🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уникредит Булбанк: Мерките на правителството няма да предотвратят спад на доходите

Членството в ERM II и липсата на големи дисбаланси ще бъдат основните стабилизиращи фактори, считат експерти на банката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фискалната програма на правителството няма да предотврати сериозен спад в доходите

на домакинствата и най-дълбоката рецесия за България от 1997 г., счита икономическият отдел на Уникредит Булбанк. Макар че мерките в подкрепа на заетостта ограничават значителни загуби на работни места, бенефициентите получават малка част от предходния си доход. "Това, което допълнително влошава нещата, е, че сред най-засегнатите сектори са някои от тези с най-голям дял на сивата икономика", пишат експертите на банката.

В последната макроикономическа прогноза на Уникредит Булбанк очакваният спад на БВП за тази година е ревизиран леко нагоре - от -7.8% през април до -7.2%. Основната причина за това е очакването България да стане част от ERM II и банковия съюз в следващите месеци. Според основния сценарий на банката България приема еврото на 1 януари 2023 г.

Прогнозата на банката

Уникредит залага на спад на БВП от 7.2% тази година и бързо възстановяване с темп от 6.7% през 2021 г. Всъщност в основния сценарий на банката процесът се очаква да започне още през втората половина на тази година. Сметките са при условие, че бъде избегната втора вълна на пандемията.

Големият двигател са публичните инвестиции, като от Уникредит подчертават плановете за строителство на магистрала "Хемус" и всички строителни дейности, предвидени в инвестиционния план на правителството за 2020 г. "Все пак голямата разлика ще дойде от плана ''Следващо поколение" на ЕС, по който България предстои да получи значителни средства", пишат от банката.

В плюс е и продължаващият поток от нови кредити към реалната икономика, инвестициите в жилищно строителство. Вложенията в машини и оборудване обаче ще имат нужда от минимум три години, за да достигнат нивото на активност от преди кризата, считат експертите.

Фискалните мерки на правителството

"Вече е ясно, че пандемията ще продължи по-дълго, отколкото смятахме, когато фискалните мерки бяха първоначално разгърнати преди няколко месеца", отбелязват от Уникредит и допълват, че очакват мерките да бъдат удължени и до 2021 г. Изчисленията им показват, че могат да бъдат спасени до 240 хил. работни места, ако мерките за фискална подкрепа бъдат приложени изцяло и без голямо забавяне.

Въпреки това може да се очаква значителен спад на доходите на домакинствата в страната. Причината е, че помощта по схемата зависи от размера на социалните осигуровки, плащани преди пандемията. Така в туризма например, където заплатите на работещите се декларират на нивото на минималната заплата, а реалното възнаграждение е по-високо, схемата рядко успява да компенсира повече от една трета от изгубения доход, отбелязват от банката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    julius_caesar avatar :-?
    julius_caesar
    • + 1

    Трупането на дисбаланси тепърва започва:
    1. Бюджетен дефицит;
    2. Дефицит по тек. и кап. с/ка;
    Така че към края на 2-год. период да не се окаже, че вече не изпълняваме критериите?
    Този 1.ян.2023 год. бая оптимистичен ми се вижда.

    Нередност?
Нов коментар