🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Reuters: България и Хърватия имат подкрепа за ERM II

Днес и утре предстоят финални обсъждания в Брюксел и Франкфурт, а официално одобрение може да има още през уикенда

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като миналата седмица България изпълни и "последното препятствие" с капитализирането на ПИБ, държавата заедно с Хърватия чака финално одобрение за валутния механизъм ERM II. Днес предстои заседание на Еврогрупата с участието на ЕЦБ, която трябва да прецени дали е готова да влезе в "тясно сътрудничество" централните банки на двете балкански страни. Утре дистанционно ще заседават и финансовите министри на ЕС.

Според източници на Reuters обаче подкрепата вече е принципно получена (такава трябва да дадат ЕЦБ и всички държави в еврозоната плюс Дания), като остават за изглаждане само някои технически детайли. Одобрението на България и Хърватия може да е факт още през уикенда. Днес в Twitter и президента на Европейската народна партия (в чието семейство е ГЕРБ) Доналд Туск съобщи за разговор с Бойко Борисов и изрази подкрепа за присъединяването им без забавяне.

Според източници на "Капитал" все пак пейзажът не е напълно безоблачен - в последните дни е имало устно изказани притеснения от високопоставени политици в някои от държавите, които трябва да дадат зелена светлина, породени от корупционните скандали в България от последните седмици.

Дългият път

България започна формално одисеята си по пътя към ERM II и банковия съюз преди две години, като първоначалната цел беше членството в двата механизма да бъде факт в средата на 2019 г. Правителството пое редица ангажименти за реформи, които в голямата си част бяха приети за изпълнени още през миналата година, но същественото забавяне дойде най-вече от констатираните от ЕЦБ слабости при проверката и в шест български банки, и по-точно от нуждата да се набере капитал от ПИБ и Инвестбанк.

В един момент в началото на 2020 г. - още преди разгръщането на корона кризата министър-председателят Бойко Борисов временно даде заден и замрази усилията на държавата за влизане в ERM II и банковия съюз. През април обаче премиерското мнение отново се промени и въпреки че страната вече изоставаше от графика, сроковете бяха разтеглени, така че да може да се проведе увеличението на капитала на публичната ПИБ. Поради слабия интерес и високата цена на новите акции 70% от емисията бяха записани от държавната ББР, което беше оправдано именно с по-голямата политическа и икономическа цел.

Същевременно Хърватия, която стартира процедурата година по-късно от България, изпълни ангажиментите си, а проверката на ЕЦБ не откри капиталов недостиг в нито една от изследваните пет банки. Така реално двете държави бяха пакетирани с очакване решението да се вземе през юли.

Ключовите дати

Формално влизането на България и Хърватия зависи от две отделни процедури, които са синхронизирани заради изрично разписаните намерения на двете държави да влязат едновременно в банковия съюз и в ERM II. За първото преценката е само на ЕЦБ, докато за второто е нужно одобрение от финансовите министри и гуверньорите на всички членки на еврозоната и ERM II (където в момента е единствено Дания).

Обсъжданията за това се провеждат днес и утре. При получено "ок", формално ще бъдат подадени документи в петък, а официалното решение ще бъде оповестено през уикенда, когато не се търгува на финансовите пазари.

Членството в ERM II не води до чувствителни директни промени, особено за страна във валутен борд като България, която ще запази фиксирания си курс на лева. Едно от нещата, предизвикали кратка буря от притеснения е, че формално при стрес върху валутата може да се поиска промяна на курса, заради което и парламентът даде мандат на финансовия министър и управителя на БНБ да преговорят само за настоящите 1.95583 лева за 1 евро. Престой от минимум две години в ERM II е задължително условие за приемане на еврото.

Ефектите от членството на БНБ в банковия съюз също няма да се усещат пряко от гражданите и бизнеса. Трите най-големи банки в страната плюс други, които ЕЦБ пожелае, ще минат на директен надзор от Франкфурт в съвместен екип с БНБ. Решенията на ЕЦБ по отношение на български банки, включително и за отнемане на лиценз, стават задължителни, като опцията да не ги изпълни БНБ е да излезе от тясното сътрудничество. На този етап няма и съществени финансови ангажименти, които се очакват от България - част от акумулираните средства във Фонда за реструктуриране на банки ще бъдат прехвърлени към общоевропейския (Single Resolution Fund).

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    bba30550215 avatar :-|
    bba30550215
    • + 2

    Само наще! Еврото е наше.

    Нередност?
  • 5
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 3

    Хубава новина.

    Нередност?
  • 6
    soren avatar :-?
    soren

    Този оптимизъм не се връзва с Доклада на ЕЦБ за конвергенцията, който доклад ще бъде обсъден от финансовите министри.

    Разделът за България завършва със следното резюме: "Българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на централната банка, за забрана за парично финансиране и за правна интеграция в Евросистемата. България е държава – членка на ЕС с дерогация, и следователно трябва да спазва всички изисквания за привеждане на законодателството си в съответствие съгласно член 131 от Договора."

    https://www.ecb.europa.eu/pub/convergence/html/ecb.cr202006 ~9fefc8d4c0.bg.html#toc39

    Нередност?
Нов коментар