ГЕРБ сваля ДДС за заведенията, но няма да вдигне масовите осигуровки за сектора

Поредната отстъпка на управляващите е, че минималният осигурителен праг за неквалифицираните работници ще остане 610 лв. вместо уж ангажиментът за 800 лв.

Премиерът "подари" по-нисък данък в замяна на изсветляване. Сега втората половина от условието изчезва
Премиерът "подари" по-нисък данък в замяна на изсветляване. Сега втората половина от условието изчезва
Премиерът "подари" по-нисък данък в замяна на изсветляване. Сега втората половина от условието изчезва    ©  Надежда Чипева
Премиерът "подари" по-нисък данък в замяна на изсветляване. Сега втората половина от условието изчезва    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки уверенията на властта, че по-ниският ДДС за ресторанти и заведения ще бъде приет само при условие за по-високи заплати и осигуровки в сектора, това явно няма да се случи. Депутати от ГЕРБ са внесли предложения за промени между първо и второ четене на поправките в Закона за ДДС, с които на практика се дава възможност работодателите от сектор хотели и ресторанти да продължат да осигуряват служителите си на минимална работна заплата, т.е. на 610 лв., става ясно от публикуваните проекти на сайта на парламента.

В приетите на първо четене текстове за наетите (без мениджъри и специалисти) в икономическа дейност "Ресторатньорство, хотелиерство и туроператорска дейност" беше определен минимален осигурителен праг от 800 лв. В момента този праг според Закона за държавното обществено осигуряване е 610 лв. Сега депутатите предлагат тази икономическа дейност да се раздели на две, като за работещите в туроператори да останат старите по-ниски прагове, а за ресторанти и хотели праговете да са по-високи с изключение на "Професии, неизискващи специална квалификация". За този вид служители минималната заплата остава 610 лв. Такъв персонал например са хигиенистките в заведенията, но рискът е голяма част от останалите служители също да попаднат в тази графа и да продължат да се осигуряват както досега.

Предложението е без мотиви. В него са направени и няколко технически поправки като например ясно е написано, че продажбата на бира, вино и алкохолни напитки продължава да се облага с 20% ДДС, както и че освен на книги, с 9% ДДС ще се облагат и доставките на учебници и учебни помагала.

А когато премиерът Бойко Борисов обеща на ресторантьорите по-ниско ДДС, аргументът, изтъкнат от социалния министър Деница Сачева беше точно, че в замяна секторът ще се изсветли и ще внася повече осигуровки. Сега ангажиментът се изпарява с опцията за минималната заплата. Делян Пеевски, Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ от ДПС са прецизирали предложението си за 9% ДДС върху детски пюрета и памперси, а от БСП отново са внесли идеята си за намален косвен данък за лекарства и основни храни. При гласуването на проектите на първо четене в бюджетна комисия ДПС гласуваха "за" предложението на ГЕРБ за 9% ДДС за книги и заведения, срещу обещанието при второ четене на поправките от ГЕРБ да подкрепят текстовете на Цонев и Пеевски.

Ваучерите за почивки на работещите на първа линия ще важат и за частни хотели

От внесените поправки между двете четения на закона за ДДС се вижда и че ГЕРБ са променили първоначалната си позиция за ваучерите за почивки, които ще бъдат давани на работещите на първа линия в битката с коронавируса. В проект на депутати от партията, начело с председателя на парламентарната група Даниела Дариткова, се посочва, че въпросните ваучери, които ще бъдат за почивка от 7 дни, ще се ползват еднократно в места за настаняване "като с предимство са обекти", които са собственост на НОИ и различни държавни институции.

В първоначалния вариант на текстовете беше заложено те да могат да бъдат ползвани само в такива обекти- идея, срещу която се противопостави лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който още при първото гласуване предложи ведомствените станции да имат предимство, но не и да са единственият вариант. Сумата на ваучера остава 210 лв., като ще може да се ползва до ноември 2021 г., е записано във внесените поправки от ГЕРБ. За ваучерите има и втори законопроект между двете четения - на Валери Симеонов и още трима депутати от "Обединени патриоти". Той е сходен с текста на ГЕРБ за предимството на държавните бази с допълнението, че "освен в изброените обекти помощта се ползва и в други категоризирани и регистрирани места за настаняване". Ваучери за почивка се очаква да получат около 70 хил. служители на различни структури, работили на първа линия в борба с пандемията от коронавирус, сред които медици, полицаи, служители на армията, ТОЛ управлението, социалните служби, РЗИ и други. Така, ако всички се възползват от помощта, бюджетната субсидия би достигнала 14.7 млн. лв.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 5

    И след година, като трябва да се вдигне ДДС-то за ресторантите, те ще вдигнат протест и ще си остане завинаги.

    Нередност?
  • 2
    mto avatar :-|
    mto
    • + 3

    ГЕРБ си играят на управление на държава, накрая сметката ще я платим ние данъкоплатците. Защото, Той виждал, че било грешно решение, но можел да поеме политическата отговорност...

    Нередност?
  • 3
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • + 1

    Помиярски истории...

    Нередност?
Нов коментар