🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БРАИТ: новият бизнес глас, който правителството може да чува

Обединение на технологични компании е подало документи за работодателска организация и до декември ще е ясно влиза ли в тристранката

Иван Михайлов, Visteon    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управляващите вече директно ще чуват исканията и мнението и на най-технологичния бизнес в страната. Това ще е възможно след като в Националния съвет за тристранно сътрудничество, който обединява правителството, работодателите и синдикатите влезе новата шеста работодателска организация. Българската работодателска асоциация "Иновативни технологии" - БРАИТ, вече е подала документи да бъде призната за национално представителна организация на бизнеса. В новото обединение различното е, че участват големи технологични компании - IT, от автосектора и т.н., които най-общо ще изразяват нуждите на бизнеса от 21-ви век. И едва ли ще са склонни да подкрепят правителството на всяка цена, както от години прави КРИБ. В ерата на Кирил Домусчиев създаденото преди 20 години обединение на местни и чужди инвеститори постепенно се превърна в организация в услуга на управляващите.

Процедурата

В БРАИТ членуват около 1800 компании със 70 хил. служители и с годишен оборот от 8.7 млрд. лв., което представлява 8.2% от БВП на България.

Срокът за преброяването на членовете на работодателските организации изтече на 6 октомври, в момента се създава комисия в социалното министерство, в която участват всички кандидати.

Тя ще разгледа подробно документите и ще предложи на Министерския съвет да се произнесе кои организации изпълняват заложените в закона критерии до 6 декември.

Защо нова организация

Председателят на управителния съвет на БРАИТ - Иван Михайлов, който оглавява софтуерната компания "Вистеон Електроникс България", коментира пред "Капитал", че идеята за създаване на бизнес организация е от преди две години и съвпада с технократската епоха и ребрандирането на Асоциацията на бизнес клъстерите, която е преименувана в БРАИТ. "Причината да се обединим в нова организация е, че фирмите и работниците и служителите, които стоят зад нас, като бизнеси са новите поколения, високите технологии, смарт производствата и имат по-различни визии, социални нужди, темите на деня са различни и съвсем естествено за нас е важно да участваме в социалния диалог по тези теми, защото не винаги той отразява интересите ни", казва Михайлов.

Той отбелязва, че техни членове са станали много иновативни компании, които до момента не са членували в работодателски организации, други - които са се разочаровали от досегашните си представители. Има и иновативни сдружения и компании, които не са упълномощили БРАИТ да ги представлява и са останали при досегашните организации.

"Европа говори за клъстери, има много сериозен фокус върху иновациите, затова е много важна нашата организация да бъде видна и представена по правилния начин. Клъстерите са основните стълбове на нашата организация", допълва Михайлов.

В момента БРАИТ обединява компании от софтуерната, автомобилната индустрия, IT и ICT, рудодобива, възобновяемата енергетика, модерната търговия и други сфери. Някои от водещите членове на организацията са Bosch, SAP, SITEL, Sensata, Visteon, VM Ware, FESTO, YAZAKI, Adecco, Melexis, Imperia Online и др. Компаниите развиват дейност в общо 114 общини.

Какви са условията

В момента в Националния съвет за тристранно сътрудничество са представени пет работодателски и две синдикални организации. Освен в съвета, в който правителството обсъжда с бизнеса и работещите различни законопроекти и държавния бюджет, работодателите имат квоти и в надзорните съвети на НОИ и здравната каса.

Веднъж на четири години се извършва преброяване, за да се провери дали организациите отговарят на законовите условия за представителност. През тази година се извършва такова преброяване и затова повечето действащи организации събират пълномощни от членовете си от миналата година.

Условията са организацията да има най-малко 1500 членове с общо не по-малко от 50 хил. работници и служители или пък не по-малко от 100 хил. работници и служители, наети по трудов договор във всички фирми-членове на работодателската организация. Освен това организацията трябва да покрива минимум една четвърт от икономическите дейности по национален класификатор, които в момента са 85, като има не по-малко от 10 члена във всяка дейност и не по-малко от 5% осигурени по трудов договор в сектор. Освен това работодателската организация трябва да има клонове в поне една четвърт от общините.

В момента комисия в социалното министерство, в която участват представители на държавата и на всички подали документи трябва да преразгледа списъците на отделните кандидати за припокриване. Често се случва една и съща фирма да попадне в няколко списъка. За меродавно се счита участието й, ако е дала пълномощно на някоя организация.

Тук започват и дребните хитринки при преброяването. Някои от работодателите вписват всички възможни фирми в списъците си, като някои дори не подозират, че са попаднали там. Има и работодателски организации, които регистрират фирми с капитал два лева и след това упълномощават организацията да ги представлява. Разбира се, има и компании, които дават по две пълномощни на две бизнес организации да ги представляват. В такива случаи те отпадат от списъците и на двете организации.

За да попълнят списъците си с икономически дейности, част от работодателските организации регистрират с по-нисък членски внос всяка следваща фирма на свой колега и така цели икономически групи членуват с по 40-50 фирми в дадена бизнес организация.

Любопитни са и PR слоганите на бизнес организациите - КРИБ, например, се обявява за най-голямата организация на бизнеса, а АИКБ - за най-представителната, каквото и да значи това и в двата случая.

Последната национално представителна организация, която влезе в тристранния съвет преди четири години, беше Съюзът за стопанска инициатива, близък до Алексей Петров и оглавен от бившия земеделски министър на ГЕРБ и личен приятел на премиера Мирослав Найденов. Повечето бизнес организации обявиха, че документите не отговарят на законовите изисквания, но въпреки всичко организацията беше приета и започна открито да подкрепя правителството.

Част от фирмите през последните години изпитват огромни разочарования от бизнес представителите си, които не само не защитават интересите им, но и застават открито срещу тях и в услуга на правителството. Такъв пример беше поведението на КРИБ по делата срещу братя Бобокови, които са дългогодишни членове на управата на организацията, както и откритата подкрепа на организацията към всякакви правителствени решения.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • - 2
    • + 1

    Михайлов така оправи Вистеон, та изтърва половината работни места към Индия. Сега се изтипосал ортак с Плевнелиев ... Куха работа, независимо от цитираните уважавани имена в индустрията.

    Нередност?
  • 2
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 1
    • + 2

    Мисля, че в статията трябваше да има повече конкретика за БРАИТ.
    В други сайтове чета, че не отговаря на определени критерии, което прави признаването на организацията недопустимо. Асоциацията е регистрирана като сдружение с нестопанска цел, което е абсолютна пречка да бъде разглеждана като работодателска организация.
    https://www.economic.bg/bg/a/view/plevneliev-opitva-da-registrira-rabotodatelska-organizacija-bez-da-ima-pravo

    Нередност?
Нов коментар