Какво знаем за Бюджет 2022

Държавните финанси се планират с дефицит от 4.1% от БВП, очаквания за 4.9% ръст на икономиката и 5% средногодишна инфлация

Асен Василев анонсира, че се предвижда от средата на годината осигуровките на държавите служители да се изчисляват така, както е в търговските дружества.
Асен Василев анонсира, че се предвижда от средата на годината осигуровките на държавите служители да се изчисляват така, както е в търговските дружества.
Асен Василев анонсира, че се предвижда от средата на годината осигуровките на държавите служители да се изчисляват така, както е в търговските дружества.    ©  Юлия Лазарова
Асен Василев анонсира, че се предвижда от средата на годината осигуровките на държавите служители да се изчисляват така, както е в търговските дружества.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очаквания за висока инфлация през първата половина на 2022 г., силен ръст на икономиката и продължаващото значително увеличение на държавните разходи, придружени с дефицит от 4.1% от БВП. Минималната работна заплата ще се повиши до 710 лв., а от средата на годината държавните служители да започнат да се осигуряват по правилата, които важат за частния сектор.

Това са част от анонсите за Бюджет 2022, които даде вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в интервю за "24 часа". Очакванията са до дни проектодокументът да бъде публикуван за обществено обсъждане, тъй като целта на правителството е до края на месеца той да влезе за разглеждане от парламента.

Едрите числа в макрорамката

Министър Василев даде и няколко конкретни числа, на базата на които е изготвена маркорамката на бюджета за тази година:

- Министерството на финансите работи с допускане, че икономиката през тази година ще расте с 4.9%, което е доста над прогнозите на останалите институции, които излязоха с такива в последния месец. Например Световната банка очаква 3.8%, а наскоро "Уникредит Булбанк" понижи прогнозата си до 3.6% заради очаквания за по-висока инфлация и по-бавно възстановяване на веригите на доставки. Есенната прогноза на МФ беше за ръст от 4.6% и номинален размер на БВП от почти 139 млрд. лв.

- Средногодишната инфлация от 5% (не става ясно обаче на база кой индекс е прогнозата, но обикновено министерството работи с хармонизирания индекс), като по думите на Василев очакванията са пикът да е март-април, след това енергийните цени ще се успокоят и поскъпването на потребителските цени ще се забави. Засега това е сценарият, по който работят и останалите икономисти. "Уникредит Булбанк" например очаква 6% средногодишна инфлация, измерена през индекса на потребителските цени на НСИ, като според банката в края на годината показателят на годишна база ще се успокои до 3.5%.

- Бюджет 2022 се залага с дефицит от 4.1% (2.1%, ако не се вземат предвид разходите за ковид мерки) или номинално около 5.7-6 млрд. лв. Това ще е четвърта поредна година, в която държавните финанси са на минус, като освен това той расте в сравнение с миналата година, която завърши с 3% дефицит на касова основа. По-големият дефицит означава и още дълг, както и продължаваща експанзия на държавните разходи. В него дори не са включени близо 2 млрд. лв., които бяха прехвърлени в специални сметки от бюджет 2021 г. (и затова са отчетени като разход на касова основа за миналата година), които правителството ще похарчи тази година за пенсионни добавки и помощи за бизнеса. Така че догодина държавата се готви да преразпредели голяма част от БВП на страната.

Предвиденият дефицит обаче е в рамките на това, което беше договорено в споразумението за съставяне на управляваща коалиция - бюджет 2022 да се изготви с отрицателно салдо в рамките на 3.5-4.5% от БВП.

Поредна заявка за осигуровките на държавните служители

От думите на Василев става ясно още, че се подготвят промени в Закона за държавния служител, така че от средата на годината, когато се предвижда актуализация на Бюджет 2022, осигуровките на държавните служители да се изчисляват така, както е в търговските дружества. И оттам нататък - според Василев всяко министерство ще трябва да си направи преглед на устройствените правилници.

В момента държавата покрива 100% от дължимите от държавните служители осигуровки,като става въпрос за около 140 хил. души. Бюджетните организации не внасят осигурителни вноски за тези хора по сметките на ДОО и Допълнителното задължително пенсионно осигуряване, тъй като това се извършва централизирано чрез Министерството на финансите и за сметка на бюджета. За тях не се определят и минимални осигурителни доходи, както е при работниците и служителите, наети другаде по трудови правоотношения. В частния сектор плащанията по дължимите осигуровки се разпределят в съотношение 60/40 между работодател и служител. От думите на Василев обаче не стана ясно как ще се извърши този преход - дали това ще е за сметка на реално заплатите на заетите в администрацията (ако поемат да плащат за своя сметка част от дължимите осигуровки) или с еднократно увеличение на заплатите им, или пък се очаква всяко ведомство да съкрати персонал, за да поеме по-големите разходи за осигуровки.

Ваучерите към заплатите стават 200 лв.

Преди ден от думите на икономическия министър Корнелия Нинова пък стана ясно, че се обмисля ваучерите за храна, които някои фирми раздават на работниците си, да се увеличат от 80 на 200 лв. До тази сума те са освободени от осигуровки и данък. За миналата година квотата за ваучери беше в размер на 390 млн. лв. Не е ясно дали с увеличението на стойността на ваучерите ще се увеличи и общата квота, което означава и по-малко приходи в бюджета.

От думите на Нинова стана ясно още, че се обмисля с ваучерите да могат да се плащат комунални услуги като ток, вода, парно, газ.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6
    • + 4

    Тази години тези измамници ще теглят по 500 милиона всеки месец дългове. Това беше ясно само като гледам задкулисието зад тях как обикаля медиите и ни подготвя за нови дългове за бюджет 2022. Тези нямат представа какво ще се случи след няколко месеца напред и подготвят нова актуализация юни месец - март приемане на нов бюджет, юни актуализация. Тогава ще ни сервират и още теглене на кредити!

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 2
    • + 3

    Това няма да е бюджет. Това ще е едно лутане, дай Боже да напипаме някакъв изход. И това под благосклонния поглед на президента.

    Нередност?
  • 3
    cgf16532284 avatar :-|
    cgf16532284
    • + 4

    Никъде няма таков чудо - 140 Хил държавни служители да не плащант осигурителни вноски (в тоя бройка не влизат магистрати, прокурори, полицаи). Накратко при 2млн души работещи, около 10% закконо не плащат осигуровки, поне още 50% се осигуряват на Мин заплата и остават едни около 800 Хил души дето плащат за всички.
    Решение на проблема - забрана на плащане на заплати в брой!

    Нередност?
Нов коментар