🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русе обяви поръчка за изграждане на инсталация за биоотпадъци за 23.2 млн. лв.

Предвижда се съоръжението да произвежда ток, топлинна енергия и компост

Община Русе търси решения за отпадъците, тъй като депонирането става все по-скъпо всяка година
Община Русе търси решения за отпадъците, тъй като депонирането става все по-скъпо всяка година
Община Русе търси решения за отпадъците, тъй като депонирането става все по-скъпо всяка година    ©  Юлия Лазарова
Община Русе търси решения за отпадъците, тъй като депонирането става все по-скъпо всяка година    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Община Русе търси изпълнител, който да проектира и изгради анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци. Договорът е на стойност 23.2 млн. лв. без ДДС, а оферти се подават до 8 февруари. Целта е да се намали депонирането, като в същото време отпадъците се преработват до компост и биогаз, от който да се прави ток и топлоенергия.

Това е основната поръчка по проект за общо 34.8 млн. лв., за който преди малко повече от година общината получи финансиране по оперативна програма "Околна среда".

Процедура

Поръчката включва инженеринг (проектиране и строителство) на анаеробна инсталация и доставка на необходимото оборудване за нея. Според условията на процедурата тя трябва да има капацитет от 17 845 тона годишно и да може да преработва биоразградими отпадъци, които са събрани разделно, като хранителни, зелени и градински отпадъци, както и хартия и картон. Материалът ще преминава първично третиране, така че да се ускори процесът на биоразграждане. Крайният продукт ще бъде биогаз, от който по комбиниран способ ще се произвеждат електрическа и топлинна енергия. Другият продукт ще бъде компост за наторяване.

За строителство на инсталацията е определен парцел, който се намира непосредствено до регионалното депо за отпадъци и до инсталацията за сепариране на битов отпадък, която се оперира от дружество на "Топлофикация Русе". Наскоро обаче стана ясно, че компанията се отказва от сепарирането, тъй като й е икономически неизгодно.

Определената стойност на бъдещото съоръжение от 23.2 млн. лв. е и максимално допустимата, което означава, че няма да се приемат оферти над тази сума. Кандидатите трябва да предложат също срокове за изпълнение на договора в конкретни рамки. Изработването на техническия инвестиционен проект трябва да отнеме между 50 и 60 календарни дни, а за изграждането на самата инсталация се предвиждат между 700 и 840 дни.

Победителят ще бъде определен на база икономически най-изгодна оферта. Срокът за изпълнение има тежест от 40% при оценката, а 60% са за предложената цена. Техническите предложения ще бъдат отворени на 9 февруари. Поръчката първоначално беше обявена през ноември, но месец по-късно беше прекратена, тъй като решението беше подписано от неупълномощено за това лице.

Целият проект

Изграждането на анаеробната инсталация е основната част от проект за общо 34.8 млн. лв., който през лятото на 2019 г. беше одобрен за финансиране по оперативна програма "Околна среда". От цялата сума безвъзмездната помощ е 25.7 млн. лв., а останалите средства са собствено финансиране. Освен Русе в проекта участват още 4 съседни общини - Сливо поле, Иваново, Тутракан и Ветово, които са обединени в т.нар. регионално сдружение за управление на отпадъците.

Големият проект включва също закупуване на контейнери за разделно събиране на биоразградимите отпадъци и камиони за превозването им, изготвяне на идеен проект, строителен надзор и т.н. Специалните контейнери ще бъдат разположени предимно до заведения за хранене и търговски вериги в Русе, а от останалите общини ще се разчита основно на зелени отпадъци.

Целта на проекта е да се намали депонирането на отпадъци, което става все по-скъпо всяка година. По изчисления на общината съоръжението ще намали количеството на изхвърляните отпадъци с 52% до 2023 г. Очаква се също получаваната от биогаз електоенергия да се продава, което ще позволи на инсталацията да се самоиздържа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    geometar avatar :-|
    geometar
    • - 1
    • + 1

    Със този "кмет" град Русе ще потъва много здраво!

    Нередност?
Нов коментар