🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Данъчните идеи на КНСБ: необлагаем минимум, 15% данък общ доход, данък печалба и ДДС

Ако има консенус между политици, синдикати и работодатели, то той е в посока по-високи имуществени данъци

Икономистът Любослав Костов (ляво) и президентът на КНСБ Пламен Димистров.
Икономистът Любослав Костов (ляво) и президентът на КНСБ Пламен Димистров.
Икономистът Любослав Костов (ляво) и президентът на КНСБ Пламен Димистров.    ©  Георги Кожухаров
Икономистът Любослав Костов (ляво) и президентът на КНСБ Пламен Димистров.    ©  Георги Кожухаров

Увеличение на данък печалба и данъка върху доходите на физически лица от 10% на 15%, понижение на общата ставка по ДДС до 15%. Това са новите елементи в тазгодишното предложение на КНСБ за промени в данъчната система с които на практика се даде старт на новия стар дебат трябва ли и как да се промени облагането в България както и дали сега съществуващият модел е справедлив.

Идеите на синдиката допълват миналогодишните, от които най-едрата е за въвеждане на необлагаем минимум. Те идват в пакет с елементи на семейно подоходно облагане, еднократен данък "богатство", данък върху финансовите транзакции и 10% данък дивидент (при 5% в момента). Според синдиката така ще се понижи увеличаващото се подоходно неравенство в страната, потреблението ще нарасне, а данъчната система ще стане по-справедлива. Нетният ефект за бюджета според сметките на КНСБ е едва минус 600 млн. лв.

"Много е важно да има комплексен подход към данъчната система", коментира предложенията председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Тя допълни, че дебатът, започнат от КНСБ, може да се надгради с визия за имуществените данъци, особено ако се говори за по-справедлива данъчна система. Подобни съображения изразиха също присъстващи на форума представители на работодателски организации, на БСП и на академичната общност. Т.е. - ако трябва да обобщим посоката на разискванията в парламента на промените в данъчните закони за следващата година - фокусът ще е по-скоро върху повишаване на имуществени данъци. Резки движения от страна на управляващите, особено предвид приближаващите избори и протестите, едва ли ще има. А ако се тръгне в подобна посока (например ВМРО поиска увеличение на ниските пенсии, за което ще са нужни още средства в бюджета), рискът е да се залитне в популизъм или лобизъм.

Сметките на синдиката

Изчисленията на КНСБ са, че при въвеждане на необлагаем минимум, който е да е на нивото на минималната работна заплата (650 лв. догодина), и повишаване на ставката на данък общ доход ще се увеличи данъчната тежест за хората с месечен доход от над 2500 лв. Това обаче реално са представителите на т. нар. средна класа в страната. Синдикатът отново предлага и увеличение на максималния осигурителен праг (3000 лв. в момента) до достигане на нива от 10 пъти мининималната работна заплата в страната.

"Хората с високи доходи не са ангажирани по същия начин със социалната система, както хората с ниски доходи", счита икономистът на КНСБ Любослав Костов.

Увеличение има и за бизнеса - корпоративният данък нараства от 10% на 15%. "Това е основната промяна, за която говорим - ще разтоварим физическите лица и ще натоварим юридическите лица със съответните облагания", казва Димитров. Според него увеличението на данъка няма да има значим ефект върху намеренията на потенциални инвеститори, тъй като ниският данък сам по себе си не е довел "кой знае какви нови инвеститори" през последните години. Решението дали дадена компания да инвестира в някоя държава обаче е комплексно и освен данъчните ставки (които в бизнес анкетите на различни бизнес камари винаги се посочват като плюс за страната) се гледат и много други показатели на бизнес средата, включително и състоянието на съдебната система. Изчисленията на КНСБ показват, че така приходите от корпоративен данък нарастват от с 1.5 млрд. лв.

Същевременно се предлага и понижение на ДДС ставката от 20% на 15%. От синдиката очакват намалението да доведе до по-ниски цени на стоки и услуги, което пък да повиши потреблението с 300-400 млн. лв. за годината. Това не се случи с приемането на диференцирана ставка за заведенията, но от КНСБ считат, че спад на общата ставка ще понижи цените по цялата верига на прозиводство. Не е ясно как тази мярка ще спомогне за преодоляване на неравенствата или сивата икономика, тъй като ефектът, ако има такъв, ще е еднократен, след което цените отново ще растат.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров държи да уточни, че предложенията на синдиката не представляват увеличение на данъците, а преразпределение.

Сега ли е моментът

Дебатът за промяна на сега съществуващата данъчна система според някои анализатори е резонен. Въпросът е дали проблеми като недофинансирани публични системи и ниски доходи могат да се решат с въвеждането на нови данъци и/или преразпределение на данъчната тежест. Както и дали сега е подходящият момент, предвид политическата криза и очакванията за икономически спад. Много по-резонно е подобен дебат да води следващото редовно избрано правителство в страната.

"Мисля, че е правилно тази дискусия да се започне в края на един мандат, за да може всяка една партия, която ще се яви на избори, да каже своето становище и визия за данъчната политика", казва Менда Стоянова.

Предложенията на Министерството на финансите за промени в данъчните закони за следващата година засега не предвиждат резки движения. Но това не означава, че в парламента текстовете няма да обраснат с куп идеи за изменения. А предвид крехкото мнозинство на ГЕРБ, моментът е идеален за извиване на ръце с всякакви лобистки (справка - намаления ДДС за заведения) и популистки промени в стил да накежем богатите, за да има за бедните. Без внимателен анализ какво точно се цели с промяната на една или друга ставка, колко ще струва на бюджета и как това ще повлияе на икономиката, се рискува да се отреже клонът, на който стоим.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 1
    • + 15

    Идиоти ! Тоя Димитров трябва да бъде публично линчуван , няма такъв бездарен некадърник ! Може би протеста трябва да се премести пред централата на КНСБ ! И кой представлява КНСБ колко от работещите са членове на КНСБ , само държавната им хранилка , ТЕЦ-овете , НКЖИ , БДЖ и всички те се източват и съсипват с години под мълчаливия поглед на псевдо-синдикаите ни ! Каква час от примерно ИТ сектора са членове на КНСБ ??? Данъчната ни система работи добре и цифрите го показват , а българските синдикати са нищо повече от пиявици вегетиращи на чужд гръб !

    Нередност?
  • 2
    mironikon avatar :-|
    mironikon

    Сметката е проста - вземаш примерно 1000 лв. след осигуровки - данък - 100 лв. Останалите 900 ги харчиш всички, в общия случай основно за стоки, облагаеми със основната ДДС ставка - 20 % - или за тези 900 лв., си платил 150 лв. данък отгоре. При новото предложение - с 1000 лв. заплата плащаш 35-50 лв. данък общ доход (заради необлагаемия минимум, който не е ясно как ще се прилага - 650 върху сумата след осигуровки или преди) и 110,87 ДДС... Сега - 250 лв. за държавата, после - 150-170 лв. (много грубо). Е, ефекта на липсата на промяна в пазарните цени (надали някой ще свали цените след спад в ДДС), на отказа от увеличения на заплати под претекст, че са вдигнати данъците и дружеството няма пари за увеличение, стимула да укриваш доходи, защото иначе плащаш (осигуровки) за услуги, които по правило не винаги ползваш, стимула да се укриват данъци и болшевисткото "еднократен данък богатство" няма да ги коментираме... Минимален осигурителен праг - 10 пъти минималната заплата - той Димитров, да не мисли, че хората масово имат неговите доходи :(

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 9

    Малко просташко си пада, ама къде бяха синдикатите при фалита на Булгартабак, ако не броим "синдикалния протест" пред редакцията на "Капитал" и "Дневник"? Какво направиха, когато 56 милиона отпътуваха от ТЕЦ Марица-Изток 2 към ТЕЦ Варна на Ахмед Доган? При положение, че са част от статуквото и не могат да си вършат изконната синдикална функция, сега какво ни баламосват с данъчна система?

    Нередност?
  • 4
    habet_sibi avatar :-|
    Question Mark
    • + 1

    2500 лв. в България не са средна класа.

    Нередност?
  • 6
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 7

    Дебатът трябва да бъде как хората да имат по-високи доходи, чрез които да плащат по-големи данъци. Всичко друго е в болшевишко мислене което обикновено прикрива лични интереси. И спрете да се опитвате да си вдигнете рейтинга на гърба на бизнеса. Наред с българските тарикати, тук има много чуждестранни компании, които може да си тръгнат заради подобни простотии.

    Нередност?
  • 7
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 5

    Пълен кошмар и идиотщина, популизъм, комунизъм и глупащина от страна на т.нар. синдикати, които имат ли акъл въобще? Общо взето бизнеса дето плаща всичко на светло ще го ударим, заедно с работещите в сектора, дето много лесно могат да си тръгнат и тогава кой ще ви плаща пенсиите на бивши милиционери и всякаква паплач от народни предатели? А бизнеса дето и сега крие данъци ще продължи да ги крие и ще му е даже по-лесно. Много ли искате да ударите хората с що-горе прилични доходи? Само да не останете без тях...

    Нередност?
  • 8
    faw1574766946630370 avatar :-@
    Diyan Dimov
    • + 1

    Тези искат да сме еднакво бедни!

    Нередност?
  • 9
    alexpp avatar :-|
    alexpp
    • + 1

    ... и добре дошла Сива икономика, а беше ни приятно Инвеститори ...

    Нередност?
  • 10
    sfasaf avatar :-@
    sfasaf

    Синдикат призовава за по-високи данъци и намаляване на доходите.

    Само в България!

    Нередност?
Нов коментар