🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК очаква спад от 7.1% на българската икономика през тази година

Инвестиционната активност в страната ще започне да нараства през 2021 г. според лятната прогноза на Брюксел

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бързото икономическо възстановяване от корона кризата в България и Европа изглежда все по-далеч. Европейската комисия ревизира надолу оценката си за растежа на БВП в България през 2021 г. - от 6% преди два месеца, когато беше публикувана пролетната макроикономическа прогноза, до 5.3% в лятната. Същевременно негативните нагласи за тази година остават почти без промяна - сега Брюксел залага на 7.1% спад на БВП през 2020 г. при 7.2% в предходната прогноза.

Липсата на промяна в оценката за тази година обаче може да се приеме и за относително добра новина предвид общата тенденция в ЕС - сега комисията понижава очакваният икономически ръст за еврозоната до -8.7%. За сравнение, през май очакваният спад беше за -7.7%. За ЕС като цяло ревизията е от -7.4% до -8.3% сега.

Перспективите в България

Замразяването на икономическата активност през последните месеци в България и ЕС е причината за негативните нагласи на комисията. "Частното потребление пада в резултат на ограничителните мерки, докато понижението на приходите, по-ниското използване на производствени мощности и високата несигурност потискат инвестициите", посочват от Брюксел за България.

Европа преминава през аналогични тенденции, което означава, че външното търсене за български стоки и услуги също остава на ниски нива - износът намалява, а ограниченията за пътувания тежат на сектор услуги.

Очакванията на ЕК са, че потреблението в България ще започне да се възстановява през втората половина на годината след като бяха премахнати почти всички ограничителни мерки в страната. Несигурността обаче остава висока, което се отразява негативно на инвестиционните планове на бизнеса - според Брюксел инвестициите в страната могат да започнат да се възстановяват и да отчитат положителен ръст чак през 2021 г.

Изменението на потребителските цени остава положително - ЕК залага на инфлация от 1% по европейската методология за 2020 и 2021 г. От една страна, причина за слабият ръст са ниските цени в енергетиката, включително спадът на международните цени на петрола. От друга, слабият летен туристически сезон и по-ниските ставки по ДДС за ресторанти и заведения ще дърпат надолу увеличението на цените в услугите.