🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-ниският ДДС за вино, бира и спортни зали най-сетне влезе в сила

През последните 10 дни фирми от двата сектора масово използваха 9% ставка неправомерно, но НАП тихо не забеляза нарушителите

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

От вторник официално влиза в сила понижената ДДС ставка за туроператори, вино и бира, фитнеси - от 20% на 9%. В закона изменението трябваше да влезе в сила на 1 август, а валидността изтича в края на 2021 г. На практика обаче текстовете не бяха в сила, защото до днес не бяха обнародвани в Държавен вестник. Това не попречи на заведенията масово да заложат по-ниската ставка от 1 август, макар че това досега беше незаконосъобразно.

От изказвания на представители от бранша става ясно, че те не очакват санкции, а и такива не изглежда да предстоят, съдейки по липсата на официална реакция от страна на Националната агенция за приходите или Министерството на финансите.

Новите ДДС правила

Според последната порция промени в правилата за ДДС ставката от 9% е приложима за туристическите агенции, доставката на услуги за използване на спортни съоръжения, случайния превоз, виното и бирата в заведенията от момента на обнародването им - 11 август, до 31 декември 2021 г. Формално идеята е по този начин да се подпомогнат сектори, пострадали от корона кризата. На практика текстовете се родиха под натиска на туристическия и ресторантьорския бизнес, които обявиха готовност да протестират, ако държавата не им помогне.

Предложенията за преференциална ставка по ДДС за тези бизнеси бяха разгледани експресно. Текстовете бяха внесени между първо и второ четене в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. Така нямаше обществено обсъждане, а гласуването в парламента отне едва няколко минути. Промените трябваше да влязат в сила от 1 август (събота) след обнародване в извънредно издание на Държавен вестник.

В първата порция облагодетелствани сектори с по-нисък ДДС бяха заведенията за хранене, книгите и детските пюрета. Цените към крайни клиенти не бяха намалени.

Последствия


Още при разглеждане на предложенията в бюджетната комисия председателят Менда Стоянова заяви, че намаляването на ставката за туроператорските услуги е нарушение на евродирективи, за което България ще има неприятности. Текстовете бяха приети и без оценка с колко ще бъдат ощетени приходите в бюджета до края на годината. Също така още при първата порция ДДС отстъпки предупрежденията бяха, че ако веднъж се направи изключение за даден сектор, всички останали също ще представят своите искания. Сега автобусните превозвачи също настояват за по-ниска ставка заради корона кризата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chg16538350 avatar :-(
    chg16538350
    • + 2

    Промените са в сила със задна дата от 1.8.2020. Вижте по-добре публикуваното в ДВ.

    Нередност?
Нов коментар