🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По идея на Пеевски ДДС върху детските пюрета и памперси също пада на 9%

Заведенията се обявиха за "прецакани", тъй като намалената ставка няма да важи за продажбите им на бира и вино

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира, че доброто намерение с 9% ДДС върху пюрета и памперси да се помогне на семействата с малки деца няма да се състои, защото цените на тези продукти няма да паднат.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира, че доброто намерение с 9% ДДС върху пюрета и памперси да се помогне на семействата с малки деца няма да се състои, защото цените на тези продукти няма да паднат.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира, че доброто намерение с 9% ДДС върху пюрета и памперси да се помогне на семействата с малки деца няма да се състои, защото цените на тези продукти няма да паднат.    ©  Надежда Чипева
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира, че доброто намерение с 9% ДДС върху пюрета и памперси да се помогне на семействата с малки деца няма да се състои, защото цените на тези продукти няма да паднат.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

След кратка дискусия около вкусовите качества на детските пюрета и дали те стават за консумация и от възрастни, депутатите приеха предложението на Делян Пеевски и Йордан Цонев от ДПС тези храни, както и памперсите да се облагат с 9% ДДС от първи юли. Това стана на заседание на бюджетната комисия в парламента, която прие на второ четене и вече обещаните от премиера Бойко Борисов по-ниски ставки за заведенията и книгите. По време на гласуването председателят на комисията Менда Стоянова обяви, че ще се въздържи да гласува, защото тя е принципно против диференцираните ставки, но подкани обърканите си колеги от ГЕРБ да подкрепят предложението и на ДПС. То срещна и одобрението на БСП. Стоянова заяви още, че според нея доброто намерение да се помогне на семействата с малки деца през по-ниската ставка няма да се състои, защото цената на тези артикули няма да се понижи.

Ако преференциалният ДДС за детски стоки, заведения и книги мине и в зала, а засега няма индикации това да не се случи, депутатите ще отворят широко вратата наддаването за по-ниска ставка върху други стоки и услуги да продължи и през есента, когато властта вече ще е влязла в предизборен режим. А това на практика ще отвори дебата за промяна на данъчния модел в страната и вероятно ще доведе до премахване (разбирай, вдигане) на т.нар. плосък данък, с който се облагат печалбите на фирмите и доходите на хората.

Собствениците на заведения са недоволни

От обхвата на доставките с преференциален ДДС се изключват продажбите в заведенията на спиртни напитки, вино и бира. Това предизвика недоволството на представители на бранша, които заявиха, че уговорката им с премиера е била с 20% ДДС да се облагат само високоалкохолните напитки, а бирата и виното също да са с 9% ставка. Според тях така собствениците на клубове и на питейни заведения са "прецакани" и тази антикризисна мярка на практика за тях няма да важи, а в същото време ще се вдигнат сумите, върху които трябва да осигуряват служителите си.

Спор и за осигурителните прагове

Другият спор в комисията беше около предложението на депутати от ГЕРБ за професии, които не изискват квалификация осигурителният праг да остане 610 лв., а да не се вдига на 800 лв. Според представители на синдикатите и на депутати от "Воля" обаче рискът е да се злоупотреби с това изключение. В него попадат професии като пиколо, хигиенистка, камериерка, помощник в кухня и мияч в кухня, но и готвач в заведение за бързо хранене. Понижението обаче беше подкрепено от депутатите с аргумент, че няма как в професии, в които не се изисква никаква квалификация, да се изисква заплатата да е като на хората с квалификация

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 2

    Вместо в затвора, Пеевски дава мило и драго на народа...

    Нередност?
  • 2
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 1
    • + 4

    Добро решение, човек трябва да може да оцени доброто решение, все тая кой го е внесъл.
    А това с 9% ддс за водките в дискотеките - така ли бранша предлага да борим кризата? И смимтеж, че трябва да се увеличи осигуровката, леле ужас, добре дошли в нормалноя свят, където хората де осигуряваме върху реална работна заплата.

    Нередност?
  • 3
    ujx1515613332547589 avatar :-|
    Deyan Chilov
    • + 1

    PR-ите му не спят. Знаят как да слагат ореоли.

    Нередност?
  • 4
    ruc34650917 avatar :-|
    ruc34650917
    • + 3

    Тежък популизъм, облагодетелстващ единствено търговците. Цените ако паднат ще е символично, но търговците ще се налапат с огромни надценки, това е сигурно.
    Ако искат да подпомогнат семействата с малки деца, има по-разумни и директни начини, например чрез възстановяване на част от платените преки данъци - може и под формата на ваучери за детски храни, дрехи, учебници, помагала и пр. С преминаване към подобен модел ще допринесат и за изсветляване на трудовия пазар и прекъсване на порочните практики у некои маргинални групи да раждат заради помощи и да записват майките фиктивно като "самотни".

    Нередност?
Нов коментар