронт срещу ГЕРБ в Пловдив и обрече града на нефункционално управление в следващата половин година. Димитров и неговия тесен кръг от съюзници нямат мнозинство в общинския съвет и не могат да прокарат никакви решения, а както стана ясно в събота, съветниците от ГЕРБ, както и доста от районните кметове застанаха зад Борисов.

Решението му е важно далеч извън границите на Пловдив: за първи път някой от кметовете на Борисов се опълчва така директно на волята на бившия премиер. Този казус ще създаде проблеми на партията във втория град преди местните избори, а също така ще бъде внимателно наблюдаван и на други места в страната.

Последният път, когато местна организация на ГЕРБ свали доверието си от кмет, беше в Хасково преди време, когато тамошният лидер Делян Добрев свали доверието си от Добри Беливанов и в резултат на това на следващите избори той беше сменен.

Димитров - Тотев

Дори в опълчването си срещу Борисов, Здравко Димитров се опита да не изглежда революционен - той положи всички усилия да хвърли вината върху бившия кмет Иван Тотев. Борисов, каза Димитров, бил "заблуден".

Димитров и Тотев са явни опоненти още от началото на мандата на първия, защото тогава Борисов принуди бившия кмет да се оттегли и наложи кандидатурата на Димитров. Димитров, освен че многократно определи случващото се в ГЕРБ - Пловдив, като "задкулисие, заради което намаля членската маса", но и се опита да сравни своето управление с това на предшественика си, оценявайки второто доста ниско.

"В Пловдив в момента се работят проекти за 500 млн. лв., по времето на Тотев са били 200 млн. лв.", с тези думи Димитров започна своята реч, в която последваха поредица от сравнения с предшественика му.

С предварително подготвен лист кметът и неговите заместници изредиха част от разходите, които са направени през последните няколко години, които по думите им са били по вина на предходното управление на града, като посочи за пример два от най-наболелите обекти в града - Зоологическа градина (чието обезщетение възлиза на 1.3 млн. лв.), както и обезщетението по неуспешния транспортен проект (905 хил. лв.) и др.

"Ето това са бакии вече", констатира Димитров.

Самият той демонстрира сериозна промяна в нагласите към начина, по който града трябва да се управлява, правейки опит да се дистанцира от ГЕРБ и Борисов. "Община Пловдив не може да издържи финансово да бъдат завършени финансово. Ние ще потопим общината по този начин. Имаме и други неща - детски градини, училища, улици, култура", коментира Димитров.

Община на прицел

Тази развръзка поставя в опасност голяма част от проектите, които трябва да се реализират в рамките на изтичащия мандат. Доколкото управлението на общината (в лицето на кмета и част от зам.-кметовете) се разграничава от ГЕРБ, то ще остане изолирано от органа, който взима решенията - общинският съвет, както и от районните кметове, голяма част от които са силно партийно обвързани.

"До един си ги избра Тотев. Аз помолих да има мои хора. Това е моя грешка", коментира Димитров по отношение на съветниците. Последният пример за това разделение дойде с проекта за пробив под Водната палата, където мнозинството в съвета принуди кмета да спре проекта. Самият проект, е казвал Димитров неведнъж, е наследство от Тотев заради начина, по който е направено кръговото движение там.

По думите на Димитров "оптимизация" в някои звена от администрацията ще има, като не уточни дали и кой ще бъде отстранен от екипа на общината. На днешната среща присъстваха само четирима от общо осемте заместник-кметове. Нямаше ги зам.-кмета по култура Пламен Панов (партиен член на ГЕРБ), зам.-кмета по спорта Георги Титюков (от "Кауза Пловдив"), зам.-кмета по образование Стефан Стоянов, както и зам.-кмета по обществен ред и сигурност Йордан Ставрев.

Изборите в края на годината

От друга страна, случващото се в Пловдив идва като сериозно сътресение за ГЕРБ преди парламентарните избори на 2 април, както и преди най-важните през тази година местни избори, които биха могли да променят изцяло доминиращото положение на партията в града от години.

По думите на Здравко Димитров обаче евентуален нисък резултат на предстоящите парламентарни избори няма да е негова отговорност. "Аз съм редови член, бях редови член на ГЕРБ. Има си човек, който отговаря", категоричен коментира Димитров, като с това си изказване отново намигна към Тотев.

Потърсихме за коментар и градския лидер на ГЕРБ Иван Тотев, но до редакционното приключване на текста не получихме отговор.

"Ще преосмисля решението си"

Възможно е кметът на Пловдив да се е подготвял за този отпор още от ноември, когато Борисов дойде да "инспектира" строителството на двата клубни стадиона. В отсъствието на Здравко Димитров той обяви, че следващият кмет на града ще е друг - "работи много, но умората и изхабяването си казват думата", каза тогава Борисов. През уикенда този път той се възмути, че Димитров непрекъснато отсъства въпреки проблемите на града.

Тогава Димитров (който беше по същото време на работно посещение в Турция) излезе от ситуацията с уклончивото "бяхме го обсъдили предварително, но не знам дали е правилно, че го каза така".

Днес обаче той обяви, че след последните два дни е на етап, в който ще преосмисли решението си дали да се кандидатира за втори мандат. В случай че направи това, за гласовете на ГЕРБ на изборите ще се борят трима кандидати - Димитров, Дани Каназирева (която, по всичко изглежда, също се гласи за кандидатиране) и евентуален друг номиниран от самата партия.