🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът е с нов рекорд през април

В чужбина са продадени български стоки за 5.75 млрд. лв., което е с 48% над кризисния април 2020 г. и е най-високата постигана месечна сума

Рязко скача износът на велосипеди
Рязко скача износът на велосипеди
Рязко скача износът на велосипеди    ©  Цветелина Белутова
Рязко скача износът на велосипеди    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Стойността на продадените български стоки в чужбина през април превишава рекордната сума от предходния месец с 10 млн. лв., като така общо износът леко превишава 5.75 млрд. лв. за месеца. Никога дотук България не е отчитала месечно толкова голям износ в стойност.

Числото, очаквано, е значително над отчетеното през същия период на миналата година (с 48%), който беше "най-затвореният" заради пандемията месец. Увеличението е видимо както на пазара на ЕС, така и при трети страни. Съдейки по подробната разбивка на данните, която е налична само за трети страни засега, високото ниво на продажбите отчасти се дължи на инфлацията при цените на някои суровини като медта и петрола. Числата обаче показват и възстановяване при производителите на машини, части и електротехника.

Вносът на месечна база се свива, но на годишна също расте - с 52.5% до малко над 6 млрд. лв. през април. От разбивката на търговията с трети страни (където повишението е цели 45% на годишна база) става ясно, че част от растежа идва от инфлацията, видима през вноса на медни руди и продукти и сурови нефтени масла.

Втори месец с рекорд

С най-голям принос към растежа на експорта към трети страни през април остават продажбите на мед и медни стоки, където заради по-висок експорт на рафинирана мед и медни сплави в необработен вид общият ръст е 50.7% на годишна база до 311 млн. лв. Увеличението идва от по-високата цена на медта на международните пазари, докато изнесените количества в трети страни намаляват.

С над 40% растат и продажбите на машини и апарати, електроника и електротехника, като общата стойност на експорта към трети страни от тези две групи достига 268 млн. лв. при 187 година по-рано. Това обаче е лек спад спрямо пиковия месец март, когато общата сума на продажбите достигна 321 млн. лв.

Като цяло износът на български стоки към трети страни достига 1.86 млрд. лв. през април при малко над 2 млрд. лв. месец по-рано и малко над 1.44 млрд. лв. година по-рано. Големият фактор за месечното понижение са по-слабите продажби на пшеница (двойно под реализираното през март).

Европейският бум през март

През април търговията с ЕС продължава да бумти, съдейки по данните на националната статистика. Износът на български стоки към държави от ЕС се увеличава с 59% на годишна база и с 4.3% на месечна.

Според подробната разбивка за март (когато увеличението също беше двуцифрено) и тук фактори са цената на медта и усиленото търсене на машини, части и апарати от на европейския пазар.

Количествата изнесени мед и медни стоки (голяма част нерафинирана мед) от България към Европа остават приблизително без промяна на годишна база, но сумата на продажбите расте с 65% през март. Фактор за повишението е и износът на златни руди, където продажбите растат от 67 млн. лв. през март 2020 на 165 млн. лв. година по-късно. Тук увеличението е както заради количествата, така и заради цената на златото.

Добра новина е и значителният ръст в групите за машини и части, които са сред най-големите в българския износ към ЕС. Например експортът на машини, апарати и техните части се повишава с 20% на годишна база през март до 354 млн. лв. заради по-силни продажби на хладилници и фризери, части за двигатели и турбини, помпи за течности, арматурни артикули за тръбопроводи и резервоари.

Износът на стоки от групата на електроника и електротехника пък се повишава с 36% до 467 млн. лв. през март и това се дължи на продажбите на жици и кабели, където вероятно има ценови ефекти, части за апаратура за управление на електрически вериги и табла и конзоли за електрическо управление и разпределение. Експортът на автомобилни компоненти също се възстановява, но най-значителен е растежът при електрическите и обикновените велосипеди - съответно 57% (до 66 млн. лв. за месеца) и 75% (до 27 млн. лв.).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 3

    Чакам статия от седмица как Световната банка намали прогнозата за икономически разстеж на България за тази и другата година под 3%. Но няма. За сметка на това подобни манипулативни статии как всичко върви добре дори и при служебен кабинет!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Рекорд на месечния износ за всички времена само година след началото на епидемията явно не е добра новина в кратуните на някои тролове.

    Нередност?
Нов коментар