БНБ е одобрила новото ръководство на ББР, но вписването ще се забави

Отстранените двама надзорници обжалват решението на икономическия министър

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската народна банка (БНБ) е издала одобрение за нови членове на надзорния и управителния съвет на Българска банка за развитие (ББР). Това е станало в четвъртък, научи "Капитал" от няколко свои източника. Същата информация се потвърждава и от публикация на Георги Кадиев, кандидат-депутат от БСП, във фейсбук.

Така пада поредната пречка пред смяната на ръководството на ББР, която служебният икономически министър Кирил Петков се опитва да прокара вече близо месец. Още в началото на мандата си той изнесе информация за големите експозиции на банката, а след това влезе в конфликт с ръководството й - двама от членовете на надзорния съвет не се отзоваха на поканата му за публично изслушване и той обяви, че ги отстранява, а управителният съвет отказа да предостави информация на назначената от него комисия за проверка на банката, а впоследствие и на одитния й комитет.

Това обаче все още няма да е краят на сагата. Досегашните надзорници Митко Симеонов и Велина Бурска обжалват решението на министъра и така формално още не са отстранени, а тъй като по устав на ББР надзорният й съвет е от трима членове, няма как да се впишат одобрените от БНБ нови членове. А съответно не може да се избере и нов управителен съвет.

Кой ще управлява ББР

В бъдещия надзорен съвет на ББР се предвижда да остане председателят на досегашния му състав Стамен Янев. Той беше икономически зам.-министър в последната година управление на кабинета "Борисов 3". Служебният икономически министър Кирил Петков го върна на предишния му пост - председател на Българската агенция за инвестиции, а позицията си в ББР той запази, след като единствен се яви на изслушване и тъй като е в банката от август 2020 г. - след отпускането на изнесените от Петков 8 големи кредита за близо 1 млрд. лв. сумарно.

Двамата бъдещи членове на надзорния съвет също вече бяха обявени от Кирил Петков - това са Васил Щонов, който беше служебен министър на икономиката и енергетиката през 2014 г. в кабинета на Георги Близнашки, и Валентин Михов, който има опит в банки в Централна и Източна Европа, а сега се занимава с мениджмънт консултации във финансовия сектор.

Досега още не са официално обявени имената на хората, които влизат в бъдещия управителен съвет на ББР. По информация на "Капитал" единият от тях е Цанко Арабаджиев. Той е лицензиран инвестиционен консултант, бил е портфолио мениджър в ОББ и "ОББ асет мениджмънт", а после инвестиционен мениджър в застрахователя "Уника". Той от години е част от "Зелено движение" и на последните избори включително беше кандидат-депутат от коалицията "Демократична България", в което той влиза.

Освен него в борда предстои да влязат Владимир Георгиев, който е бил изпълнителен директор на банка "Биохим" още през 90-те, по времето, когато е държавна. Тогава председател на надзора на банката е съветникът на премиера Жан Виденов Владимир Жеглов, като в по-късни години Георгиев е бил в управата на неговата "Дир.БГ". Бил е главен финансов директор на "Ален мак", а в последните години и във фирмите на бизнесмена Георги Василев. През 2014 г. е водач на листа в 23 МИР - София, на неговата партия "Република БГ".

Третата номинация е Крум Георгиев, за чиято биография има по-малко информация. Той е кадър на ОББ, като е заемал позиции в риск мениджмънта на банката.

Последната пречка

Обжалването на старите надзорници, приближени до бившия икономически министър Емил Караниколов, вероятно ще забави промените в ББР с още седмица-две. Вписването на тяхното отстраняване е блокирано с определение на съда, като тази обезпечителна мярка може да бъде обжалвана. Но независимо как ще се произнесе следващата инстанция, това би отнело време. А до произнасянето по същество вероятно ще минат месеци.

Възможен вариант за министъра според Кадиев е да прибегне до промяна на устава, където да се позволи по-голям състав на надзорния съвет. В момента е вписано, че той може да е единствено тричленен, но в практиката не е необичайно да е по-голям (особено при банките) или да се даде диапазон - от 3 до 5 членове. Така новите вече одобрени членове на надзорния съвет ще могат да бъдат вписани паралелно с настоящите и органът да взема решения с мнозинство.

Промяната в устава се решава от едноличния собственик на капитала - в случая икономическия министър, като обаче трябва да мине през одобрение на БНБ. В случая редакцията би била минимална, така че регулаторът едва ли ще има нужда от много време да се произнесе. БНБ вече одобри промени в устава на ББР, поискани от Кирил Петков, в които влиза и забрана за кредити по-големи от 5 млн. лв. към едно лице или група свързани лица.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 16

    Шиши не дава да си тръгват така без бой

    Нередност?
  • 4
    aas341060041 avatar :-|
    aas341060041
    • - 3
    • + 2

    Тука са хвани единия, удари другия. Тоя Цанко май е член на БСП, освен на зелените. Лично съм го виждал на сбирки на партията преди години.

    Нередност?
  • 6
    ywu53306982 avatar :-|
    ywu53306982
    • + 4

    Е има разлика, единият най- вероятно ти плаща заплатата

    Нередност?
  • 7
    vmware18 avatar :-@
    vmware18
    • + 2

    Не пускат кокала, ей...
    Окопали са се като партизани у землянка...

    Нередност?
  • 8
    ......... avatar :-P
    .........
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Цанко беше член на БСП. След известно време може би преосмисли идеите си или пък просто се вписва по-добре в партията на Зелените.

    Нередност?
Нов коментар