🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ размисли и отменя спорната поправка за бързите кредити

Дебатът и критиките по държавния бюджет продължават до последно, основно за липсата на икономически мерки в него

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лобистката поправка на независимия депутат Спас Панчев, която отвори вратичка за скъпи бързи заеми, беше отменена само седмица след като беше приета от бюджетната комисия в парламента. Това се случи на извънредно заседание във вторник.

Поправката в Закона за потребителския кредит се промъкна между първо и второ четене на промените в данъчните закони и предизвика скандал, защото видимо обслужва интересите на небанкови финансови институции и най-вече на такива, които предлагат заеми през кредитна карта. А ефектът е, че при определени обстоятелства и клаузи в договора на клиента може да се наложи да плати до два пъти главницата под формата на такси или неустойки - практика, която обичайно падаше в съда.

Сега депутатите от бюджетната комисия предлагат да останат досегашните текстове, които позволяват на потребителите да разчитат на защита от прекомерни разходи по Закона за защита на потребителите (ЗЗП) и Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). А поправката ще бъде записана в преходните и заключителни разпоредби на бюджет 2021, който ще се гледа в зала тези дни.

Какво се отменя

Предложението на Панчев беше да бъде наложен лимит върху разходите извън общите по кредита - тези за неизпълнение на задълженията по кредита; за използване на платежен инструмент, позволяващ извършването на плащания, свързани с усвояването или погасяването на кредита и други. Така общата им сума не трябва да превишава два пъти размера на главницата. В подобни ситуации потребителите се обръщат към ЗЗП и ЗЗД, но предложението на Панчев изрично изключи други потребителски защити.

В отговор омбудсманът Диана Ковачева обяви, че ще даде на Конституционния съд текстовете. Над 130 адвокати от цялата страна пък призоваха президентът да наложи вето върху разпоредбата. В резултат предложението се отменя от бюджетната комисия на извънредно закрито заседание.

"Истината е, че тези текстове не бяха обсъдени достатъчно широко", каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. "Смятаме, че в този момент е по-добре те да бъдат оттеглени и да се проведе съответното обсъждане, преди да бъдат приети", допълва тя.

Според Стоянова здравният, осигурителният и държавният бюджет ще бъдат приети до края на седмицата от парламента. Критиките по липсата на визия в тях обаче продължават да валят. И стават все повече предвид очакванията държавата да въведе нов локдаун през декември, който ще се отрази на доходите на фирмите и хората.

Бюджет 2021: нереалистичен, с малко икономически мерки

Продължават критиките по бюджета за 2021 г., който още при представянето беше оценен като популистки, без визия и без антикризисни политики. В понеделник вечер имаше и експертна дискусия по инициатива на "Демократична България" и електронното издание "Булевард България". В нея икономисти и експерти се обединиха около тезата, че бюджет 2021 е нереалистичен в приходната част, особено в контекста на предстоящия нов локдаун, който ще задълбочи и удължи кризата в икономиката. В сметките на държавата за догодина няма и достатъчно икономически мерки, които да подкрепят бизнесите и хората, които ще загубят доходи заради новите ограничителни мерки.

"Макроикономическата рамка е нереалистична. Не мога да си представя как номиналния БВП и приходите ще се случат така, както са предвидени", казва икономистът Георги Ганев. Според него в този бюджет няма и мерки, които да адресират "проблема, създаден от вируса" - от здравната криза до нарушените вериги на производство и загубата на доходи в икономиката.

Експертите адресират също и рязко влошаващата се здравна ситуация в България през последните седмици. Според Ганев ключов приоритет, който в момента не е видим в законопроекта на бюджета, е подготвеността на здравната система да се справи с натоварването. Главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов също смята, че бюджетът не е разчетен с подобен сценарий на влошаване на епидемията. Според него щетите за икономиката ще са по-големи, ако правителството напълно изпусне от контрол заразата, отколкото ако затвори за кратко икономиката. Цената: по-слаб старт на 2021 г., по-бавно възстановяване, по-малко бюджетни приходи, по-голям дефицит.

Мерки с удължен срок

"Не трябва да се бърза с изтеглянето на фискалните мерки. Те трябва да се изтеглят едва когато икономиката се възвърне на предкризисните си нива", счита Кристофор Павлов. Икономическият експерт Мартин Димитров счита, че има риск България не само да не се приближи, но и да изостане от средното икономическо равнище в Европа, ако не бъдат подкрепени фирми, които да дърпат страната напред.

Според Георги Ганев държавата трябва да поеме изцяло изплащането на осигуровките във всички малки и средни предприятия за 6 месеца или една година като форма на подкрепа в кризата. Парите могат да дойдат от поемането на още дълг, като в момента условията на пазарите и позицията на България са подходящи за това. Според Ивайло Калфин (бивш евродепутат и бивш съветник на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер) пък държавата няма как да поеме подобна издръжка - помощта трябва да е насочена към тези фирми, които не могат да се справят.

"Кризата се оказа дългосрочна. Държавата не помогна особено при първото затваряне. На този фон ние заделяме 1 млрд. лв. за закупуването на два кораба, инвестирайки в германската икономика. Сега ли е моментът да правим този разход", коментира Калфин.

"Намираме се в ситуация, която изисква изключително смели, решителни и консенсусни политически действия, за да не е 2021 г. изумително тежка година", допълва и евродепутатът Радан Кънев.

От БСП също имат редица резерви към фискалната рамка за догодина. Според депутата от левицата Румен Гечев бизнесът е изоставен в бюджета, а последните мерки на правителството за ограничаване на разпространението на вируса са закъснели и много противоречиви.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Много тъпи парчета са дупетатите !

    Добре , че всевишния си пази имиджа и им скръцва от време на време със зъби ...

    Нередност?
  • 2
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • + 1

    До коментар [#1] от "SS":

    Тъпи са да. Нямаш представа колко време ни отне да им обясним защо са вредни законите срещу децата. Излизат пред камери, а наглите журналисти знаят точно какво да ги питат и ония мънкат. Голям срам беше. Особено с тия от "Атака".

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 3

    До коментар [#1] от "SS":

    Тъпи парчета са най-вече депутатите от мнозинството, които гласуват всичко, каквото им кажат.
    Въпросните промени в Закона за потребителския кредит бяха направени по навик в преходните и заключителни разпоредби на друг закон - Закона за ДДС.
    Те минаха на първо и второ четене. И реално са приет законов
    текст, който единствено може да се де върне от президента за ново обсъждане и тогава тъпаците да го отменят.
    Предлаганото от Менда с нова поправка в ня,къф закон да се отменя поправка в друг закон е въпиюща дебилност.

    Гербаджиите са толкова вредни, колкото са и прости. Безкрайно!

    Нередност?
  • 4
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • + 2

    Тя поДправката за бързите кредити се отменя, ама и старата не е читава. Очаква се много народ да попадне в лапите на тия мародери, а тия още нямат читав вариант, при който протолюдието да бъде защитено. Няма никакво време. До 50 дни много хора ще останат без пари.

    И оня крадец от Хелп...какво беше за лечение на деца е "акционер" там. "****симо".
    Толкова млад, а напълно готов за най-противното място в ада.

    Нередност?
  • 5
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "amidala":

    Тотал е. Не са само управляващите.
    Вече го обясних.
    Единствено Джамбазки не се нуждаеше от разяснения, но той е друг вид. Просто човек с разум.

    Нередност?
  • 7
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 1

    Грандиозна некадърност на всички нива в управлението. Тия просто нямат дъно до което да ударят. Гнусна история.

    Нередност?
  • 8
    uprsport avatar :-|
    Uprsport

    Няма да коментирам тази разбойническа поправка. Но вчера дадох една препоръка към Дневник за подробно описание на снимките. Та под тази снимка щеше да е много по-добре да пише: "Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова на 20.11. 2020г. в българския парламент иска разрешение от главния тиквун, видно от номера, който е набрала на телефона си, за вкарване в преходните и заключителните разпоредби на н-тия закон на поредната схема за ограбване на българския народ' снимка Ройтирс

    Нередност?
  • 9
    ivanko77 avatar :-|
    ivanko77

    Законодателна стабилност, закон за нормативните актове, европейски норми, Конституция, все нарушени, но за награда - увеличаване на заплатите. Това е парламента, за съжаление. Интересно ми е, Главният дали ще се самосезира и ще търси отговорност по линия на " надзора на законността", както и дали работодателските и синдикалните органи ще гонят по съдилища и комисии, аграрното поведение на колективния "орган".

    Нередност?
Нов коментар