Безработицата нараства за втора поредна седмица

Броят на освободените работни позиции от началото на кризата достига 200 хил. към 2 август, а назначенията са 109 хил.

Към края на юни общият брой на регистрираните в бюрата по труда безработни нараства до 273.4 хил. души, което се равнява на безработица 8.3%
Към края на юни общият брой на регистрираните в бюрата по труда безработни нараства до 273.4 хил. души, което се равнява на безработица 8.3%
Към края на юни общият брой на регистрираните в бюрата по труда безработни нараства до 273.4 хил. души, което се равнява на безработица 8.3%    ©  Цветелина Белутова
Към края на юни общият брой на регистрираните в бюрата по труда безработни нараства до 273.4 хил. души, което се равнява на безработица 8.3%    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Броят на новорегистрираните безработни в страната превишава този на новонаетите за втора поредна седмица. От 27 юли до 2 август освободените позиции в България са 5119, а хората, намерили работа, наброяват 4041, което означава, че нетно безработицата нараства с почти 1078 души при увеличение от 643 седмица по-рано. Това показва седмичната статистика за пазара на труда на НСИ и Агенцията по заетостта.

Статистическият институт публикува данните от 3 февруари насам. От началото на извънредното положение (средата на март) до 2 август сметката показва, че броят на хората, регистрирали се като загубили работа, достига 200 хил. души. Това е с 90.7 хил. повече в сравнение с тези, които са намерили такава през същия период.

Пазарът на труд през седмицата

От 3 февруари насам близо 235 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда като безработни, а 137 хил. са тези, които са започнали работа през същия период. Това се равнява на нетноо увеличение на безработицата с 97.7 хил. души в шестте месеца между 3 февруари и 2 август.

Последната седмица не носи добри новини. Макар че броят на новорегистрираните безработни намалява с 665 до 5119, понижение е видимо и по линия на новонаетите - от 5141 през седмицата 20 - 26 юли до малко над 4 хил. към 2 август.

Очаквано към края на юни и началото на юли черноморските области - Варна, Бургас и Добрич, отчетоха ръст на новонаетите в резултат на възстановяване на активността по летния туристически сезон. Този стимул обаче, изглежда, се е изчерпал и броят на новонаетите намалява за трета поредна седмица. Спад на запълнените позиции на седмична база е видим почти във всички области в страната с изключение на Монтана и Смолян.

От друга страна, понижение е видимо и по отношение на броя новорегистрирани безработни в 22 области. През периода 27 юли - 2 август най-много те са в столицата, следвана от Пловдив, Благоевград и Стара Загора, а най-малко - в Габрово, Смолян и Силистра.

Като цяло понижение на общата безработица през миналата седмица отчитат малко области - като Смолян, където новонаетите превишават броя освободени позиции с 82; столицата с 65, Варна и Добрич (съответно 38 и 28) и Силистра с 11. Във всички останали български региони новите безработни превишават броя на постъпилите на работа. Към момента няма област, която да е възстановила напълно изгубените от началото на карантината работни позиции.

Прогнозите на правителството са в края на годината безработицата в страната да достигне 6.5-7%. Европейската комисия пък залага на 7% безработица в страната към края на 2020 г. И двете оценки към момента изглеждат оптимистични. По данни на Агенцията по заетостта към края на юни общият брой на регистрираните в бюрата по труда безработни в България нараства до 273.4 хил. души, което се равнява на безработица от 8.3%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Живеем при неправилна емисия пари.

    Обществеността говори за последици, ала пренебрегва фаталната грешка на централната банка.

    При това поведение не може да се постигне полезно решение за устойчиво развитие.

    Правителството избира от две възможности:

    Първа: При запазване на неправилна емисия пари е с увеличени щети. Хората са със съдба на жертви на грешката на централната банка.

    Втора: За устойчиво спасение от щети е необходимо:
    1. Обществено разобличаване на неправилна емисия пари.
    2. Прилагане на правилна емисия пари.

    Нередност?
Нов коментар