🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възстановяването на промишленото производство се забавя през юли

Търговията на дребно продължава да отчита двуцифрени спадове спрямо миналата година, показват данните на НСИ

   ©  Надежда Чипева

Промишленото производство през юли продължава да се възстановява, макар и с по-бавен темп, но търговията на дребно все още е далеч от нивата, преди да бъде въведено извънредното положение заради корона кризата. Това показват данните за индексите на промишлеността, строителството и търговията на НСИ.

Промишленото производство нараства с 2.3% на месечна база, но на годишна индексът е с 6% по-нисък. Данните от днес са в синхрон с тези за страните от еврозоната, където през юли също има забавяне на темпа на възстановяване.

Макар и да има минимално повишение на месечна база (с 0.1%), индексът на оборота в търговията на дребно продължава да отчита огромен спад спрямо миналата година, като за юли минусът е цели 17.5%.

Възстановяването се забавя

Ударното възстановяване, което се наблюдаваше през юни, през юли вече забавя темп. В промишлеността и трите големи подсектора бяха с положителен ръст на месечна база през шестия месец на годината, но през юли на плюс е единствено преработващата промишленост (с 3.6%). В добивната промишленост спадът е по-сериозен, отколкото беше през най-тежките месеци от пандемията - цели 9.3%. При производството на енергия и газ спадът е с минималните 0.1%.

Търговията на дребно продължава да страда

При индексът на търговията на дребно най-зле представящ се подсектор продължава да бъде "Търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки", чийто оборот спадаше на месечна база и преди началото на пандемията. През юли спадът му е с 3.4%, което обаче е леко подобрение спрямо предходния месец. Търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия също е надолу. Най-добри са показателите при продажбите на дребно с кожени изделия, обувки, текстил и облекло - ръст от 4.6% спрямо юни.

Ако има печеливш от корона кризата, това е онлайн търговията. Данните на НСИ отчитат 22% ръст спрямо юли 2019 г.

Спад в строителството

В строителството има лек спад от 0.4% в сравнение с предходните два месеца, а на годишна база минусът е 3.9%. Ръстът на строителната продукция намалява и в двата подсектора. В сградното строителство изменението на индекса е негативно (-1.1%), въпреки че през май и юни беше положително, при това с над 5%. Гражданското строителство (магистрали, пътища и т.н.) пък расте по-бавно спрямо юни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар